Το πρωί της Κυριακής ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις, λίγο πριν την αναχώρησή του για το Βερολίνο, σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, και την απουσία της Ελλάδας από τη Σύνοδο. «Το τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει τρελάνει την Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει το παιχνίδι λάθος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την Παρασκευή σε άρθρο του στο Πολίτικο με τίτλο «η ειρήνη στη Λιβύη περνάει μέσα από την Τουρκία», ο Τούρκος πρόεδρος «εκβιάζει» την Ευρώπη λέγοντας πως αν πέσει η κυβέρνηση Σάρατζ, θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες προσφυγικές ροές και νέα τρομοκρατική απειλή.

«Θεωρούμε τη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου ένα σημαντικό στάδιο για την εδραίωση της εκεχειρίας και για να προχωρήσουμε προς μια πολιτική λύση», δήλωσε εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, προτού αναχωρήσει για τη γερμανική πρωτεύουσα.

Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν αναφέρει πως για την Ελλάδα δεν είναι προτεραιότητα η άσκηση πολιτικής μέσω ανεδαφικών και προκλητικών δηλώσεων, αλλά η εφαρμογή των βημάτων που διασφαλίζουν την ασφάλεια και σταθερότητα σε όλη την περιοχή.

ΥΠΕΞ: Είναι οξύμωρο να επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατ’ εξοχήν παραβάτης αυτής, αναφέρει το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε επίσης και στις τουρκικές εξαγγελίες για έρευνες υδρογονανθράκων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Στην σχετική ανακοίνωση η τουρκική γεώτρηση χαρακτηρίζεται παράνομη και μέρος σωρείας παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία, παραβιάσεων που περιλαμβάνουν εισβολή και κατοχή εδάφους, παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, μέχρι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων γειτονικών και μη χωρών της.

«Κοινός τους στόχος είναι η εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους. Όπως έχουμε τονίσει, οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, ακόμη και αν επαναλαμβάνονται παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκαλούν, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε βέβαια δημιουργούν τετελεσμένα. Σε κάθε περίπτωση, καταδικάζονται απερίφραστα», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Αντίδραση υπήρξε και από την Κυπριακή Κυβέρνηση:

«Η νέα επαπειλούμενη γεώτρηση θα συνιστά, ακόμη μία, κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και το σχετικό διεθνές εθιμικό δίκαιo, αγνοώντας τις διεθνείς συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ που βρίσκονται σε ισχύ μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ και Κύπρου-Αιγύπτου αντίστοιχα», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κυπριακής Κυβέρνησης και προσθέτει μεταξύ άλλων, ότι «η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος – πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο.»

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ