Απομονώνεται διεθνώς η Τουρκία με τον αγωγό EastMed

Απομονώνεται διεθνώς η Τουρκία με τον αγωγό EastMed

-Παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο το Μνημόνιο Κατανόησης με τη Λιβύη
-Απόλυτη σύμπτωση Παυλόπουλου – Νετανιάχου

Ορόσημο διεθνούς ενεργειακής συνεργασίας στην περιοχή μας αλλά και υπόδειγμα συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο χαρακτήρισαν Πρ. Παυλόπουλος και Μπ. Νετανιάχου τη Συμφωνία για τον αγωγό EastMed στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το βράδυ της Παρασκευής.

Και αυτό, όπως τόνισαν, διότι από τη μία πλευρά συνιστά παράδειγμα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, δοθέντος ότι ακολουθεί κατά γράμμα τους κανόνες του, ιδίως δε τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, κατά τη Συνθήκη του Montego Bay του 1982.

Και από την άλλη πλευρά σηματοδοτεί μια ανοιχτή, με όλη τη σημασία του όρου, συνεργασία. Με την έννοια ότι όχι μόνο δεν αποκλείει άλλα κράτη να συμπράξουν εν προκειμένω, αλλά, όλως αντιθέτως, τα καλεί να προσέλθουν προς την ίδια κατεύθυνση, βεβαίως υπό τον απαράβατο όρο του πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, άρα και του Δικαίου της Θάλασσας.

Οι δύο άνδρες σημείωσαν ότι το μήνυμα αυτό έχει ως βασικό αποδέκτη την Τουρκία, αφού Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ όχι μόνο δεν αποκλείουν τη γειτονική χώρα από τη συγκεκριμένη συνεργασία, αντίθετα την προκαλούν να συμπράξει ενεργώς.

Υπογράμμισαν ωστόσο ότι αυτό μπορεί να συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας. Δυστυχώς, όμως, διαπίστωσαν οι κ. Παυλόπουλος και Νετανιάχου ότι στην παρούσα φάση η Τουρκία δεν δείχνει στοιχειώδη σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως προς το Δίκαιο της Θάλασσας και δικαίως απομονώνεται διεθνώς, ολοένα και περισσότερο.

Ανέφεραν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το λεγόμενο «μνημόνιο κατανόησης» που υπέγραψε με τη Λιβύη, το οποίο παραβιάζει, από πλευράς διαδικασίας και ουσίας, τόσο κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας, ώστε, κατά γενική ομολογία στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι θεσμικώς διάτρητο και ανυπόστατο και δεν παράγει, κατ’ ουδένα τρόπο, έννομα αποτελέσματα.

Οι κ. Παυλόπουλος και Νετανιάχου ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του δεύτερου στην Αθήνα, ωστόσο λόγω των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή ο ισραηλινός πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να επιστρέψει εσπευσμένα στη χώρα του με αποτέλεσμα η συνάντηση αυτή να ματαιωθεί.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ