Αυστραλία: Κόλαση για ανθρώπους και ζώα – Συγκλονιστικές εικόνες

Αυστραλία: Κόλαση για ανθρώπους και ζώα – Συγκλονιστικές εικόνες

– Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ζώα και φυτά εκτιμάται ότι έχουν αφανιστεί 

Τουλάχιστον 18 είναι οι νεκροί από τις δασικές πυρκαγιές στην Αυστραλία και εκτιμάται ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά καθώς οι αρχές στη Βικτόρια ανακοίνωσαν ότι 17 άνθρωποι στη συγκεκριμένη Πολιτεία παραμένουν αγνοούμενοι.

Οι εικόνες που έρχονται από τις περιοχές όπου μαίνονται οι πυρκαγιές είναι συγκλονιστικές καθώς οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες.

Οι οικολόγοι από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ εκτιμούν πως σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ζώα και φυτά έχουν αφανιστεί από την έναρξη των πυρκαγιών. Η πύρινη λαίλαπα έχει καταστρέψει σπίτια και έχει εκτοπίσει χιλιάδες ανθρώπους στις ακτές από τη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτόρια.

Σχεδόν 12,35 εκατομμύρια εκτάρια γης έχουν γίνει στάχτη σε όλη την χώρα, ενώ τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, αναφέρει το πρακτορείο, Associated Press. Σχεδόν 480 εκατομμύρια θηλαστικά, πουλιά και ερπετά έχουν χαθεί από την ενίσχυση των πυρκαγιών το Σεπτέμβρη, ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο, αλλά ο πραγματικός αριθμός αναμένεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερος. Συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο από τις περιοχές που μαίνεται η φωτιά, δείχνουν καγκουρό να προσπαθούν να ξεφύγουν από τα δάση που καίγονται και καρβουνιασμένα πτώματα από κοάλα να κείτονται στη γη.

«Έχουμε πάρει πολλά μαθήματα από αυτό που συμβαίνει και δείχνει ακριβώς πόσο απροετοίμαστοι είμαστε», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της Science for Wildlife, Δρ. Kellie Leigh, σε επείγουσα ακρόαση στο κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο σχετικά με τον πληθυσμό κοάλα. «Δεν υπάρχουν διαδικασίες ή πρωτόκολλα δράσης – ακόμη και οι φροντιστές της άγριας πανίδας δεν έχουν πρωτόκολλα για το πότε μπορούν να δράσουν μετά από φωτιά».

«Οι πυρκαγιές έχουν δημιουργήσει υψηλές θερμοκρασίας και έχουν κατακάψει τα πάντα σε τόσο γρήγορους ρυθμούς που υπήρξε σημαντική θνησιμότητα των ζώων στα δέντρα. Σε μία τέτοια μεγάλη περιοχή που καίγεται αυτή τη στιγμή πιθανά να μην καταφέρουμε να βρούμε ούτε τα πτώματά τους» δήλωσε ο Mark Graham, οικολόγος από το συμβούλιο για τη φύση «Nature Conservation Council».Όπως είπε, τα κοάλα δεν έχουν τη δυνατότητα να απομακρυνθούν γρήγορα από τις φλόγες.

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση, ενώ σε ορισμένες πόλεις οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

“Η προτεραιότητα σήμερα είναι η καταπολέμηση των πυρκαγιών και η επιχείρηση εκκένωσης, το να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι άνθρωποι”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον. “Υπάρχουν τμήματα τόσο στη Βικτόρια όσο και στη Νέα Νότια Ουαλία που έχουν καταστραφεί πλήρως και δεν υπάρχουν ηλεκτροδότηση και τηλεπικοινωνίες”.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας βρίσκεται στο στόχαστρο για τις ενέργειές του, ανάμεσά τους και για το γεγονός ότι έκανε διακοπές στη Χαβάη την ώρα που εκτυλισσόταν η τραγωδία και ότι επανέλαβε την υποστήριξή του προς την κερδοφόρα, αλλά εξαιρετικά ρυπογόνα, βιομηχανία λιγνίτη της χώρας.

Στην πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα από τότε που αναζωπυρώθηκαν οι τελευταίες φωτιές ο Μόρισον είπε ότι καταβάλλεται “κάθε δυνατή προσπάθεια” για να βοηθηθούν οι πληγείσες κοινότητες.

“Ο καλύτερος τρόπος για να ανταποκριθούμε είναι ο τρόπος με τον οποίον πάντα ανταποκρίνονταν οι Αυστραλοί σε τέτοια γεγονότα και αυτός είναι να εμπιστευτούμε εκείνους που μάχονται για την κατάσβεση αυτών των πυρκαγιών”, είπε υπερασπιζόμενος τις πολιτικές της χώρας του για την κλιματική αλλαγή, τις οποίες χαρακτήρισε “λογικές”.

Πηγή: newpost.gr


Σχολιάστε εδώ