X, Y & Z – Πώς έσπασε ο κώδικας του Enigma | Η αληθινή ιστορία από τον ανιψιό του Alan Turing

X, Y & Z – Πώς έσπασε ο κώδικας του Enigma | Η αληθινή ιστορία από τον ανιψιό του Alan Turing


Συγγραφέας
Dermot Turing (Ντέρμοτ Τιούρινγκ)
Μετάφραση
Μιχάλης Μακρόπουλος


Βασισμένο σε πρωτότυπη έρευνα και σε έγγραφα που βγήκαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, το X, Y & Z: Πώς έσπασε ο κώδικας του Enigma είναι η συναρπαστική ιστορία των ανθρώπων που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να προφυλάξουν το μεγαλύτερο μυστικό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο μπάνιο ενός βελγικού ξενοδοχείου, ένας Γάλλος αρχικατάσκοπος φωτογραφίζει άκρως απόρρητα έγγραφα –τις οδηγίες λειτουργίας της μηχανής κρυπτογράφησης Enigma. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ένας μαθηματικός στη Βαρσοβία αρχίζει να αποκρυπτογραφεί τις κωδικοποιημένες διαβιβάσεις του Τρίτου Ράιχ και βάζει τα θεμέλια για την επιχείρηση αποκρυπτογράφησης στο Μπλέτσλεϊ Παρκ. Η συνεργασία ανάμεσα στη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πολωνία παίρνει την κωδική ονομασία «Χ, Υ & Ζ».

Απόσπασμα βιβλίου

Το πιο σοβαρό πρόβλημα για τη βρετανική στρατιωτική και ναυτική κατασκοπεία στις αρχές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν πώς να κατανοεί τα γερμανικά σήματα που ήταν κωδικοποιημένα στην κρυπτογραφική μηχανή Enigma. Στην πορεία του Μεγάλου Πολέμου (του Πρώτου), η αποκρυπτογράφηση κώδικα πρόσφερε στους Βρετανούς ένα πλεονέκτημα, ιδιαίτερα στον πόλεμο στη θάλασσα, αλλά επίσης στο διπλωματικό μέτωπο, επιταχύνοντας τη στιγμή της
εμπλοκής των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτόν. Έπειτα από είκοσι χρόνια η χρήση μηχανών για την απόκρυψη των μυστικών σημάτων απειλούσε να στερήσει από τους Συμμάχους τούτη την τόσο πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τα σχέδια των Ναζί.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι Βρετανοί δεν πτοήθηκαν από αυτό το πρόβλημα. Είχαν ιδρύσει μια μυστική υπηρεσία, κάπου ανάμεσα στο Λονδίνο και το Μπέρμιγχαμ, με αποκλειστικό στόχο την ανακάλυψη των σύγχρονων τεχνικών κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί (και άλλοι). Λίγο μετά την αρχή του πολέμου βρέθηκε μια λύση για τη μηχανή Enigma. Τα σήματα της Γερμανικής Αεροπορίας διαβάζονταν μεσούντος του 1940, και τα σήματα του ναυτικού τους από το 1941. Κατόπιν, με κάποια σκαμπανεβάσματα, ένα σταθερό «ρεύμα» αποκωδικοποιημένων σημάτων έρρεε  προς τις βρετανικές αρχές. Με τον καιρό, το ρεύμα έγινε χείμαρρος, επιτρέποντας στους Συμμάχους να έχουν πλήρη εκτίμηση των γερμανικών στρατιωτικών και ναυτικών σχεδίων σε πολλά θέατρα επιχειρήσεων και να αυξήσουν έτσι την ικανότητα των διοικητών τους να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις στα πεδία των μαχών, βασισμένες στην καλή πληροφόρηση. Η επιτυχία του Μπλέτσλεϊ Παρκ είναι ριζωμένη τώρα στη φαντασία του κοινού ως παράδειγμα θριάμβου κάτω από αντίξοες συνθήκες και υπεροχής του μυαλού έναντι της δύναμης, και ως γένεση μιας τεχνολογίας που θα άλλαζε τον κόσμο. Το Μπλέτσλεϊ Παρκ μπορεί να περηφανεύεται για πολλά πράγματα.
Ωστόσο, κάπου σε τούτη την ιστορία, κάτι χάθηκε. Στην πραγματικότητα, οι αποκρυπτογράφοι της Βρετανίας δεν είχαν σημειώσει καμία πρόοδο ενάντια στη στρατιωτική εκδοχή της μηχανής Enigma πριν από το 1940. Πώς μπόρεσαν να το αλλάξουν αυτό τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά;

Διαβάστε όλο το απόσπασμα  ΕΔΩ

Alan Turing (1912 – 1954) – Μαθηματική ιδιοφυΐα και πρωτοπόρος της θεωρίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών.


Είπαν για το βιβλίο

«O Turing φέρνει στην επιφάνεια μια σπουδαία ιστορία ευφυΐας, ανδρείας και συντροφικότητας, η οποία διαβάζεται απνευστί –σαν κατασκοπικό μυθιστόρημα.»
-Nature-

«Μια διαφορετική προοπτική στην ιστορία του σπασίματος του Κώδικα του Enigma…»
-Dominic Lenton- E&T Magazine


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ντέρμοτ Τιούρινγκ, ανιψιός του Άλαν Τιούρινγκ, είναι δικηγόρος, μελετητής θεμάτων του Β´ Π. Π. και τακτικός ομιλητής στο Κέντρο Κρυπτολογικής Iστορίας της Αμερικανικής Eθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας.
Το 2012, τη χρονιά που συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τη γέννηση του θείου του, ο Ντέρμοτ Τιούρινγκ ανέλαβε τη διαχείριση του Μπλέτσλεϊ Παρκ, εκεί όπου ο ιδιοφυής μαθηματικός Άλαν Τιούρινγκ αποκρυπτογράφησε τον κώδικα της συσκευής Enigma και χάραξε τον δρόμο προς τους υπολογιστές.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Κατηγορία: Παγκόσμια λογοτεχνία,Κατασκοπείας
ISBN: 978-960-461-978-8


Σχολιάστε εδώ