Ρωσία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Μεντβέντεφ

Ρωσία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Μεντβέντεφ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Ρωσία με την κυβέρνηση Μεντβέντεφ να ανακοινώνει την παραίτησή της στον απόηχο της ομιλίας του προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Μεντβέντεφ – μεταξύ άλλων – επεσήμανε ότι η πρωινή ομιλία του Πούτιν περιγράφει μια σειρά «θεμελιωδών αλλαγών» στο ρωσικό Σύνταγμα.

«Αυτές οι αλλαγές, όταν υιοθετηθούν, θα σηματοδοτήσουν σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στον αριθμό των άρθρων του Συντάγματος, αλλά και στην ισορροπία της εξουσίας ως “σύνολο”» επεσήμανε ο παραιτηθείς πρωθυπουργός.Οι αλλαγές, όπως έσπευσε να προσθέσει, θα εφαρμοστούν στην «εκτελεστική εξουσία, τη νομοθετική εξουσία, καθώς και στη δικαστική εξουσία».

«Στο πλαίσιο αυτό, είναι προφανές ότι εμείς, ως κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα πρέπει να παράσχουμε στον πρόεδρο την ευκαιρία να λάβει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις. Υπό αυτές τις περιστάσεις, πιστεύω ότι είναι σωστό, εφαρμόζοντας το Άρθρο 117 του Συντάγματος, η ρωσική κυβέρνηση – υπό την παρούσα σύνθεση – να παραιτηθεί»Σύμφωνα με το sputniknews, Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Πούτιν έσπευσε να ευχαριστήσει τον Μεντβέντεφ για τη «δουλειά» του και κάλεσε τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο να παραμείνουν στις θέσεις τους έως ότου σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Μόλις αυτό καταστεί πραγματικότητα, ο Μεντβέντεφ αναμένεται να αναλάβει το νεόκοπο χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, το οποίο αποτελεί ένα συμβουλευτικό όργανο προς τον πρόεδρο για ζητήματα ασφάλειας.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, μάλιστα, έχει ήδη συμφωνήσει να αναλάβει αυτή τη νέα θέση, όπως αναφέρει το sputniknews.

Φωτο: © Sputnik / Dmitri Astakhov

 

 


Σχολιάστε εδώ