Οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από αγοραφοβία

Οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από αγοραφοβία

Πάνω από το 1% του πληθυσμού ταλαιπωρείται από αγοραφοβία, μία αγχώδη διαταραχή που προκαλεί στο άτομο άρνηση να βρίσκεται σε δημόσιους χώρους, στους οποίους συνωστίζονται πολλά άτομα, νιώθοντας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα έγκαιρης διαφυγής. Σύμφωνα με μελέτες, το 67% των ασθενών, δηλαδή οι 2 στους 3, που πάσχουν από αγοραφοβία είναι γυναίκες.

Η διαταραχή αυτή μπορεί να εμφανιστεί απότομα ή να εγκατασταθεί σταδιακά. Τα συμπτώματα αρχίζουν εμφανίζονται συνήθως στο τέλος της εφηβείας ή μεταξύ 30 και 40 ετών. Πολύ συχνά συνδέεται, επίσης, με την εμφάνιση έντονου άγχους και κρίσεων πανικού.

«Αυτό που εξελίσσεται σε αγοραφοβία είναι η αρχική ανησυχία πως εάν ξανασυμβεί μία κρίση πανικού και μάλιστα σε δημόσιο χώρο, το άτομο θα βρεθεί εκεί ανήμπορο και εκτεθειμένο ανάμεσα σε ξένους που θα το περιτριγυρίζουν και θα το “κοιτάζουν” με περιφρόνηση για την κατάστασή του», τονίζει ο Γιώργος Παπαγεωργίου, BSc MSc (Health) University of Central Lancashire, μέλος της British Psychological Society, διευθυντής και επόπτης επιστημονικού προσωπικού στην ΨΥΧΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ. «Μία ακόμη σκέψη που προκαλεί τρόμο», συμπληρώνει ο κ. Παπαγεωργίου, «είναι η σκέψη ότι τη δύσκολη στιγμή της κρίσης δεν θα υπάρχει κάποιο κατάλληλο πρόσωπο να βοηθήσει».

Τα συνήθη συμπτώματα της κρίσης πανικού, όπως απελπισία, τρόμος, μούδιασμα, ναυτία, πόνος στην καρδιά και δυσκολία στην αναπνοή, μπορεί ενώπιον «ξένων ανθρώπων» να γίνουν τόσο έντονα, ώστε το άτομο να μην μπορεί καν να αναπνεύσει.

Τρόποι αυτοβοήθειας στην αγοραφοβία
Πέρα από την διερεύνηση των παραγό­ντων πυροδότησης του «φόβου», όμως, σημαντικό «εργαλείο» για τον ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να βοηθήσει το άτομο που υποφέρει από αγοραφοβία και αγχώδη διαταραχή είναι να του διδάξει τρόπους αυτοδιαχείρισης του προβλήματος του. Ο κ. Παπαγεωργίου υποστηρίζει ότι βασική βοήθεια προς το άτομο, αποτελεί η επίγνωση ότι το πρόβλημα το προκαλεί ο ίδιος στον εαυτό του: «Προκαλούν κάπως από μόνοι τους την κρίση πανικού. Κι αυτό γιατί λόγω άγχους ανασαίνουν γρήγορα και με βαθιές ανάσες και τότε παθαίνουν αυτό που λέγεται υπεραερισμός, εξαιτίας του οποίου το αυξημένο ποσοστό οξυγόνου στο αίμα πυροδοτεί την κρίση».

Φροντίδα στο σπίτι σε άτομα που πάσχουν από αγοραφοβία
Οι υπηρεσίες Ψυχικής Φροντίδας διαθέτουν εξειδικευμένους επιστήμονες που παρέχουν συνεδρίες στο σπίτι του θεραπευόμενου, στην περίπτωση που ο ίδιος δηλώνει απροθυμία ή ακόμη και αδυναμία να επισκεφθεί το γραφείο του ειδικού.

«Σ’ αυτήν την κατηγορία των ανθρώπων ασφαλώς και μπορούμε να παρέχουμε την πιο κατάλληλη βοήθεια», τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου σημειώνοντας πως «υπάρχουν μάλιστα και αυξανόμενα αιτήματα από τους ίδιους τους ανθρώπους που ζητούν τη βοήθειά μας. Αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς η “κοινωνική επανένταξή τους” γίνεται σταδιακά, χωρίς να βιάζουμε τις καταστάσεις, όταν και εφόσον με τη βοήθειά μας νιώσουν οι ίδιοι έτοιμοι και κοινωνικοποιηθούν ξανά», καταλήγει ο ειδικός.


Σχολιάστε εδώ