“Πρέπει να δράσουμε όπως απαιτούν οι επιστήμονες και τα παιδιά μας”

“Πρέπει να δράσουμε όπως απαιτούν οι επιστήμονες και τα παιδιά μας”

Εδώ και 2 ημέρες ένα ζευγάρι πυρκαγιών στη νοτιοανατολική Αυστραλία έχει συγχωνευθεί σε μια τρίτη “Μεγαπυρκαγιά” που κατακλύζει περίπου 2.300 τετραγωνικά μίλια – μια φωτιά τρεις φορές μεγαλύτερη από οποιαδήποτε γνωστή φωτιά στην Καλιφόρνια.

Η συγχωνευμένη πυρκαγιά, η οποία διασχίζει τα πιο πυκνοκατοικημένα κράτη της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτώριας, μετρά σχεδόν 1,5 εκατομμύρια στρέμματα, σύμφωνα με τη The Sydney Morning Herald. Είναι μόνο μία από τις 135 πυρκαγιές της νοτιοανατολικής Αυστραλίας που έχουν ζητήσει τη ζωή τουλάχιστον 26 ατόμων, σκότωσαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο ζώα και κατέστρεψαν ή κατέστρεψαν σχεδόν 3.000 σπίτια.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση ο ο Έλληνας Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών Κόσμος, Πέτρος Κόκκαλης, αναφέρθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο στις καταστροφές που έχουν προκληθεί το τελευταίο διάστημα στην αυστραλιανή ήπειρο, εκεί όπου οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές προξένησαν ανυπολόγιστες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον.

206 εκατομμύρια τόνοι εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και την ποιότητα του αέρα στην πρωτεύουσα Καμπέρα

Αυτές τις μέρες 206 εκατομμύρια τόνοι εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και την ποιότητα του αέρα στην πρωτεύουσα Καμπέρα και ταυτόχρονα περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ζώα έχουν χαθεί στην πύρινες φλόγες, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων σπάνιων ειδών. Σε αυτό τον τραγικό απολογισμό χάθηκαν 26 άνθρωποι, ενώ είναι αδύνατο να υπολογιστεί το μέγεθος των ζημιών σε πολλές κοινότητες της αυστραλιανής ηπείρου.

Στην τοποθέτησή του ο Πέτρος Κόκκαλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη για άμεση προσαρμογή στα δεδομένα που θέτει η κλιματική κρίση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και στον ευρωπαϊκό νότο, ενώ αναφέρθηκε και στις λανθασμένες πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης της Αυστραλίας, η οποία υποτίμησε τους κινδύνους που επιφέρει η νέα κλιματική πραγματικότητα.


 Το 2008 η μελέτη του Ross Garnault για την Αυστραλία είχε σημειώσει πως η περίοδος των πυρκαγιών στο μέλλον θα είναι μεγαλύτερη


Στην ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι φωτιές στην Αυστραλία είναι πρωτοφανείς, πράγματι. Όμως, όχι μη αναμενόμενες. Το 2008 η μελέτη του Ross Garnault για την κλιματική αλλαγή, έπειτα από ανάθεση της αυστραλιανής κυβέρνησης, είχε σημειώσει πως η περίοδος των πυρκαγιών στο μέλλον θα είναι μεγαλύτερη, οι φωτιές πιο έντονες και οι επιπτώσεις θα αυξάνονται στο πέρασμα του χρόνου, μέχρι να γίνουν πλήρως αισθητές το 2020.

Οι επιστήμονες μας στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λένε  ακριβώς το ίδιο από το 2018. Μεγαλύτερες περίοδοι πυρκαγιών, ευρύτερες περιοχές, πιο δυνατές φωτιές!


 Οι προβλέψεις για τη Νότια Ευρώπη είναι σχεδόν αποκαλυπτικές!


Ειδικά για τη Νότια Ευρώπη, ακόμα και στο καλύτερο σενάριο της αύξησης της  θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς, οι προβλέψεις είναι  σχεδόν αποκαλυπτικές.

Τι  έχει κάνει η τωρινή νεοφιλελεύθερη αυστραλιανή κυβέρνηση, η οποία  αρνείται την κλιματική αλλαγή, εκτός από το να μπλοκάρει τη συμφωνία στη  σύνοδο για το κλίμα (COP25); Μείωσαν, στην περιφέρεια New South Wales, τον προϋπολογισμό για την πυρόσβεση κατά 75% και τη διάσωση κατά 34%.

Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Αυστραλίας. Πρέπει να δράσουμε όπως απαιτούν οι επιστήμονες και τα παιδιά μας.

Πρέπει να επενδύσουμε και να καινοτομήσουμε στην προσαρμογή στον κίνδυνο των πυρκαγιών και στην πολιτική προστασία. Να μετατρέψουμε τα προγράμματά μας rescEU και EFIS σε έναν εξωστρεφές, παγκόσμιο οδηγό της Νέας Πράσινης Συμφωνίας».

Φωτο: cnn.com


Σχολιάστε εδώ