Θ. Λιβάνιος: Η πρόταση της κυβέρνησης δίνει μια αυτοδυναμία στο όριο

Θ. Λιβάνιος: Η πρόταση της κυβέρνησης δίνει μια αυτοδυναμία στο όριο

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαχλιμίντζο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Αναφορικά με το νέο εκλογικό νόμο

Θ.ΛΙΒΑΝΙΟΣ: Ο εκλογικός νόμος διαχρονικά συζητείται και έχει γίνει εξαντλητική διαβούλευση, είναι γνωστές οι θέσεις των κομμάτων από τη στιγμή που δεν υπάρχει και κανένα περιθώριο για την άμεση εφαρμογή του δηλαδή να ψηφιστεί τώρα με 200 ψήφους θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει καμία τροποποίηση. Είναι εντελώς απίθανη η οποιαδήποτε τροποποίηση. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετοι στην εφαρμογή οποιουδήποτε άλλου συστήματος πλην της απλής αναλογικής οπότε η κυβέρνηση κατέθεσε την πρότασή της, την εισάγει στη Βουλή δεν θα γίνουν αλλαγές. Νομίζω ότι θα ψηφιστεί τουλάχιστον από τους 158 βουλευτές της ΝΔ.

Για το μπόνους

Θ.ΛΙΒΑΝΙΟΣ: Έτσι όπως είναι η πρόταση της κυβέρνησης δίνει μια αυτοδυναμία στο όριο, σε φυσιολογικές συνθήκες, του 37,5-38% νομίζω ότι είναι ένα εύλογο ποσοστό το οποίο να δικαιολογεί το σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης. Και προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι ένα ποσοστό περί της τάξεως του 40% θα πρέπει να δίνει μια άνετη αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα αυτό ακριβώς εκφράζει και ο εκλογικός νόμος που κατατέθηκε στη Βουλή.

Θ.ΛΙΒΑΝΙΟΣ: Η εντολή του ελληνικού λαού είναι αυτή που θα καθορίσει το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές.

Για τους βουλευτές επικρατείας

Θ.ΛΙΒΑΝΙΟΣ: Οι βουλευτές επικρατείας παραμένουν 15, ήταν η αλλαγή που έγινε με τη ψήφο των εκτός Ελλάδος εκλογέων. Οι υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες θα εκλέξουν 285 βουλευτές.

Για τη ψήφο των ομογενών

Θ.ΛΙΒΑΝΙΟΣ: Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ξεκινάει, έχουν τελειώσει το κομμάτι των προδιαγραφών, είμαστε σε φάση υλοποίησης. Είχαμε πει τέλος Φλεβάρη πιθανόν να πάρουμε λίγες μέρες και από το Μάρτιο για να γίνει δοκιμαστική λειτουργία. Αυτό που έχει σημασία και είναι πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η νέα πλατφόρμα θα αναζητά αυτεπάγγελτα ότι δικαιολογητικά μπορεί να ζητηθούν αυτεπάγγελτα, και αυτό είναι το κυριότερο βάρος που μπαίνει στην υλοποίηση της.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κατάργηση του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές

Θ.ΛΙΒΑΝΙΟΣ: Στο προσεχές διάστημα και εντός του έτους, σε χρόνο πολιτικά ουδέτερο, θα ανοίξει η κουβέντα για το εκλογικό σύστημα των ευρωεκλογών. Έχει εφαρμοστεί ο σταυρός προτίμησης σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, η προσωπική μου άποψη είναι ότι ευνόησε πάρα πολύ αυτούς που είναι γνωστοί, κυρίως έχουνε δημοφιλία μέσω τηλεόρασης ή είναι γνωστοί λόγω της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους και ήταν σχεδόν ανυπέρβλητο εμπόδιο για ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα ΜΜΕ. Θα εξεταστούν διάφορα ενδεχόμενα προφανώς η επαναφορά της λίστας είναι μια περίπτωση, μπορεί να συζητήσουμε και σε σπάσιμο της επικράτειας σε περισσότερες εκλογικές περιφέρειες είναι κάτι όμως το οποίο θα εξεταστεί και με βάση την εμπειρία των δύο προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Για το νομοσχέδιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Θ.ΛΙΒΑΝΙΟΣ: Θα έρθει νομοσχέδιο, προφανώς η απλή αναλογική όπως την είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα καταργηθεί. Εμείς θεωρούμε ότι αυτός που εκλέγεται από τους πολίτες για να διοικήσει ένα δήμο θα πρέπει να έχει και μια πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε και εν τέλει να λογοδοτήσει και στους πολίτες.

 


Σχολιάστε εδώ