Ψάχνει για Πρόεδρο ο Μητσοτάκης

Ψάχνει για Πρόεδρο ο Μητσοτάκης

Έχει αποκλείσει όλους όσοι ήταν στη λίστα

-Πρέπει αυτός που θα επιλέξει να μην είναι αντίθετος σε υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα

Πρόσωπο που να… ταιριάζουν τα χνότα τους αναζητεί ο Κυρ. Μητσοτάκης για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτως ώστε να αποφύγει ανεπιθύμητες τριβές ή γκρίνιες στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του.

Καθοριστικής σημασίας θεωρεί ο διάδοχος του Πρ. Παυλόπουλου να συμπλέει μαζί του τόσο στα εθνικά θέματα, όσο και σε επιμέρους ζητήματα (εκλογικός νόμος, μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις κ.ά.) που θα προωθήσει τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Με την κινητικότητα που καταγράφεται στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής –πληροφορίες κάνουν λόγο για ραγδαίες εξελίξεις σε ελληνοτουρκικά και Κυπριακό εντός του 2020–, στο επιτελείο του πρωθυπουργού υπάρχουν δεύτερες σκέψεις όσον αφορά το πρόσωπο που θα υποδειχθεί από τη Νέα Δημοκρατία. Κι ενώ μέχρι πρότινος η επικρατούσα άποψη ήταν να προτιμηθεί πρόσωπο έξω από τη σφαίρα της πολιτικής, κάτι που θα καθιστούσε πιο εφικτή μια ευρύτερη συναίνεση από τα κόμματα, τις τελευταίες αυτές ημέρες η άποψη αυτή έχει χάσει αρκετούς υποστηρικτές στο περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη.

Ορισμένοι εκ των στενών συνεργατών του επισημαίνουν την ανάγκη ο επόμενος Πρόεδρος να είναι πρόσωπο με μακρά πολιτική εμπειρία, αν είναι δυνατό να έχει και μια σφαιρική γνώση των εθνικών θεμάτων. Συμπλέοντας στην περίπτωση αυτή με την Ντ. Μπακογιάννη, ο οποία υπογράμμισε ότι δεν θα ήθελε να δει «έναν Πρόεδρο ο οποίος θα χρειαστεί εντατικά μαθήματα για να μάθει τι σημαίνει υφαλοκρηπίδα»!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης μελετά προσεκτικά και τις δύο εκδοχές, αλλά δεν βιάζεται να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις. Αντίθετα φέρεται αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια που του παρέχει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός του Κοινοβουλίου (τέλος Ιανουαρίου). Στο διάστημα αυτό θα συναντήσει τον Ντ. Τραμπ και θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τις διαθέσεις των ΗΠΑ όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Επιπλέον, προσδοκά ότι μέχρι το τέλος του άλλου μήνα θα έχει διαφανεί πόσο μακριά θα τραβήξει τα πράγματα ο Τ. Ερ­ντογάν, ενώ παράλληλα θα έχει αποσαφηνισθεί και η στάση των ευρωπαίων εταίρων.

Στην περίπτωση που ο Κυρ. Μητσοτάκης καταλήξει στη λύση του πολιτικού προσώπου, τότε από τον κατάλογο των υποψηφίων αποκλείονται εξαρχής –ακόμη και αν υπήρχαν σε επίπεδο συζήτησης– οι προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία πρώην πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς. Κανείς εκ των δύο δεν θα συμφωνούσε με λύσεις στα εθνικά θέματα (ελληνοτουρκικά) που θα συνοδεύονταν με υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Αμφότεροι άλλωστε έχουν ταυτιστεί με τα εθνικά θέματα. Η λίστα των υποψηφίων μικραίνει περαιτέρω αν έχουν βάση οι πληροφορίες που διακινούνται από κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με τις οποίες το πρόσωπο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός για το ύπατο αξίωμα δεν θα συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης.

Πέραν των κ. Καραμανλή και Σαμαρά, εκτός λίστας θα μείνουν ο Κ. Σημίτης (και λόγω ηλικίας), ο Γ. Παπανδρέου, όπως επίσης και ο Ευάγ. Βενιζέλος, τα ονόματα των οποίων έχουν κατά καιρούς ακουστεί και συζητηθεί. Το ίδιο ισχύει και για τον Λ. Παπαδήμο, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός, έστω για ισχνό χρονικό διάστημα, σε κυβέρνηση συνεργασίας. Στις συζητήσεις στα πολιτικά παρασκήνια παραμένουν τα ονόματα της Μ. Δαμανάκη και της Άννας Διαμαντοπούλου, αν και οι πιθανότητες είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες, καθώς επίσης και αυτό της Μ. Γιαννάκου.

Αντίθετα, έχει αποκλειστεί διαπαντός ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος, τον οποίο είχε προτείνει παρασκηνιακά το Κίνημα Αλλαγής. Ο υπερβάλλων ζήλος που επέδειξε σε ό,τι αφορά τα γεγονότα στο Κουκάκι και η «επίθεση» σε βάρος του Μ. Χρυσοχοΐδη τον έκαναν «κόκκινο πανί» για τους γαλάζιους βουλευτές και υπουργούς.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ