Πατριάρχης Κύριλλος: ”Η κρίση στην Ορθοδοξία προκλήθηκε από την παρέμβαση ξένων δυνάμεων”

Πατριάρχης Κύριλλος: ”Η κρίση στην Ορθοδοξία προκλήθηκε από την παρέμβαση ξένων δυνάμεων”

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας, σύμφωνα με το romfea.gr, έκανε λόγο για μια πρωτοφανή παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων που δεν συνδέονται με την Εκκλησία, λέγοντας ότι “σε αρκετές τοπικές Εκκλησίες ασκείται μια ανευ προηγουμένου πολιτική πιέση για την Ουκρανία”.

Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Κύριλλο πολλές τοπικές Εκκλησίες, δεν έχουν τη δύναμη να υπερασπίσουν τη δική τους αυτονομία στον τομέα της λήψης αποφάσεων.

“Ορισμένες Εκκλησίες εξαρτώνται άμεσα από το Κράτος, όπως για παράδειγμα η Εκκλησία της Ελλάδος, που οι ιερείς πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπάρχει μια αλληλεξάρτηση, οι οποία περιορίζει τη δυναμική της Εκκλησίας” – δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Επίσης ο Πατριάρχης Μόσχας, τόνισε ότι η ήττα του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο στις εκλογές του 2019 “αποτελεί ένδειξη ότι ο ουκρανικός ορθόδοξος λαός δεν δέχτηκε την κυβερνητική παρέμβαση στις υποθέσεις της εκκλησίας”.

Τέλος ο Προκαθήμενος της Εκλησίας της Ρωσίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η θετική δυναμική που προέκυψε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Βλαντιμίρ Ζέλενσκι στις σχέσεις της εκκλησίας με το κράτος θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Πηγή-φωτο: romfea.gr


Σχολιάστε εδώ