ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ επιτίθενται στην κυβέρνηση για την επιστολή Πομπέο

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ επιτίθενται στην κυβέρνηση για την επιστολή Πομπέο

Με δήλωσεις και ανακοινώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ επιτίθενται στην κυβέρνηση για την επιστολή Πομπέο. «Η επιστολή Πομπέο δεν λέει κάτι ριζικά καινούργιο και σίγουρα δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς, ειδικά μετά την αποτυχία του ταξιδιού Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ ταυτόχρονα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, με ανακοινωσή της εκφράζει την ανησυχία της για την εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης: «Η σπουδή της Κυβέρνησης να παρουσιάσει μια τυπική, διπλωματική, ευχαριστήρια επιστολή επιβεβαιώνει τους προβληματισμούς μας» αναφέρει. Το ΚΚΕ κάνει λόγο για επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ που τηρούν στάση «Πόντιου Πιλάτου» απέναντι στην Ελλάδα.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς η επιστολή Πομπέο

«Είναι μία θετική, αλλά γενικόλογη επιστολή που κινείται στο πλαίσιο της συγχαρητήριας επιστολής Τραμπ για την επίλυση του ονοματολογικού, της Διακήρυξης του Δεκεμβρίου του 2018 για το Στρατηγικό Διάλογο και άλλων δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα:

«Η επιστολή Πομπέο δεν λέει κάτι ριζικά καινούργιο και σίγουρα δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς, ειδικά μετά την αποτυχία του ταξιδιού Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Είναι μία θετική, αλλά γενικόλογη επιστολή που κινείται στο πλαίσιο της συγχαρητήριας επιστολής Τραμπ για την επίλυση του ονοματολογικού, της Διακήρυξης του Δεκεμβρίου του 2018 για το Στρατηγικό Διάλογο και άλλων δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων. Ο ίδιος ο κος Πομπέο άλλωστε γράφει στην επιστολή ότι αυτές τις δηλώσεις τις είχε ήδη επαναλάβει ο ίδιος και δημόσια.

Μετά και την επιστολή, ωστόσο, μένει να δούμε τι σηματοδοτεί για την ουσία της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας, καθώς μόλις πριν λίγες ημέρες ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Ο` Μπράιαν, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, όχι απλά δεν κράτησε ίσες αποστάσεις, αλλά νουθετεί την Ελλάδα να μην προβαίνει σε κινήσεις που απομακρύνουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ».

ΚΙΝΑΛ: «Από τους συμμάχους απαιτούμε επιτέλους καθαρή θέση και έμπρακτη στήριξη»

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι «είναι προφανές από το περιεχόμενο της συγκεκριμένης επιστολής, ότι τα ευχολόγια και οι συστάσεις περισσεύουν, ενώ απουσιάζουν εντελώς συγκεκριμένες αναφορές για τις πρόσφατες προκλητικές, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Ουσιαστικά εξισώνεται ο θύτης με το θύμα», αναλυτικά αναφέρει:

«Η σπουδή της Κυβέρνησης να παρουσιάσει μια τυπική, διπλωματική, ευχαριστήρια επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ (για την αμυντική συμφωνία) ως απόδειξη της επιτυχίας του πρόσφατου ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη, επιβεβαιώνει τους προβληματισμούς μας.

Είναι προφανές από το περιεχόμενο της συγκεκριμένης επιστολής, ότι τα ευχολόγια και οι συστάσεις περισσεύουν, ενώ απουσιάζουν εντελώς συγκεκριμένες αναφορές για τις πρόσφατες προκλητικές, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Ουσιαστικά εξισώνεται ο θύτης με το θύμα.

Από νουθεσίες του τύπου «βρείτε τα» έχουμε χορτάσει. Από τους συμμάχους απαιτούμε επιτέλους καθαρή θέση και έμπρακτη στήριξη. Και αυτή δεν επιτυγχάνεται όταν η Κυβέρνηση εμφανίζεται ως “προβλέψιμα δεδομένη”».

ΚΚΕ: Η επιστολή Πομπέο επιβεβαιώνει την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας

«Η επιστολή Πομπέο, που απεστάλη για να στηρίξει την Ελληνοαμερικάνικη Συμφωνία για τις βάσεις, την οποία προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επικυρώνει η κυβέρνηση της ΝΔ, το μόνο που επιβεβαιώνει είναι την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις στην περιοχή.

Αυτή η επιστολή, όχι μόνο δεν προσφέρεται για υπερφίαλους πανηγυρισμούς, στους οποίους επιδίδεται η κυβέρνηση, αλλά αναπαράγει τη γνωστή στάση “Πόντιου Πιλάτου” που τηρούν οι ΗΠΑ, σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αυτή η στάση κρύβεται πραγματικά πίσω απ’ τις αναφορές στην “ειρήνη” και την “ασφάλεια” που ως μοναδικό περιεχόμενο έχουν τη συνοχή της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας.

Οι δε παραλληλισμοί που έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ανάμεσα στην επιστολή Πομπέο και σε άλλη παλιότερη του Κίσσινγκερ απ’ τη δεκαετία του ‘70, μόνο ανησυχία μπορούν να δημιουργήσουν, όταν είναι γνωστός ο βρώμικος ρόλος του Κίσσινγκερ στην προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων σε βάρος του ελληνικού λαού, όπως και του κυπριακού λαού κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά κι άλλων λαών του κόσμου.» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

paron.gr


Σχολιάστε εδώ