Τουρκία: Εκτάκτως ενδέχεται να συγκληθεί την Πέμπτη η τουρκική βουλή για την αποστολή στρατού στη Λιβύη

Τουρκία: Εκτάκτως ενδέχεται να συγκληθεί την Πέμπτη η τουρκική βουλή για την αποστολή στρατού στη Λιβύη

Εκτάκτως ενδέχεται να συγκληθεί η τουρκική εθνοσυνέλευση στις 2 Ιανουαρίου προς συζήτηση του υπομνήματος για αποστολή στρατού στη Λιβύη, σύμφωνα με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) το οποίο αναφέρει ότι η υποβολή του σχετικού υπομνήματος ενδέχεται να υποβληθεί την Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, που επικαλείται τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σε ενημερωτικό κείμενο που απεστάλη από την κοινοβουλευτική προεδρία του ΑΚΡ προς τους βουλευτές του κόμματος αναφέρεται ότι “στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με τη Λιβύη ενδέχεται τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου του 2019 να υποβληθεί στη βουλή το υπόμνημα για τη Λιβύη και μπορεί την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020 στις 14.00 να συγκληθεί Γενική Συνέλευση της βουλής προς συζήτηση”.

Η κίνηση αυτή μπορεί να ερμηνευτεί και ως «απάντηση» στις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας, καθώς την ίδια ημέρα έχει ανακοινωθεί η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed στο Zάππειο Μέγαρο.

Ο Ερντογάν στέλνει στη Λιβύη “παραστρατιωτικούς” και ναυτικό

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Bloomberg, επικαλούμενο Τούρκο αξιωματούχοι που δε θέλει να ονομάσει, η Άγκυρα εξετάζει να στείλει στη Λιβύη τους “παραστρατιωτικούς ισλαμιστές” που είχαν πολεμήσει μαζί με τον τουρκικό στρατό στη βόρεια Συρία, καθώς και ναυτικό.

Τα τουρκικά στρατεύματα θα εκπαιδεύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις του al-Sarraj. Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία και η Άγκυρα θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα, ανέφερε την Παρασκευή ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει στις 8 ή τις 9 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν την GNA απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια ευθεία τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα.


Σχολιάστε εδώ