Δώρα στη μεσαία τάξη προσφέρει ο Κυριάκος

Δώρα στη μεσαία τάξη προσφέρει ο Κυριάκος

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια βαριά ήττα και σ’ αυτό –σε μεγάλο βαθμό– συνέβαλε και η λεγόμενη μεσαία τάξη. Η πολιτική της υπερφορολόγησης που εφάρμοσε στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του έπληξε καίρια τα μεσαία κοινωνικά στρώματα και έφερε σε αδιέξοδο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όλοι οι παραπάνω στις εθνικές εκλογές είχαν την ευκαιρία… να πάρουν το αίμα τους πίσω.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θέλει να πάθει ό,τι έπαθε ο Αλ. Τσίπρας, γι’ αυτό και η πολιτική που έχει αρχίσει ήδη να υλοποιεί έχει στον πυρήνα της τη μεσαία τάξη. Στους πρώτους κιόλας μήνες της θητείας του ανακοίνωσε την πρώτη μείωση του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας για τις επιχειρήσεις. Μιλώντας μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή για τον προϋπολογισμό ανακοίνωσε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2020 – 2021, αλλά και σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Επιπλέον, εντός του 2020 θα τεθεί σε ισχύ η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους. Οι μεν πρώτοι θα δουν το κόστος λειτουργίας να μειώνεται σημαντικά, οι δεύτεροι να αυξάνονται οι αποδοχές τους.

Οι κινήσεις αυτές της κυβέρνησης έχουν οικονομικά αλλά και πολιτικά κίνητρα. Οικονομικά, διότι η μείωση του κόστους παραγωγής θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να διαθέσουν τα χρήματα για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους, που σημαίνει νέες θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή, με τη μείωση των φόρων οι φορολογούμενοι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη και περιθώρια να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι με το πλέγμα μέτρων ανακούφισης-ενίσχυσης των μικρομεσαίων που θα εφαρμόσει στη διάρκεια της τετραετίας θα καταφέρει να εξασφαλίσει τη στήριξή τους. Κάτι που –σε μεγάλο βαθμό– θα ενισχύσει την προσπάθειά του να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό για τα επόμενα, πολλά, χρόνια.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ