4,6 δισεκατομμυρίων ετών είναι ήδη η Γη!

4,6 δισεκατομμυρίων ετών είναι ήδη η Γη!

Του
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΛΕΚΚΑ*


Τα φυσικά φαινόμενα που εξελίσσονται στη Γη εδώ και 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, δημιούργησαν ένα απόλυτα ευνοϊκό περιβάλλον για τη δημιουργία, την ανάπτυξη και την εξέλιξη της ζωής του πλανήτη. Είναι αυτά που πριν από περίπου 2,5 δισεκατομμύρια έτη συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί το πρώτο πρωτόγονο κύτταρο της ζωής δίπλα σε έναν ηφαιστειακό κώνο σε θαλάσσιο περιβάλλον, όπου οι φυσικοχημικές συνθήκες ήταν κατάλληλες για τη δημιουργία και ανάπτυξή του, καθώς υπήρχαν σε αφθονία τα απαραίτητα συστατικά για την πρώτη βιολογική σύνθεση.

Έκτοτε, τα φυσικά φαινόμενα οδήγησαν στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της ζωής, ενώ ταυτόχρονα όχι μόνο απέτρεψαν την ολική καταστροφή, αλλά επέτρεψαν σε συ­γκεκριμένα είδη όπως τα θηλαστικά να επικρατήσουν στον πλανήτη, από τα οποία προέκυψε εξελικτικά το ανθρώπινο είδος.

Αυτά τα φυσικά φαινόμενα σήμερα, μετατρέπονται σε φυσικές καταστροφές επειδή ο άνθρωπος παρεμποδίζει ή διαχειρίζεται λανθασμένα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που του παρέχονται.

Οι φυσικές καταστροφές που εμφανίζονται με αυξανόμενη συχνότητα, συμπλέκονται με τεχνολογικά ατυχήματα και τεχνολογικές καταστροφές, όπως για παράδειγμα το 2011 στην Ιαπωνία με τον σεισμό, το τσουνάμι και το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima.

Μέσα από αυτό τον καταιγισμό εξελίξεων, οι κυβερνήσεις των κρατών αδυνατούν να παρέμβουν, όχι μόνο σε διεθνές επίπεδο αλλά και σε τοπικό, με αποτέλεσμα ένα δυσμενώς προδιαγεγραμμένο μέλλον. Η Ανθρωπόκαινος περίοδος που διαδέχεται την Πλειστόκαινο περίοδο, θα είναι ίσως μία από τις τελευταίες με έμβια όντα στον πλανήτη Γη, ο οποίος 6 δισεκατομμύρια χρόνια μετά θα απορροφηθεί από τον «Ερυθρό Γίγαντα», τη μετεξέλιξη του σημερινού Ήλιου.


*Είναι καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών. Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: lifo.gr


Σχολιάστε εδώ