Δημ. Τζανακόπουλος: Η ΝΔ έχει καταφέρει να υποβαθμίσει τη διεθνή θέση της χώρας με σειρά άστοχων διπλωματικών χειρισμών

Δημ. Τζανακόπουλος: Η ΝΔ έχει καταφέρει να υποβαθμίσει τη διεθνή θέση της χώρας με σειρά άστοχων διπλωματικών χειρισμών

“Η πραγματικότητα είναι ότι η ΝΔ έχει καταφέρει μέσα σε ελάχιστους μήνες, κατά τη γνώμη μας, να υποβαθμίσει τη διεθνή θέση της χώρας, και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο” δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, στον realfm 97,8.

Mιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Αντώνη Δελλατόλα τόνισε ότι “και το έχει καταφέρει με σειρά άστοχων ενεργειών, οι οποίες χαρακτηρίζονται και από άγνοια των θεμάτων, αλλά και από μια λογική ευκολίας”.

“Η εξωτερική πολιτική χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα και δεν μπορεί να έχεις αποτελεσματική εξωτερική πολιτική όταν το Α και το Ω της καθοδηγητικής σου λογικής είναι η επικοινωνία. Το είδαμε και στην περίπτωση της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο “.

Διαβάστε τα κυριότερα σημεία:

Για την εξωτερική πολιτική

• Είναι ψευδές ότι για την απουσία της χώρας από τη διάσκεψη του Βερολίνου ευθύνεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

• Πρώτον, επειδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε συμμετάσχει στη διάσκεψη του Παλέρμο το 2018 η οποία, όπως και η διάσκεψη του Βερολίνου, αφορούσε την ειρηνευτική διαδικασία για τη Λιβύη.

• Δεύτερον, επειδή ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ απέστειλε κατέθεσε την πρότασή του στις 29 Ιουλίου του 2019. Επομένως το θέμα της προετοιμασίας για τη διάσκεψη τέθηκε όταν κυβέρνηση ήταν η ΝΔ.

• Η ΝΔ έχει καταφέρει να υποβαθμίσει τη διεθνή θέση της χώρας με σειρά άστοχων διπλωματικών χειρισμών.

• Αυτό το είδαμε και κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο όπου με μία αστόχαστη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε την απόφαση των ΗΠΑ να εκτελέσουν στρατιωτικό του Ιράν σε τρίτη χώρα. Αυτή η δήλωση αλλάζει το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας που στηρίζεται στον απαρέγκλιτο και αναμφισβήτητο σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Και αυτή η δήλωση έγινε μόνο

• Αλλά και στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ εμείς δώσαμε τα πάντα εκ των προτέρων οδηγώντας τις ΗΠΑ να μην έχουν ανάγκη να δώσουν τίποτα ως αντάλλαγμα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είπε ούτε μισή λέξη για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

• Έχουμε μια κυβέρνηση που τα έχει στην κυριολεξία χαμένα. Αποκρύπτει δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού από την ιστοσελίδα του αφού δεν μεταφράστηκε η υποστήριξη που έδωσε στις ΗΠΑ για την εκτέλεση του Ιρανού στρατιωτικού. Έχουμε, με λίγα λόγια, το άκρων άωτον της ανεπάρκειας, της ανικανότητας και της θεωρία ότι με επικοινωνιακά τεχνάσματα θα διορθωθούν χοντρά διπλωματικά λάθη.

Για το προσφυγικό

• Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες.

• Η επίθεση κατά του κ. Μηταράκη είναι απολύτως καταδικαστέα. Από την άλλη η ΝΔ όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση επέλεξε να χρησιμοποιήσει ένα σοβαρό ζήτημα για να κάνει λαϊκίστική, φθηνή αντιπολίτευση.

• Με τα κλειστά κέντρα και με τις πρωτοβουλίες που αναιρούν την προσφυγική προστασία δεν υπάρχει δυνατότητα να καταστεί διαχειρίσιμο το προσφυγικό ζήτημα.

• Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αποσυμφόρηση των νησιών και η μεταφορά των ευάλωτων και των οικογενειών στη χώρα είναι η μοναδική λύση στο πρόβλημα

Για τον εκλογικό νόμο

• Ενώ η κυβέρνηση έδωσε, δήθεν, αγώνα για την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, φαίνεται ότι καταργούν την ισοτιμία της ψήφου για το σύνολο του εκλογικού σώματος.

• Πρόκειται για μια κίνηση που αναδεικνύει την ανασφάλεια του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος φαίνεται να φοβάται την απλή αναλογική και για λόγους που σχετίζονται με την εσωτερική συνοχή της ΝΔ.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

· Η ΝΔ προσπαθεί να καλύψει το πολιτικό της αδιέξοδο πίσω από ονοματολογίες και σεναριολογίες που υπονομεύουν και απαξιώνουν το θεσμό του Προέδρο της Δημοκρατίας.

· Εάν η ΝΔ δεν προτείνει τον κ. Παυλόπουλο θα πρέπει να μας εξηγήσει και τους λόγους για τους οποίους το κάνει. Τον θεωρεί ανεπαρκή; Τον θεωρεί μη επιτυχημένο Πρόεδρο; Θεωρεί ότι δεν άσκησε με αξιοπρέπεια, με αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης τις εξουσίες που του επιβάλει το σύνταγμα;


Σχολιάστε εδώ