Μαύρες κι άραχνες οι προβλέψεις για τον κόσμο της εργασίας!

Μαύρες κι άραχνες οι προβλέψεις για τον κόσμο της εργασίας!

Η πρόβλεψη για τα χρόνια που έρχονται είναι ότι αλλάζουν τα πάντα!

Ο μισός πληθυσμός του πλανήτη μπορεί να είναι άνεργος το 2050, εάν τα κοινωνικο-πολιτικοοικονομικά συστήματα παραμείνουν στάσιμα. Το εργατικό δυναμικό σε 30 χρόνια από σήμερα θα ανέρχεται διεθνώς σε 6 δισ., με την τάση να οδηγεί στην αυτοαπασχόληση.

Στα πιο αισιόδοξα σενάρια συνολικά 4 δισ. άνθρωποι θα βρίσκονται εντός εργασιακού πλαισίου από τα σημερινά 3 δισ. Στο απαισιόδοξο όμως σενάριο μόλις 2 δισ. θα είναι εργαζόμενοι ή αυτοαπασχολούμενοι, ενώ τα δύο τρίτα του πλανήτη θα είναι είτε άνεργοι ή σε φάση μετάβασης, είτε σε καθεστώς «μαύρης» εργασίας, μέσα σε συνθήκες κοινωνικο-πολιτικής αναταραχής.

Ο δρ Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, επικεφαλής της μονάδας Προοπτικής Διερεύνησης του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας και πρόεδρος της έδρας UNESCO on Futures Research, υποστηρίζει:
«Πολλές θέσεις εργασίας θα χαθούν, όμως, όπως σε όλες τις προηγούμενες ‘‘επαναστάσεις’’, νέες θα δημιουργηθούν σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η συνθετική βιολογία που θα παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη. Θα έρθουν στο προσκήνιο επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με μελλοντικές ανάγκες της κοινωνίας, όπως η γηριατρική και η φροντίδα των ηλικιωμένων».

Οι επιστήμονες της Προοπτικής Διερεύνησης, οι αποκαλούμενοι futurists, ανοίγουν την πόρτα τού ‘‘αύριο’’ μέσα από την έρευνα «Work/Tech 2050» του Millennium Project, παγκόσμιου think tank, που ιδρύθηκε ύστερα από μελέτη σκοπιμότητας του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, η εξέλιξη των NTs θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους είναι σήμερα κάτω των 50 ετών να ξεπεράσουν τα 100 διατηρώντας μια καλή ποιότητα ζωής. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα συστήματα ασφάλισης, συνταξιοδότησης, υπηρεσιών υγείας, τα ηλικιακά όρια εργασίας αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη της «silver economy».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ