Το φοβερό 2019 έφυγε κι ήρθε το καινούργιο 2020!

Το φοβερό 2019 έφυγε κι ήρθε το καινούργιο 2020!


Του
ΑΝΤΩΝΗ Π. ΑΡΓΥΡΟΥ
Δικηγόρου ΑΠ, Αν. Νομικού
Συμβούλου Πανεπιστημίου Αθηνών


Ήταν η χρονιά των εκλογών. Ψηφίσαμε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την τοπική αυτοδιοίκηση και για βουλευτικές εκλογές. Ο χάρτης άλλαξε εντελώς. Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, που προσπαθεί μέσα σε δυσκολίες να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Ένα όμως δεν μπορεί να εξαφανισθεί ως διά μαγείας: Η βαθιά δυσπιστία των Ελλήνων απέναντι στη δημοσιονομική κρίση, που δέκα χρόνια τώρα βασανίζει κάθε ελληνική οικογένεια.

Έτσι, κάθε μέτρο ανακούφισης είναι καλοδεχούμενο. Μπορεί να επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία στους πολίτες. Τα χρόνια που πέρασαν η ευρωπαϊκή οικογένεια ασχολήθηκε με το ελληνικό πρόβλημα, τώρα πρέπει ασχοληθεί με το Brexit. Το δράμα που παίχτηκε στην Αγγλία από το καλοκαίρι του 2016, όταν η πλειοψηφία των Βρετανών αποφάσισε ότι θέλει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται πως μετά τις εκλογές έφτασε στην τελευταία πράξη του, τουλάχιστον ως προς το τυπικό σκέλος της αποχώρησης. «Δεν είχαμε επιδείξει επαρκή αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώ­ντας σε σύντομη τελετή για τα 20 χρόνια του ευρώ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ευρώπη αλλάζει, ενώ στην περιοχή μας –αλλά και στον κόσμο ολόκληρο– συντελείται μια ανακατανομή ισχύος. Η Άγκυρα προφανώς και γνωρίζει πως μέσα από αυτήν την ανακατανομή πρέπει να παίξει και το τελευταίο της χαρτί, κυρίως να αποτρέψει τη δημιουργία κουρδικού κράτους και να επεκταθεί στις μεσογειακές ενεργειακές ζώνες. Γι’ αυτό και επιστρατεύει τη στρατηγική της ισχύος των κανονιοφόρων για να κερδίσει.

Το πνεύμα των εορταστικών ημερών σκιάζεται από το πνεύμα των συνήθων τουρκικών απειλών και της μεγάλης ελληνικής διπλωματικής υπερπροσπάθειας. Αν όμως τελικά το τουρκικό γεωτρύπανο μπει στην ελληνική ΑΟΖ τότε τα πράγματα αλλάζουν. Τότε πλέον ανοίγει τότε την πόρτα του… τρελοκομείου ο Ερντογάν. Η χώρα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, έζησε 70 ολόκληρα χρόνια ειρήνης και ευημερίας (1949 – 2020) και από το 1974 η Πολιτεία μας απέκτησε ένα σταθερό Σύνταγμα που αναθεωρήθηκε (αν και ατελώς φέτος).

Η λειτουργία των θεσμών μέσα σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης δέκα ετών είναι ικανοποιητική και η ομαλή εναλλαγή των πολιτικών κομμάτων στην εξουσία εμπέδωσε τη λειτουργία του πολιτεύματος. Αποτελεί εθνική επιτυχία η καθιέρωση της ψήφου των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, με μοναδική έκφραση εθνικής συναίνεσης του πολιτικού κόσμου και των Ελλήνων συνολικά.

Τόσο η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση), πλην του ΜέΡΑ25, υπερψήφισαν τις σχετικές διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών. Κάτι το οποίο επισήμανε και ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «νίκη του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας και υπόδειγμα συναίνεσης και πολιτικής συνεννόησης».

Η καινούργια κυβέρνηση προέκυψε από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και ένας νέος βηματισμός της οδηγεί τα δεδομένα σε νέες κατευθύνσεις, με πιο αισιόδοξες προοπτικές για την οικονομία, με την ελπίδα και την ευχή να μην ανακοπεί η προσπάθεια από εξωγενή γεγονότα. Στη δικαιοσύνη όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα, καθώς η εικόνα της αλληλοσπαρασσόμενης δικαιοσύνης δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας στον πολίτη. Εδώ χρειάζονται άμεσα μέτρα έκτακτης ανάγκης.

Επείγει η λήψη ουσιαστικών μέτρων στην παιδεία, έτσι ώστε να εμπεδωθεί το πνεύμα της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας, για τα οποία έχει δημιουργηθεί μέγα έλλειμμα στο παρελθόν, ιδίως με την αλόγιστη και προεκλογική ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και τις εκπαιδευτικές πολιτικές της αμάθειας και της απάθειας. Υπάρχουν πολλά όμως που πρέπει να γίνουν για να καταστεί η χώρα ένα αληθινό κράτος δικαίου.

Σήμερα το ζητούμενο για τον τόπο είναι η συναίνεση για το αυτονόητο. Αν η συναίνεση είναι το νέο πολιτικό σύνθημα, ανεξαρτήτως πολιτικού περιεχομένου, ακόμη και χωρίς κανένα περιεχόμενο, μας προδιαθέτει θετικά.

Το ζητούμενο δεν μπορεί όμως σε καμιά περίπτωση να περιλαμβάνει εκπτώσεις σε θέματα αρχών και ιδίως προσώπων που χρησιμοποιούν τη συναίνεση ως εργαλείου ανόδου και μόνον.

Εύχομαι το 2020 να είναι μια Καλή Χρονιά!

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ