Κυρ. Μητσοτάκης: Στο καλύτερο δυνατό σημείο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Κυρ. Μητσοτάκης: Στο καλύτερο δυνατό σημείο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

«Η Αθήνα αναμένει την υποστήριξή σας. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος στον οποίο η Ουάσιγκτον μπορεί να βασίζεται», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου απευθυνόμενος στον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση ενώ τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο.

«Έχουμε εκπληκτικές σχέσεις. Είστε ένα έθνος που έχει κάνει μια τεράστια οικονομική επιστροφή. Θα συζητήσουμε και είμαι σίγουρος ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να μου πει. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις διμερείς μας σχέσεις», είπε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα γεωπολιτικά είπε ότι «στο πεδίο της άμυνας έχουμε προοδεύσει παρά πολύ, ιδιαιτέρως στο ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει και πως η νέα κυβέρνηση μείωσε φόρους.

«Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά», πρόσθεσε ενώ ζήτησε από τον πρόεδρο Τραμπ τη στήριξη του ώστε να έρθουν αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία ώστε οι άνθρωποι να νιώσουν τη διαφορά», συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο αγοράς μαχητικών f 35 ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται αλλά θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες στη χώρα.

Ο Τραμπ για την ελληνική οικονομία
Μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο. Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία” είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα.
Μάλιστα και το επίσημο tweet του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση εστίαζε στην εντυπωσιακή οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

 

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχτηκε σωρεία ερωτήσεων για τις τελευταίες εξελίξεις με το Ιράν. Μεταξύ άλλων είπε ότι η πολιτική του κατευνασμού επί Ομπάμα δεν φάνηκε να λειτουργεί.

«Είχαμε επίθεση πρόσφατα, ανθρώπους να τραυματίζονται και ένα νεκρό. Αυτό ήταν έργο του στρατηγού Σουλεϊμανί. Σώσαμε πολλές ζωές με την επέμβαση στη Βαγδάτη», δήλωσε μεταξύ άλλων χαρακτηρίζοντας τον Σουλεϊμανί «τέρας».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τον αποκάλεσε «μάρτυρα», είπε ότι ο καθένας έχει την άποψη του. «Διαφωνώ μαζί του αλλά πρέπει να λάβει υπόψη την κοινή γνώμη της χώρας του», συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις μπροστά στις κάμερες κράτησαν 20 λεπτά, ακολούθησε τετ α τετ των δυο ηγετών και ακολούθως διευρυμένη σύσκεψη των δυο αντιπροσωπειών.

Ακολούθησε κατ’ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών και στη συνέχεια διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς παρευρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της δήθεν συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση.

Με πληροφορίες και απο το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ