Πρωτογενές πλεόνασμα: 560 εκατ. περισσότερα σε σχέση με το στόχο του νεόυ Προϋπολογισμού!

Πρωτογενές πλεόνασμα: 560 εκατ. περισσότερα σε σχέση με το στόχο του νεόυ Προϋπολογισμού!

Με πρωτογενές πλεόνασμα 4,96 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση έκλεισε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος υφυπουργός Θοδωρής Σκυλακάκης.

Οι επιδόσεις είναι υψηλότερες κατά 560 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί στο νέο Προϋπολογισμό. Η επίδοση είναι επίσης πολύ πιο υψηλή από το Πρωτογενές Πλεόνασμα 91 εκατομμυρίων ευρώ που κατεγράφη ταμειακά το 12μηνο του 2018.

Σημειώνεται ωστόσο ότι τα εν λόγω στοιχεία δεν είναι τα τελικά. Και τούτο καθώς θα πρέπει να καταγραφούν τους επόμενους μήνες οι εισπράξεις  των τελών κυκλοφορίας (που έχουν παράταση μέχρι και σήμερα 15 Ιανουαρίου), του ΕΝΦΙΑ, αλλά και των εσόδων που θα έρθουν για έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τα οποία χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους.

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός δημοσιονομικής πολιτικής Θοδωρής Σκυλακάκης οι στόχοι του προϋπολογισμού με βάση τα προσωρινά στοιχεία επιτυγχάνονται. Πρόσθεσε ότι “μέχρι τα οριστικά στοιχεία απομένει αρκετός δρόμος αφού θα πρέπει να μετρηθεί τι είχε συμβεί στα εκτός του κεντρικού κράτους νομικά πρόσωπα της γενικής κυβέρνησης και να συνυπολογιστούν και σημαντικά έσοδα του πρώτου διμήνου του 2020 που δημοσιονομικά υπολογίζονται στο 2019”. Δεν έχουμε όμως αυτή τη στιγμή, επισήμανε κάποια αρνητική ένδειξη σε όσα απομένουν να μετρηθούν για να κλείσει και δημοσιονομικά το 2019.

Πηγή: capital.gr


Σχολιάστε εδώ