ΥΠΕΞ: Οξύμωρο να επιχειρεί η Τουρκία μαθήματα διεθνούς νομιμότητας

ΥΠΕΞ: Οξύμωρο να επιχειρεί η Τουρκία μαθήματα διεθνούς νομιμότητας

Την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στο «παρά πέντε» της διάσκεψης στο Βερολίνο για τη Λιβύη, έσπευσε να δυναμιτίσει το κλίμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα ακολουθεί «λάθος βηματισμό» και ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «παίζει λάθος το παιχνίδι».

«Για την Ελλάδα, σταθερή μέριμνα δεν είναι η άσκηση πολιτικής μέσω ανεδαφικών και προκλητικών δηλώσεων, αλλά η εφαρμογή των βημάτων εκείνων που διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Όσο για τα περί ορθού βηματισμού, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης αυτής στην περιοχή μας».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου: «Η Ελλάδα αισθάνεται εξαιρετικά ενοχλημένη επειδή δεν προσκλήθηκε στο Βερολίνο. Ο Μητσοτάκης παίζει αυτό το παιχνίδι με λάθος τρόπο. Τα βήματα που έκανε δεν ήταν τα σωστά (…) και στις σχέσεις με την Τουρκία δεν κάνει τα σωστά βήματα. Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ μιλήσαμε μιάμιση ώρα, αλλά φαίνεται πως τα βήματα που γίνονται δεν είναι σωστά» είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπου το Σάββατο με μήνυμα στο Twitter ανέφερ πως ότι η παρουσία του Λίβυου στρατάρχη στην Αθήνα υπονομεύει τις προσπάθειες για ειρήνη στη Λιβύη. «Προσκαλώντας τον Χάφταρ στην Ελλάδα και αναδεικνύοντας την ελληνική εθνική ατζέντα, οι Έλληνες σαμποτάρουν τις προσπάθειες για την ειρήνη στην Λιβύη. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους Έλληνες φίλους μας ότι αυτές οι άκαρπες προσπάθειες είναι μάταιες», έγραψε.


Σχολιάστε εδώ