Ελ. Σκούφα: «’Ο,τι απολαμβάνουν οι αγρότες ασφαλιστικά και φορολογικά σήμερα, οφείλεται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ»

Ελ. Σκούφα: «’Ο,τι απολαμβάνουν οι αγρότες ασφαλιστικά και φορολογικά σήμερα, οφείλεται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ»

Ομιλία της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας σε Επίκαιρη Επερώτηση για την Αγροτική Πολιτική 

«Άδειασε» την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, αποδεικνύοντας ότι η υφυπουργός είτε δεν ήταν καλά ενημερωμένη, είτε είχε άγνοια, όταν κατά την συζήτηση επίκαιρης επερώτησης 50 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική πολιτική, η υφυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φορολόγησε για πρώτη φορά τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, απάντησε στην υφυπουργό, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες : «Πρόκειται για τεράστιο ψέμα και αναλήθεια. Επί συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε ο ν. 4172/2013, βάσει του οποίου όλες, μα όλες οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις συνυπολογίζονταν στο εισόδημα που έπαιρνε ο αγρότης. Το αποτέλεσμα θα ήταν να φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ!».

Υπενθύμισε δε στην κα Αραμπατζή, ότι στις 18/11/14, 17 βουλευτές της ΝΔ, είχαν καταθέσει τροπολογία με την οποία ζητούσαν τη συνέχιση του αφορολόγητου των αγροτών και το να μη θεωρούνται εισόδημα και άρα να μη φορολογούνται οι κοινοτικές ενισχύσεις. Μάλιστα, δύο ημέρες αργότερα (20/11/14), όπως προκύπτει από τα πρακτικά της βουλής, δύο εκ των βουλευτών της ΝΔ που πήραν τον λόγο κατά την ολομέλεια, χαρακτήριζαν «απαράδεκτο» το γεγονός της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ για τους αγρότες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «σαράντα χρόνια από τότε που μπήκε η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κύριε Υπουργέ, δεν φορολογούνται οι κοινοτικές ενισχύσεις». Σημειώνεται, ότι η απάντηση του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ήταν πως «δεν είναι δυνατή η αποδοχή της για ένταξη στο παρόν σχέδιο νόμου». Να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη «τροπολογία» των 17 βουλευτών της ΝΔ, κατατέθηκε ξανά στις 20/12/14 (αυτή τη φορά με επικεφαλής τους κ.κ. Τζαμτζή και Αυγενάκη), κατά την συζήτηση του Νόμου «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα-Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», αλλά και πάλι απορρίφθηκε (αριθμός πρωτοκόλλου 2112/288). 

Τι έκανε για τους αγρότες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 

Στην πρωτολογία της η κυρία Σκούφα αναφέρθηκε κυρίως στο φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών, σε σχέση με τις εξαγγελίες της ΝΔ προ των εκλογών του Ιουλίου 2019, αφού πρώτα επεσήμανε όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες όσο ήταν κυβέρνηση:

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που επανέφερε το αφορολόγητο στο εισόδημα του αγρότη τη στιγμή που εσείς με τον ν. 4172/2013 ήσασταν έτοιμοι να φορολογήσετε το αγροτικό εισόδημα μαζί με τις κοινοτικές ενισχύσεις, μαζί με τις αποζημιώσεις από το πρώτο ευρώ και μάλιστα με συντελεστή 13%. 

Εμείς το αποτρέψαμε, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα όχι μόνο αυτό, αλλά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνετέλεσε ώστε σήμερα οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι να απολαμβάνουν τριών ειδών αφορολόγητο.

Συγκεκριμένα:

1) αφορολόγητο μέχρι 9.550 ευρώ και μάλιστα με βάση την κλίμακα των μισθωτών. 

2) αφορολόγητο στις αποζημιώσεις και στο σύνολο των ενισχύσεων από αγροτικά προγράμματα του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ. 

3) αφορολόγητο μέχρι 12.000 ευρώ για την «πράσινη» ενίσχυση και τις συνδεδεμένες.

Η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλων ευνοϊκών μέτρων, όπως η προστασία από τις κατασχέσεις των ενισχύσεων του Πυλώνα Ι έως του ποσού των 7.500 ευρώ, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και τους συνεταιρισμούς, τη ρύθμιση έως 120 δόσεις για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, και μάλιστα με κούρεμα χρέους 85%, τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 13% στο 6%, επομένως και μείωση του κόστους παραγωγής, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και κατά 30% για τα χαμηλές και μεσαίες περιουσίες (ήδη για το 2019) καθώς και την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

«Ψίχουλα» οι φοροελαφρύνσεις της Ν.Δ 

Η κα Σκούφα κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι δίνει τη μερίδα του λέοντος ακόμη μια φορά στους έχοντες και κατέχοντες, αδιαφορώντας παντελώς ή πετώντας ψίχουλα στους μικρούς και μεσαίους αγρότες, με τα 6 κι 7 στρέμματα, ή στους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους που δεν έχουν τα 500 ζώα. 

«Ψίχουλα είναι τα 173 ευρώ φοροελαφρύνσεις το χρόνο από τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή σε 9% έως τις 10.000 ευρώ, μια μείωση που θα δει μόνο το 6% των μικρομεσαίων αγροτών, διότι οι υπόλοιποι ήδη από τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απολαμβάνουν το αφορολόγητο.

Μειώσατε την προκαταβολή φόρου, αλλά μόλις 5%,ενώ εμείς είχαμε εξαγγείλει την μείωση στο 50%», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής. 

Τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα και η ελλιπής πολιτική της Ν.Δ 

Αναφερόμενη στα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα και τις ομάδες ή οργανώσεις παραγωγών, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ακολούθησε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που είχε εξαγγελθεί τον Μάιο του 2019, όχι όμως και την εξαγγελία του Αλ. Τσίπρα για έκπτωση για τους αγρότες που είναι μέλη συνεταιρισμών. Έκπτωση την οποία ζητάει, όπως πρόσθεσε η βουλεύτρια Πιερίας, ο συνεταιριστικός κόσμος μετ’ επιτάσεως καθώς η σοδειά τους στο συλλογικό τους φορέα, φορολογείται με 22-45%. 

Το χαράτσι των ψαράδων 

Επιπρόσθετα οι ψαράδες υπογράμμισε η κα Σκούφα είδαν με τη σημερινή κυβέρνηση να επιβάλλεται κεφαλικός φόρος – χαράτσι που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, και υπολογίζεται, όχι με βάση τα αλιεύματα ή τον τζίρο κάθε ψαρά, αλλά με βάση το μήκος του σκάφους του 

Ασφαλιστικό: Πιο δίκαιες και χαμηλές εισφορές με την προηγούμενη κυβέρνηση 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κα Σκούφα στο ασφαλιστικό για το οποίο όπως επεσήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβασε τις ασφαλιστικές εισφορές αποσυνδέοντάς τες από την ηλικία, με αποτέλεσμα να είναι πιο χαμηλές και πιο δίκαιες για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, αφού το 85 % των αγροτών πληρώνει ήδη την κατώτατη εισφορά των 114 ευρώ/μήνα. 

  «Πειραματόζωα» της Ν.Δ οι αγρότες – στήριξη στα μεγάλα εισοδήματα 

«Πειραματισθήκατε με τα χειρότερα σενάρια, μετρώντας αντιδράσεις, διαθέσεις, αντοχές, παίζοντας ακόμα και με το σενάριο του διπλασιασμού των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, τώρα και κατόπιν των τεράστιων αντιδράσεων στις τάξεις των αγροτών, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μέρους των βουλευτών σας, υποχρεωθήκατε να οδηγηθείτε σε δεύτερες σκέψεις» υπογράμμισε η βουλεύτρια κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ενώ έχει τη δυνατότητα να μειώσει το κατώτατο ποσό του ασφαλίστρου, στο οποίο ήδη ανήκει το 85% των αγροτών, δεν επιλέγετε να το κάνει με στόχο να μειώσει αποκλειστικά και μόνο το ασφάλιστρο στο 15% των αγροτών που κατέχουν μεγαλύτερα εισοδήματα. 

«Εξυπηρετείτε μόνιμα τους έχοντες και κατέχοντες»

«Το μόνο που σας ενδιέφερε ήταν να υφαρπάξετε τη ψήφο του λαού, να έρθετε στην κυβέρνηση, και να εξυπηρετείτε συνεχώς κι αέναα τα συμφέροντα αυτών που κυρίως σας στηρίζουν. Τους μόνιμα έχοντες και κατέχοντες. 

Ο αγροτικός κόσμος όμως πλέον γνωρίζει. Και θα το αποδείξει περίτρανα στις επόμενες εκλογές» κατέληξε η κα Σκούφα. 

Δείτε το βίντεο από την ομιλία:


Σχολιάστε εδώ