Ν. Στραβελάκης: Ο EastMed και η κωλοτούμπα

Ν. Στραβελάκης: Ο EastMed και η κωλοτούμπα


Του
ΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗ,
Οικονομολόγου του Εθνικού
και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών


-Η κυβέρνηση προσπαθεί να σωθεί επικοινωνιακά από έναν αγωγό που δεν θα γίνει ποτέ…

Ο κοντόφθαλμος και σπασμωδικός χειρισμός του τουρκολιβικού μνημονίου από την κυβέρνηση και κυρίως η στάση των υποτιθέμενων εταίρων και συμμάχων κατέδειξε για μια ακόμη φορά τη χρεοκοπία των πολιτικών υποταγής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Το χειρότερο είναι ότι φάνηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία ποιος είναι στην κυβέρνηση, αφού τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτούν σε διαπιστευτήρια υποταγής με την ίδια ένταση που εκστομίζουν εθνικιστικές κορώνες όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Έτσι, με αφορμή ένα γελοίο έντυπο, το τουρκολιβικό μνημόνιο, τελείωσε η περίοδος χάριτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως αναγκάσθηκαν να ψελλίσουν και κάποια συστημικά μέσα που τους λιβανίζουν πρωί – βράδυ.

Αυτό που έμεινε είναι η επισημοποίηση της κωλοτούμπας, δηλαδή, η έμμεση αποδοχή της συνεκμετάλλευσης των αγωγών και των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου από Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία. Βλέπετε, η διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των ελληνικών νησιών, της Κύπρου και της Τουρκίας έχει καταστεί πλέον πολύπλοκη με τη ρητορική της Τουρκίας, που αρνείται την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ για τα ελληνικά νησιά και την Κύπρο, καθώς και της ελληνικής άρνησης για συνεκμετάλλευση.

Με άλλα λόγια, στο σημερινό διπλωματικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, οι δύο χώρες δεν μπορούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι (τουλάχιστον για αυτό το θέμα), αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε αποδοχή του μνημονίου από την πλευρά της Ελλάδας. Είναι τραγικό το γεγονός ότι οι σχέσεις ιδιοκτησίας και οι ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις οδηγούν στην απώλεια μιας φθηνής πηγής ενέργειας για τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου. Ενέργειας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, αν αποσυνδεόταν από τις πολυεθνικές του πετρελαίου και τους αγωγούς ενέργειας.

Την απεμπλοκή από το γεωπολιτικό αδιέξοδο επιχειρεί να φέρει η ένταξη του αγωγού EastMed στον αμερικανικό προϋπολογισμό. Είναι μια πρωτοβουλία παραδοσιακών φιλοϊσραηλινών δυνάμεων στο αμερικανικό ρεπουμπλικανικό κόμμα, με σκοπό την αναβάθμιση του ρόλου του Ισραήλ ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή (έναντι της Τουρκίας) αλλά και την εξασφάλιση της αξιοποίησης του ισραηλινού φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, η έγκριση προβλέπει έναν αγωγό που ξεκινά από το Ισραήλ, θα φτάνει Κρήτη και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σε πρώτη ανάγνωση είναι ένα σχέδιο που μοιάζει να αναβαθμίζει και τον ρόλο της Ελλάδας, καθώς μπορεί να συνδεθεί και με αέριο από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Κύπρου και του Αιγαίου, όμως δεν είναι έτσι.

Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι ο αγωγός δεν πρόκειται να γίνει. Ο λόγος είναι απλός. Μέχρι σήμερα ούτε μια μεγάλη εταιρεία ενέργειας δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πώληση του αερίου που θα διατεθεί μέσω του συγκεκριμένου αγωγού. Μόνο μια μικρή εταιρεία ελληνικών συμφερόντων και σκοτεινού παρελθόντος με έδρα το Λονδίνο φέρεται ως ενδιαφερόμενη. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά για ένα πανάκριβο και ασύμφορο έργο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον και για την κατασκευή του αγωγού.
Οι κατασκευαστές τέτοιων μεγάλων έργων χρειάζονται, βλέπετε, τα συμβόλαια προαγοράς των εταιρειών ενέργειας ώστε να τις τιτλοποιήσουν και να αντλήσουν χρήματα από τις αγορές χρήματος με τη μορφή ομολογιακών εκδόσεων.

Το δεύτερο και σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι ο αγωγός διέρχεται από περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στο τουρκολιβικό μνημόνιο. Αυτό σημαίνει ότι η υλοποίησή του θα προβλέπει κάποια διαπραγμάτευση με την Τουρκία για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Με άλλα λόγια, ο αγωγός μπορεί να λειτουργήσει ως πρώτης τάξεως δικαιολογία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ώστε να αναδιπλωθεί από τις τρέχουσες διακηρυγμένες θέσεις κατά της όποιας συνεκμετάλλευσης. Κοινώς, δικαιολογία για κωλοτούμπα.

Για τους Αμερικανούς, τους Ισραηλινούς και τους Ευρωπαίους βέβαια αυτό το σχέδιο είναι ιδιαίτερα βολικό. Τους επιτρέπει να διαπραγματευθούν με την Τουρκία για τη διάθεση του ισραηλινού, αζέρικου και καταριανού αερίου μέσω του αγωγού Turkish Med, να διατηρήσουν την Ελλάδα υπό έλεγχο και να επιβλέψουν μια συνολική διευθέτηση ή παράταση της αβεβαιότητας στην περιοχή. Χαμένοι δεν είναι άλλοι από τους λαούς της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, που θα στερηθούν μια φθηνή πηγή ενέργειας στο όνομα των κερδών των πολυεθνικών.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ