Τουρκική επιθετικότητα – Μεταναστευτικό: Φωτιά (στα μπατζάκια μας)

Τουρκική επιθετικότητα – Μεταναστευτικό: Φωτιά (στα μπατζάκια μας)


Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αρχιτέκτονα – Συγγραφέα,
Μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής
του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης
των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα
e-mail: g.papagian3@yahoo.gr


Α. Τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη
Συνεχίζεται, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ο συνδυασμός που (μας) σκοτώνει»: Τουρκικός αναθεωρητισμός και επιθετικότητα αφενός, συνεχείς (παράνομες) μεταναστευτικές ροές αφετέρου.

Συνεχίζοντας την πολιτική της επιθετικότητας, ο κουμπάρος Ερντογάν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το Τουρκικό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει τον Ιανουάριο πρόταση που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για τη στήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA), απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της Ανατολικής Λιβύης Χαφτάρ.

«Η Λιβύη είναι ο γείτονάς μας από τη θάλασσα, έχουμε πολύπλευρες σχέσεις», είπε ο τούρκος Πρόεδρος στην «Daily Sabah» και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε στενά τι συμβαίνει στον αδελφό λαό της Λιβύης. Δεν έχει σημασία τι κάνουν οι άλλοι, έχουμε υπογράψει (σ.σ.: Την πρόσφατη συμφωνία με τη Λιβύη). ‘‘Θα στείλετε στρατεύματα στη Λιβύη;’’, με ρωτούν και τους απαντώ ότι πηγαίνουμε εκεί που μας καλούν. Τώρα που υπάρχει πρόσκληση, θα την αποδεχθούμε».

Εν τω μεταξύ, το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης συνεχίζει να προκαλεί διπλωματικές αναταράξεις. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, σε ένα αιφνιδιαστικό ταξίδι στην Τύνιδα, συνάντησε τον τυνήσιο ομόλογό του Καΐς Σαγιέντ, με τον οποίο συζήτησαν τα πιθανά βήματα και τη συνεργασία των δύο χωρών τους για τη Λιβύη. Ο τυνήσιος Πρόεδρος είχε συναντηθεί με εκπροσώπους του Ανώτατου Συμβουλίου Λιβυκών Πόλεων και Φυλών, για να συζητήσει μια πιθανή πρωτοβουλία για την επίλυση της λιβυκής κρίσης.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Ερντογάν δήλωσε πως πιστεύει ότι «η Τυνησία θα μπορούσε να έχει πολύτιμη και εποικοδομητική συμβολή για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η Ελλάδα δεν έχει λόγο σχετικά με το σύμφωνο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης»!

Β. Μεταναστευτικό: Μέρκελ και ΕΕ από τη μία, Ερντογάν από την άλλη… και στη μέση εμείς…
Στο άλλο μεγάλο θέμα της χρονιάς, στην Τουρκία θα ταξιδέψει εντός του Ιανουαρίου η Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να επισκεφτεί τον Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό αναφέρει η εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», η οποία τονίζει ότι το θέμα της συνάντησης θα είναι το Μεταναστευτικό. Όπως τονίζει το δημοσίευμα, η Μέρκελ θα προσπαθήσει να πείσει τον τούρκο Πρόεδρο να στηρίξει τη συμφωνία για το Μεταναστευτικό που σύναψε με την ΕΕ, με φόντο τους φόβους ότι η σύρραξη στη Συρία θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες μεταναστευτικές ροές.

Εμείς θα μάθουμε τα νέα εκ του αποτελέσματος και την καταβύθιση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από… το βάρος.

Όσον αφορά εμάς (για πολλοστή φορά): Περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών μας με την Αίγυπτο και άλλα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και προφανώς με τη Γαλλία. Ενίσχυση της εθνικής και παλλαϊκής άμυνας της χώρας.

Προς τους κρατούντες: Πριν να είναι πολύ αργά, ενισχύστε το φρόνημα του λαού μας, περιορίστε τον εθνομηδενισμό (αφού δεν μπορείτε να αντιπαρατεθείτε με αυτόν, αφού κι ένα κομμάτι από σας, από την ελίτ, είστε εθνομηδενιστές πατεντάτοι), προστατέψτε τα σύνορα μιας κυρίαρχης –κατ’ όνομα– χώρας, που έχει καταστεί εδώ και χρόνια ξέφραγο αμπέλι.

ΥΓ.: Καλή Χρονιά!

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ