Στ. Πέτσας: Ενοχλήθηκε ο Ερντογάν από την επίσκεψη Χάφταρ

Στ. Πέτσας: Ενοχλήθηκε ο Ερντογάν από την επίσκεψη Χάφταρ

«Ενοχλήθηκε προφανέστατα ο Τούρκος Πρόεδρος από το γεγονός ότι ήρθε ο κ. Χαφτάρ εδώ, αμέσως πριν πάει στην Διάσκεψη του Βερολίνου» ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ενδεχομένως να ενοχλήθηκε και σήμερα με τις ευχαριστίες που εξέφρασε για την ελληνική συνδρομή. Δεν μας επηρεάζει αυτό. Ο στόχος μας είναι να είμαστε παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Μας ενδιαφέρει να εφαρμόζεται το πλέγμα του Κοινοτικού Κεκτημένου και το Διεθνές Δίκαιο να είναι πάντα η πυξίδα μας και σ’ αυτό θα επιμείνουμε. Ό,τι και να λέει ο κ. Ερντογάν ή οποιοσδήποτε άλλος, εμείς δεν ακολουθούμε σε χαρακτηρισμούς. Μένουμε στην ψύχραιμη αυτοπεποίθηση που διακρίνει την Ελλάδα ως χώρα».

Και πρόσθεσε: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν δύο φορές. Μία στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΝΑΤΟ πρόσφατα και την προηγούμενη φορά τον Σεπτέμβριο στη Σύνοδο του Ο.Η.Ε. Όλα τα ζητήματα που θέτει ο κ. Ερντογάν από την πρώτη στιγμή έχουν βρεθεί στο περιθώριο, με τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης και 13ης Δεκεμβρίου, που χαρακτηρίζουν το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης ως ανυπόστατο, τονίζοντας ότι δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα για το Διεθνές Δίκαιο».

«Έχουμε δηλώσει προς όλες τις κατευθύνσεις» τόνισε ο κ. Πέτσδας «ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό έχει φτάσει παντού και πιστεύουμε και στην Τουρκία».

Ενώ για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου είπε: «Ο Πρωθυπουργός, δεν ανησυχεί».

«Τρία βασικά στοιχεία μας κάνουν να έχουμε αυτή τη στάση της ψύχραιμης αυτοπεποίθησης. Πρώτον έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, δεύτερον τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τρίτον τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι μια φράση που δείχνει την αποφασιστικότητά μας. Και το μήνυμα αυτό είναι σαφές και φτάνει παντού» και καταλήγοντας ανέφερε πως «ο κ. Χαφτάρ, πάει ένα βήμα πέρα από την κατάργηση του «μνημονίου» Λιβύης-Τουρκίας. Είναι έτοιμος την επόμενη ημέρα  -εφόσον είναι αυτός το αποτέλεσμα της πολιτικής λύσης στη Λιβύη- να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, πιάνοντας το νήμα από το σημείο που το αφήσαμε το 2010 όταν σταμάτησαν οι κοινές διαπραγματεύσεις».


Σχολιάστε εδώ