Νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη από την Βουλή των Ελλήνων με 261 ψήφους στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία ξεπερνώντας μάλιστα την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 του Σώματος, όπου προβλέπει το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.  Η κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία ήταν πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα αυτό.

Ψήφισαν 294 βουλευτές που ήταν παρόντες, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία. Η κ. Σακελλαροπούλου έλαβε τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ.

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο Αντώνης Σαμαράς,  ο Τρύφων Αλεξιάδης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος. Ωστόσο, και οι τρεις είχαν στείλει επιστολή και δήλωναν πως θα ψήφιζαν την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Με επιστολική ψήφο (ήταν σε αποστολή της Βουλής) ψήφισαν «ναι» ο βουλευτής ΝΔ στην Α’ Αθηνών Άγγελος Συρίγος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης και Γιώργος Κατρούγκαλος.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κώστας Ζουράρις, οι οποίοι όμως δεν είχαν στείλει επιστολή.

Η κ. Σακελλαροπούλου θα ορκιστεί στη Βουλή στις 13 Μαρτίου, μια ημέρα μετά τη λήξη της θητείας του κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου, και θα ακολουθήσει η σχετική τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στις 13:30 θα μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Παυλόπουλου με την κ. Σακελλαροπούλου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την εκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια καθώς και τις θερμές ευχές του για κάθε  επιτυχία κατά την άσκηση  των καθηκόντων της.


Σχολιάστε εδώ