Σε θέση μάχης Μητσοτάκης – Τσίπρας

Σε θέση μάχης Μητσοτάκης – Τσίπρας

Φωτιά πήρε το Μαξίμου

-Βαριές κατηγορίες ο ένας κατά του άλλου

Ρήγμα στο εθνικό μέτωπο προκαλεί η σφοδρή σύ­γκρουση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, με φό­ντο τη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ντ. Τραμπ στην Ουάσινγκτον.

Σε μια κρίσιμη περίοδο για τα συμφέροντα της χώρας, όπου η σύμπνοια και η εθνική γραμμή μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Η ανταλλαγή πυρών με βαρύτατες αιχμές, μετά τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, σκίασε σε μεγάλο βαθμό τον κύκλο των επαφών με στόχο τη συνεννόηση, προκαλώντας την ίδια στιγμή αμηχανία και προβληματισμό στους πολίτες.

Από όσα είπε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τις επίσημες ανακοινώσεις του κόμματος καθίσταται σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν προτίθεται να δώσει «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση σε κανένα σχεδόν ζήτημα, ακόμη κι αν αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας. Φαίνεται να επιλέγει την τακτική της… αέναης σύγκρουσης. Κριτική, αλλά σε σαφώς χαμηλότερους τόνους, άσκησε και η Φ. Γεννηματά, καθώς έδειξε διατεθειμένη να στηρίξει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα. Ακόμη και σ’ αυτό της προσφυγής στη Χάγη, υπό την προϋπόθεση ότι στην ατζέντα θα μπουν μόνο ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Προέτρεψε ωστόσο τον πρωθυπουργό να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς τους συμμάχους ότι δεν πρέπει να μας θεωρούν δεδομένους.

Το κλίμα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Τσίπρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν ήταν εύκρατο και υγιεινό. Ξεκίνησε με τις μάλλον ειρωνικές συμβουλές του δεύτερου προς τον πρώτο – να πίνει νερό και να κάνει γυμναστική για να απαλλαχθεί από το jet lag. Έγινε δε ακόμη χειρότερο στη συνέχεια, αφού στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας αμφισβήτησε στο σύνολό της την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι διαμορφώνει μια σχέση υποτέλειας έναντι των ΗΠΑ, ότι στη συνά­ντησή του με τον Ντ. Τραμπ και τους άλλους αμερικανούς αξιωματούχους «έδωσε όσα είχε να δώσει –και με το παραπάνω– πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη επέρριψε ευθύνες στον κ. Μητσοτάκη για την «εκκωφαντική σιωπή» της κυβέρνησης των ΗΠΑ όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις.

Ενδεικτική της στάσης που πρόκειται να τηρήσει στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η κίνηση του κ. Τσίπρα να ζητήσει από τον κ. Μητσοτάκη να «παγώσει» τη Συμφωνία Αμυ­ντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ μέχρι να εξασφαλιστεί «έμπρακτη στήριξη από τους συμμάχους στα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Η απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν άμεση: «Ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει τι σημαίνει να είσαι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος, ούτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την πατρίδα μας, την ώρα που υπάρχει έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή μας». Η Κουμουνδούρου σήκωσε το γά­ντι και σχολίασε: «Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να μην καταλαβαίνει ότι οι διεθνείς σχέσεις βασίζονται στο αμοιβαίο όφελος. Δεν δίνω χωρίς να παίρνω, είναι δίνω και παίρνω».

«Ενότητα και διάλογος δεν σημαίνουν εκπτώσεις», ήταν το μήνυμα της Φ. Γεννηματά προς τον πρωθυπουργό. «Πρέπει να γνωρίζουν όλοι –και οι σύμμαχοί μας– ότι τα εθνικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο», σημείωσε. «Με διπλωματικά μέσα αλλά και αποτρεπτική ισχύ. Κάθε προσβολή τους θα απαντηθεί αμέσως και με ανάλογο και αντίστοιχο τρόπο», πρόσθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι ήταν λάθος η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον αμερικανό Πρόεδρο στη συγκεκριμένη συγκυρία.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ