Προλάβετε τη γρίπη και αποκτήστε ανοσία με κατάλληλη διατροφή

Προλάβετε τη γρίπη και αποκτήστε ανοσία με κατάλληλη διατροφή

Κάθε χρόνο η γρίπη και οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση τους χειμερινούς μήνες. Περισσότερο επιρρεπείς είναι όσοι δεν ξεκουράζονται αρκετά, δεν τρέφονται επαρκώς, δεν ενυδατώνονται ή έχουν έ­ντονους ρυθμούς καθημερινότητας με αυξημένο άγχος και στρες.

Συμπτώματα όπως οι μυϊκοί πόνοι, η ξηρότητα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (στοματική και ρινική κοιλότητα), ο πονοκέφαλος και η κακή διάθεση συχνά προαναγγέλλουν μία πιθανή ίωση ή γρίπη.

Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Παιδιατρικό Τμήμα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (http://www.giannischrysou.gr), «όπλο απέναντι σε αυτό τον… αόρατο εχθρό αποτελούν η συστηματική σωματική άσκηση, η επαρκής ξεκούραση και, φυσικά, η σωστή διατροφή! Ένας οργανισμός που διαθέτει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία μπορεί να αναπτύξει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, που θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας απέναντι στη γρίπη», και συνεχίζει:

Πρώτος και σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει την ανοσοποιητική δραστηριότητα είναι η σωστή πρόσληψη θερμίδων. Άτομα που βρίσκονται σε υποθρεψία (αυτοί, δηλαδή, που ακολουθούν διαιτολόγιο πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας – κάτω από 1.100 θερμίδες – με σκοπό το αδυνάτισμα) παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ιώσεων και γρίπης. Για το λόγο αυτό, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό τα άτομα αυτής της κατηγορίας να ακολουθούν ένα ελαφρά υποθερμιδικό πρόγραμμα, πάντα σε συνεργασία με ειδικό διαιτολόγο, που θα τους παρέχει το απαραίτητο επίπεδο θερμίδων για τη διασφάλιση της υγείας τους.

Στην απέναντι όχθη βρίσκονται άτομα παχύσαρκα, με πολύ υψηλή θερμιδική πρόσληψη. Η παχυσαρκία έχει συσχετισθεί με αυξημένο ρυθμό εμφάνισης γρίπης και ιώσεων, καθώς η συγκεκριμένη διατροφική κατάσταση δυσχεραίνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα να καθιστά τον οργανισμό ευάλωτο σε ιώσεις.

Η ποσότητα του προσλαμβανόμενου λίπους φαίνεται, επίσης, πως σχετίζεται με την εμφάνιση γρίπης. Διαιτολόγια με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος καταπιέζουν την ανοσοποιητική δραστηριότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο. Η μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους βελτιώνει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς αυξάνεται η δραστηριότητα των φαγοκυττάρων, που καταστρέφουν τα βακτήρια-«εισβολείς». Βέβαια, εκτός από την ποσότητα, σημαντικό ρόλο παίζει και το είδος των λιπαρών οξέων που καταναλώνει κανείς. Ιδιαίτερα ευεργετικά για τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα φυτικής προέλευσης.

Βιταμίνες που παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη μάχη ενάντια στις ιώσεις και τη γρίπη είναι οι βιταμίνες C, E και β-καροτένιο, αλλά και ανόργανα στοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος.

Σημαντικός αριθμός ερευνών συνδέει τη χαμηλή πρόσληψη των στοιχείων αυτών είτε με την τακτική εμφάνιση γρίπης ή με το μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης.

Ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος περιλαμβάνονται σε διάφορους καρπούς. Σε συνδυασμό, όμως, με τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, εντοπίζουμε όλα αυτά τα πολύτιμα -για τον οργανισμό- ιχνοστοιχεία στο σουσάμι και φυσικά, στο ταχίνι (που είναι 100% αλεσμένο σουσάμι)! Το ταχίνι, μάλιστα, παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε ω-6 λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο και σίδηρο αλλά και σε φυτικές ίνες, οι οποίες φαίνεται ότι εξυπηρετούν τη διατήρηση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, η υγεία της οποίας είναι καθοριστική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω στοιχεία, μια συστηματική και τακτική διατροφή που χαρακτηρίζεται από ευεργετικές τροφές, όπως το ταχίνι, τα φρούτα, και τα λαχανικά, περιλαμβάνει επαρκή αριθμό θερμίδων και συνδυάζεται με τακτική άσκηση και ξεκούραση κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να προσφέρει «ανοσία» ή έστω να επιταχύνει και να διευκολύνει τη διαδικασία της ανάρρωσης.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ