Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων: “Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος” του Philippe Minyana, από την ομάδα Black Forest, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων: “Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος” του Philippe Minyana, από την ομάδα Black Forest, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη

Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος

Philippe Minyana

Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Oμάδα Black Forest

Από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι τις 14 Απριλίου στο ΚΕΤ


Η ομάδα Black Forest παρουσιάζει στο ΚΕΤ το έργο του Γάλλου βραβευμένου συγγραφέα Philippe Minyana “Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος”, σε σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη. Πρόκειται για μια ελεύθερη διασκευή του μύθου «Πρόκνη και Φιλομήλα» από τις «Μεταμορφώσεις» του Οβιδίου.

Η παράσταση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι τις 14 Απριλίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

 

Η υπόθεση

Ο Νεαρός Βασιλιάς βιάζει τη μικρή αδερφή της γυναίκας του μέσα σε μια καλύβα στο Σκοτεινό Δάσος. Της κόβει τη γλώσσα και την αφήνει μόνη και αβοήθητη. Επιστρέφει στο παλάτι και, δήθεν συντετριμμένος, λέει στη γυναίκα του πως η Μικρή πνίγηκε εν μέσω θαλασσοταραχής. Δώδεκα μήνες μετά, και ενώ η βασίλισσα βρίσκεται ακόμη βουτηγμένη στο πένθος, μια γριά εμφανίζεται στο παλάτι και της αποκαλύπτει τις αποτρόπαιες πράξεις του βασιλιά. Ξεδιπλώνει ένα μαντίλι κεντημένο από την Μικρή, που τα κόκκινα νήματά του αφηγούνται το έγκλημα και δείχνουν το δρόμο για την καλύβα. Η Βασίλισσα τρέχει να βρει την αδερφή της και μαζί σχεδιάζουν την εκδίκηση που θα πάρουν.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Στην παράσταση συντίθενται διαφορετικά αφηγηματικά μέσα, επιχειρώντας να δημιουργηθεί ένας φαντασιακός και εφιαλτικός μικρόκοσμος. Ο –ζωντανός– κόσμος των ηθοποιών συναντιέται με τον μυστηριακό κόσμο μικρών γλυπτών (μινιατούρες). Ο παρών θεατρικός χρόνος συνδιαλέγεται με τη video art. Ο φυσικός ήχος συνυπάρχει με τον ηλεκτρονικά επεξεργασμένο. Οι πρωταγωνιστές της παράστασης είναι μικρά γλυπτά που αναπαριστούν τους ήρωες του έργου. Μέσα από ζωντανό και ηχογραφημένο λόγο, οι ηθοποιοί τούς δίνουν φωνή, παίζοντας ταυτόχρονα μαζί τους. Δύο οθόνες ζωντανεύουν τους σκηνικούς χώρους, προβάλλοντας επεξεργασμένες εικόνες, στατικές και κινούμενες. Μια τρίτη οθόνη αναπαράγει σε παράλληλο χρόνο την ιστορία, χρησιμοποιώντας κοντινά πλάνα στα μικρά γλυπτά, παίζοντας με μοντάζ και οπτικά εφέ.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Minyana δημιουργεί ένα σκληρό κείμενο, που κινείται μεταξύ αφήγησης και θεατρικής δράσης, πλάθοντας έναν κόσμο με υλικά την αλαζονεία, τη διαστροφή, τη χυδαιότητα και την εκδίκηση. Τα πρόσωπα μπαίνουν σε έναν τραγικό κύκλο αίματος, που θα κλείσει μόνο όταν θα έχουν συντριβεί ολοκληρωτικά. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα βαρύ, σκοτεινό περιβάλλον, όπου ακόμη και πίσω από την παιδική αθωότητα κρύβονται τερατώδη ένστικτα. Η νοσηρότητα γεννάει μεγαλύτερη νοσηρότητα, η βία φέρνει λύσσα για τιμωρία, τα εγκλήματα απαντιούνται με την πιο αποτρόπαιη πράξη. Ωστόσο ο Minyana –πιστός στο μύθο του Οβιδίου– δίνει στο φινάλε μια «δεύτερη ευκαιρία» στους ήρωες, μεταμορφώνοντάς τους σε πουλιά· απελευθερώνονται και λυτρώνονται από την ανθρώπινη μοίρα, έτσι το έργο τελειώνει με την ελπίδα μιας νέας, αμόλυντης ζωής.

facebook.com/blackforest2019


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ: Philippe Minyana
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Δήμητρα Κονδυλάκη (στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Θεατρικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Παντελής Δεντάκης
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Γιώργος Κριθάρας
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΚΡΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ: Κλειώ Γκιζελή
VIDEO ART: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
ΣΚΗΝΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Νίκος Δεντάκης
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Κική Γραμματικοπούλου
ΜΟΥΣΙΚΗ: Σταύρος Γασπαράτος (σε συνεργασία με τον Γιώργο Μιζήθρα)
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Σάκης Μπιρμπίλης
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Παναγιώτης Φορτούνης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Δομνίκη Μητροπούλου
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Γεωργία Ζούμπα
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Black Forest  
ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
Πολύδωρος Βογιατζής, Κατερίνα Λούβαρη – Φασόη 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Από 20 Ιανουαρίου έως 14 Απριλίου 

ΜΕΡΕΣ – ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Κάθε Δευτέρα & Τρίτη, 21:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60′

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
12€
8€ (φοιτητικό, άνω των 65)
5€ (κάρτα ανεργίας, ΣΕΗ)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ / ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
info@polychorosket.gr & 213 00 40 496 


Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α
11364 Κυψέλη, Αθήνα
213.00.40.496 & 69.45.34.84.45 
—-
ΠΡΟΣΒΑΣΗ
με λεωφορείο (στάση Καλλιφρονά): 054, 608, 622, Α8, Β8
με τρόλεϊ (στάση Καλλιφρονά): 3, 5, 11, 13, 14 | (στάση Πλατεία Κυψέλης): 2, 4
με ΗΣΑΠ: Άγιος Νικόλαος (15 λεπτά με τα πόδια)
—-

Σχολιάστε εδώ