Βόμβες κατά ΕΛΑΣ από τον Συνήγορο του Πολίτη

Βόμβες κατά ΕΛΑΣ από τον Συνήγορο του Πολίτη

Γύρισε πίσω τα πορίσματα για τους εσωτερικούς ελέγχους

Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις του Συνηγόρου του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη: «Τα μισά πορίσματα των εσωτερικών πειθαρχικών οργάνων της ΕΛΑΣ επεστράφησαν, άλλοτε για συμπλήρωση, διότι κρισιμότατο αποδεικτικό υλικό –μαρτυρικές καταθέσεις, βιντεοληπτικό υλικό, ιατροδικαστικές εκθέσεις– είτε δεν συνελέγη είτε δεν αξιολογήθηκε όπως θα έπρεπε, άλλοτε λόγω ουσιωδών ελλειμμάτων και πλημμελειών, όπως η μη διασφάλιση της αμεροληψίας του διενεργούντος την έρευνα».

Πρόκειται για αποκαλύψεις που για πρώτη φορά έρχονται στο φως με πλήρη τεκμηρίωση και σίγουρα θα προκαλέσουν μεγάλες αναταράξεις στην Αστυνομία, ενώ πάρα πολλές κρίσιμες υποθέσεις θα ανοίξουν ξανά, θα βγουν από το αρχείο… Για να είναι τόσο κατηγορηματικός ο κ. Ανδρέας Ποττάκης, σίγουρα έχει στα χέρια του στοιχεία για τα πορίσματα που επέστρεψε.

Δεν σταματάει, όμως, εδώ ο Συνήγορος του Πολίτη, για την προστασία του οποίου (του πολίτη) δημιουργήθηκε ο καίριος αυτός θεσμός.

Είναι αυστηρός ο κ. Ανδρέας Ποττάκης και στην επισήμανσή του ότι ο διενεργήσας την έρευνα δεν διασφάλισε ούτε καν τη δική του αμεροληψία, κάτι που επιτρέπει στον καθένα να υποθέσει ότι η μη αμεροληψία του ίσως να μην είναι τυχαία. Το λέει ωμά ο Συνήγορος του Πολίτη σε άρθρο του:

«Η εικόνα που αποτυπώνει η πρώτη αυτή έκθεση, διόλου τιμητική για την ποιότητα του εσωτερικού ελέγχου, αποτελεί το σημείο της αφετηρίας. Η εικόνα από τις επόμενες εκθέσεις θα καταδείξει τον βαθμό συμμόρφωσης των σωμάτων ασφαλείας και βελτίωσης της ποιότητας των ελέγχων». Ευθέως, χωρίς ήξεις αφήξεις, καταγγέλλει τις ευθύνες των οργάνων εσωτερικού ελέγχου:

«Η αρμοδιότητα του Συνηγόρου να διερευνά ή να επιβλέπει τη διερεύνηση υποθέσεων δεν υποκαθιστά τον αναγκαίο, επιβεβλημένο για κάθε αναφερόμενο περιστατικό έλεγχο από τα εσωτερικά πειθαρχικά όργανα. Και δεν θα μπορούσε να τον υποκαθιστά. Ο κάθε ελεγχόμενος, ο κάθε κατηγορούμενος έχει απαραβίαστο δικαίωμα στον φυσικό του δικαστή, πειθαρχικό και ποινικό».

Και υπογραμμίζει με θάρρος –που στις εποχές που ζούμε είναι… είδος εν ανεπαρκεία– ο Συνήγορος του Πολίτη: «Η συγκάλυψη, μη ενδελεχής διερεύνηση κάθε περιστατικού που στοιχειοθετεί ένδειξη παράνομης συμπεριφοράς, πειθαρχικής ή ποινικής, είναι απολύτως απαράδεκτη. Επιφέρει καίριο πλήγμα στα θεμέλια της συγκολλητικής ουσίας της κοινωνικής συνοχής στο κράτος δικαίου».

Πολύ σημαντική είναι και άλλη μια αποκάλυψη που κάνει ο κ. Ανδρέας Ποττάκης, ότι σε όλες τις αρμόδιες πολιτικές ηγεσίες διαδοχικών κυβερνήσεων έχουν γίνει προτάσεις για απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις, τόσο στο πειθαρχικό δίκαιο των σωμάτων ασφαλείας όσο και στον ίδιο τον μηχανισμό για περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του με πρόσθετα εργαλεία έρευνας και κατάλληλο δυναμικό, όμως μέχρι σήμερα τίποτε δεν έχει γίνει. Και αυτό κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι… Οι κυβερνήσεις θέλουν παντού να έχουν λόγο και… ρόλο!

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ