Οργισμένη η Άγκυρα από την ανακοίνωση της πενταμερούς – Βασίζεται σε ψευδή επιχειρήματα!

Οργισμένη η Άγκυρα από την ανακοίνωση της πενταμερούς – Βασίζεται σε ψευδή επιχειρήματα!

Οργή προκάλεσε στην Αγκύρα το κοινό ανακοινωθέν δέκα σημείων της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αιγύπτου και της Γαλλίας, με το οποίο καταδικάζονται ως απειλητικά για την περιφερειακή σταθερότητα, άκυρα και κενά περιεχομένου τα δύο μνημόνια της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το «ανακοινωθέν» βασίζεται αποκλειστικά σε ψευδή επιχειρήματα και επισημαίνει ότι τα μνημόνια κατανόησης με την κυβέρνηση της Τρίπολης είναι «νόμιμα και πλήρως συμβατά με το διεθνές δίκαιο» ενώ στην ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει την θέσης της Τουρκίας περί χώρας με “μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο” προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να στηρίξει τις άνομες προσπάθειές της στο θέμα της ΑΟΖ στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Το ανακοινωθέν σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη συνάντηση στο Κάιρο στις 8 Ιανουαρίου 2020 με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (GCA) και της Αιγύπτου, καθώς και της Ιταλίας, βασίζεται πλήρως σε ψευδή επιχειρήματα.

Τα δύο μνημόνια κατανόησης που υπογράψαμε με τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης είναι νόμιμα και πλήρως συμβατά με το διεθνές δίκαιο.

Αυτά τα μνημόνια συμφωνίας αποτελούν απάντηση σε εκείνους που αποσκοπούν στην παραβίαση της παρουσίας της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ανακοινωθέν της 8ης Ιανουαρίου αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ότι τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σωστά και κατάλληλα.

Η Τουρκία, με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έχει το δικαίωμα να μιλήσει για οποιοδήποτε έργο αφορά την περιοχή. Για να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή συνεργασίας παρά συγκρούσεων θα θέλαμε να επωφεληθούμε της ευκαιρίας για να εκφράσουμε εκ νέου την ετοιμότητά μας για συνεργασία με όλα τα μέρη, με εξαίρεση την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση».


mfa.gov.tr

The press statement regarding the developments in the Eastern Mediterranean, following the meeting in Cairo on 8 January 2020 with the participation of the Foreign Ministers of Greece, France, Greek Cypriot Administration (GCA) and Egypt as well as Italy, is based entirely on factitious arguments and false premises.

The two memoranda of understanding that we signed with the legitimate and the internationally recognized government of Libya, are legitimate and fully compatible with international law.

These memoranda of understanding constitute a response to those aiming to disregard the presence of Turkey and Turkish Cypriots in the Eastern Mediterranean. The press statement dated 8 January, indeed reveals once again that the steps taken by Turkey in the Eastern Mediterranean are rightful and appropriate.

Turkey, with the longest coastline in the Mediterranean has the right to speak on any project concerning the region. In order to transform the Eastern Mediterranean into an area of cooperation rather than of conflict, we would like to take this opportunity to express yet again our readiness for cooperation with all parties, with the exception of GCA.

Φωτο: Turkey Ministry of Foreign Affairsamyna


Σχολιάστε εδώ