Δένδιας: Η ειρήνη στη Λιβύη περνά από την ακύρωση των δύο μνημονίων με την Τουρκία

Δένδιας: Η ειρήνη στη Λιβύη περνά από την ακύρωση των δύο μνημονίων με την Τουρκία

Μιλώντας στο βραδυνό δελτίο της ΕΡΤ, και αποτιμώντας την επίσκεψη του στρατάρχη Χάφταρ στην Αθήνα, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει ειρήνη, όχι ευκαιριακή ανακωχή για τη Λιβύη.

Χαρακτήρισε ομπρέλα τουρκικής επέμβασης στη Λιβύη, τα μνημόνια που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση Σάρατζ, την ακυρότητα των οποίων απαιτεί, όπως τόνισε, όχι μόνον ο στρατάρχης Φάρατζ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

«Θέλουμε να υπάρξει ειρήνη στη Λιβύη, αλλά ειρήνη η οποία να είναι βέβαιη, να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή, όχι μια ευκαιριακή ανακωχή» σημείωσε περαιτέρω ο υπουργός Εξωτερικών. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον στρατάρχη και ενόψει της διάσκεψης του Βερολίνου την Κυριακή, ο κ. Δένδιας είπε πως η Ελλάδα είναι σε συνεννόηση με όλους τους παίκτες που ασχολούνται με αυτό το θέμα και σημείωσε πως «ελπίζουμε ότι προσθέσαμε το μικρό μας λιθαράκι στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή».

Η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να στηρίξει τις ευρωπαϊκές θέσεις και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που εμπεριέχει την ακυρότητα των τουρκολιβυκών μνημονίων, τόνισε ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στην Διάσκεψη του Βερολίνου που ξεκινά την Κυριακή.

«Ομπρέλα της τουρκικής επέμβασης τα μνημόνια»

«Περιμένουμε να είναι το Βερολίνο ένα σκαλί στη διαδικασία ειρήνευσης στη Λιβύη» εκτίμησε και προσέθεσε: «Από αυτή τη φάση περιμένουμε κατ’ αρχήν και προς αυτή την κατεύθυνση ενθαρρύναμε το στρατάρχη Χάφταρ να υπάρξει ανακωχή και να υπάρξει μια αρχική κατανόηση για την απομάκρυνση των ξένων στοιχείων και των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, ώστε καταλαβαίνετε βεβαίως ότι η Τουρκία φιγουράρει πρώτη – πρώτη. Η Τουρκία είναι η πιο αναμειγμένη στη Λιβύη ξένη δύναμη.».

«Να σας είμαι ειλικρινής. Δεν κρατάμε και ένα τεράστιο καλάθι. Το Βερολίνο της Κυριακής είναι μια φάση. Δεν είναι το τέλος μιας διαδικασίας».

«Λάθος της Γερμανίας»

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα δεν συμμετέχει στη Διάσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Γερμανία έκανε λάθος και υπογράμμισε πως αυτό που έχει σημασία τώρα είναι ότι η Γερμανία έχει την υποχρέωση, όπως έχουν την υποχρέωση και ο κ. Μπορέλ και η κ. Φον ντερ Λάιεν και ο κ. Μισέλ οι οποίοι μετέχουν στη διάσκεψη, να υπερασπίσουν την ευρωπαϊκή θέση.

«Η ευρωπαϊκή θέση είναι η θέση που διατυπώθηκε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είναι αποδεκτή από όλα τα κράτη, ήταν ομόφωνη απόφαση και εμπεριέχει την υποχρέωση της αναγνώριση της ακυρότητας των δύο μνημονίων. Δεν μπορεί η Γερμανία να αποστεί από το ευρωπαϊκό της καπέλο και να μην επιδιώξει την ακύρωση αυτών των δύο μνημονίων» διαμήνυσε.

Εστιάζοντας στον ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας είπε πως λειτουργεί εις βάρος της σταθερότητας της περιοχής. Προσέθεσε πως η Ελλάδα θέλει μια Τουρκία ευρωπαϊκή και φιλική που να μετέχει στο σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε η διαφορά μας είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και επισήμανε ότι «αν δεν μπορούμε συζητώντας μεταξύ μας να συμφωνήσουμε, να παραπέμψουμε τη διαφορά μας σε ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως το Δικαστήριο της Χάγης».

Σε αυτό το πλαίσιο, κατέστησε σαφές εκ νέου πως η  Ελλάδα δεν πιστεύει στην πολιτική των κανονιοφόρων, αλλά στην πολιτική του διεθνούς δικαίου και της συνεννόησης με τους άλλους λαούς.

Σε ερώτηση αν κάνει πράξη την απειλή ο Ερντογάν και κάνει γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως όπως κάθε ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα προασπίσει τα εθνικά δίκαια και το εθνικό συμφέρον όπως έχει συνταγματική υποχρέωση. Επ’ αυτού έχουμε ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν έχουμε δυνατότητες επιλογής. Δεν υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία στην Ελλάδα  μπορεί να μην εκτελέσει τις συνταγματικές της υποχρεώσεις και να μην υπερασπίσει την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα» επισήμανε περαιτέρω.

Καταληκτικά, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε εξαιρετική τη σχέση της Ελλάδας με τη Γαλλία, σημείωσε πως οι δύο χώρες βλέπουν τις προκλήσεις της ευρύτερης περιοχής με τον ίδιο τρόπο και προσέθεσε: «Σε αυτό το πλαίσιο η παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή είναι ένας πολύ θετικός παράγοντας.

Ήδη αυτό φάνηκε στην τελευταία συνάντηση που είχαμε στο Κάιρο όπου μαζί με τον κ. Le Drian η Κύπρος, η Αίγυπτος και εμείς υπογράψαμε ένα κοινό ανακοινωθέν για τα τεκταινόμενα στην περιοχή. Η παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου, που μάλιστα έχει το εξαιρετικό όνομα Charles de Gaulle, με τη συνοδεία ελληνικών φρεγατών, η οποία ανακοινώθηκε νομίζω χθες, δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Πρόεδρο Μακρόν, νομίζω ότι είναι ένας επιπλέον παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή».

Η παρούσα κυβέρνηση από τον Ιούλιο καταβάλλει προσπάθειες να ενταχθεί στη διαδικασία αλλά ήταν ήδη αργά για την γερμανική κυβέρνηση που δεν δέχτηκε, τόνισε ο κ. Δένδιας, εξηγώντας ότι η ιστορία της Διάσκεψης πάει 5 χρόνια πίσω, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση αρνήθηκε να συμμετάσχει επιθυμώντας δικές της πρωτοβουλίες.

Τέλος, ο κ. Δένδιας, χαρακτήρισε πολύ θετικό παράγοντα για τη σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου, την παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου δίπλα σε ελληνικές φρεγάτες.


Σχολιάστε εδώ