Δένδιας: Κοινή ευρωπαϊκή θέση η ακυρότητα της συμφωνίας Τουρκίας – Τρίπολης

Δένδιας: Κοινή ευρωπαϊκή θέση η ακυρότητα της συμφωνίας Τουρκίας – Τρίπολης

Την ελπίδα ότι η Γερμανία θα εκφράσει κατά την επικείμενη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη την «κοινή ευρωπαϊκή θέση» που αναγνωρίζει την ακυρότητα της συμφωνίας που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

«Είχαμε μία μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον κ. Χαφτάρ» ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη ώστε η χώρα να αποτελέσει μέρος μίας συνολικής εικόνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

«Ενθαρρύναμε τον στρατάρχη να συμμετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να πετύχει την κατάπαυση του πυρός, την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων με την Τουρκία» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε με όλες τις παρατηρήσεις» συνέχισε ο κ. Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη είτε με την συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες που χρειάζονται για να υπάρξει ανακωχή, είτε με την συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων».

Εν όψει της διάσκεψης που θα διεξαχθεί την Κυριακή ο κ. Δένδιας τόνισε αρχικά ότι η διαδικασία του Βερολίνου ξεκίνησε το 2015 και η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της. «Νομίζουμε ότι οι παρούσες συνθήκες ήταν αυτές που θα οδηγούσαν στο να θεωρηθεί η από τη Γερμανία η συμμετοχή μας σαν κάτι το θετικό» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη πως εφόσον η Ελλάδα δεν θα είναι παρούσα στις συνομιλίες «περιμένουμε από τη Γερμανία, την οικοδέσποινα χώρα να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής θέσης». «Η Ευρώπη έχει σαφή θέση. Η κοινή ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφη από τον Σάρατζ και την Τουρκία» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι αναμένει από το Βερολίνο να επιβάλει και να εκφράσει την παραπάνω θέση.


Σχολιάστε εδώ