Σ. Τσιόδρας: Πρόκειται για έναν νέο ιό στην κατηγορία του SARS – Θεωρώ όμως ότι δεν είναι τόσο θανατηφόρος όσο ο MERS

Σ. Τσιόδρας: Πρόκειται για έναν νέο ιό στην κατηγορία του SARS – Θεωρώ όμως ότι δεν είναι τόσο θανατηφόρος όσο ο MERS

Ο καθηγητής ιατρικής και σύμβουλος σε θέματα λοιμώξεων, κος Σωτήρης Τσιόδρας, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με το δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

♦ Πρόκειται για έναν νέο ιό. Είδαμε ότι ανήκει στην κατηγορία του SARS, του σοβαρού οξύ αναπνευστικού συνδρόμου που γνωρίσαμε πριν από αρκετά χρόνια και το οποίο εξαφανίστηκε με τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόσαμε τότε σαν παγκόσμια κοινότητα και έχει και μια θνητότητα. Φαίνεται ότι είναι πολύ πιο εκτεταμένο από ότι έχουμε ανακαλύψει. Συνάδελφοί από το Imperial College στο Λονδίνο είπαν ότι είναι τουλάχιστον 1.700 άτομα και όχι τα περίπου 200 που αναφέρουν οι Kινέζοι, φαίνεται ότι δεν είναι πάρα πολύ μεταδοτικός σε στυλ τύπο γρίπης.

♦ Υπάρχει επιτήρηση, επαγρύπνηση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις πρώτες του ανακοινώσεις από τις 31/12 που παρακολουθεί το θέμα μέχρι σήμερα έχει πει ότι δεν υπάρχει περιορισμός ούτε στο εμπόριο ούτε στα ταξίδια. Στις γειτονικές χώρες και περιοχές της περιοχής αυτής στην Κίνα εφαρμόζουν κάποια μέτρα ελέγχου στα αεροδρόμια, θεωρώ όμως ότι δεν είναι τόσο θανατηφόρος όσο ο MERS, ένας ιός που κυκλοφορεί και σήμερα στη Σαουδική Αραβία και έχει εισαχθεί και στην πατρίδα μας με αεροπλάνο ούτε όσο ο SARS. Θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να το ελέγξουμε αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε περισσότερα.

♦ Είμαστε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, έχουμε στείλει ήδη μέτρα στο αεροδρόμιο, είμαστε σε επικοινωνία με τις πύλες εισόδου της χώρας μας. Έχουμε κινητοποιηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα για να έχουμε την απαραίτητη ετοιμότητα.


Σχολιάστε εδώ