Πρέπει να διαλέξετε παιχνίδια φιλικά για τα μάτια των παιδιών

Πρέπει να διαλέξετε παιχνίδια φιλικά για τα μάτια των παιδιών

«Οι τραυματισμοί των ματιών εξαιτίας παιχνιδιών είναι πολύ συνηθισμένοι και συμπεριλαμβάνουν από επώδυνες μικροαμυχές στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού έως πολύ σοβαρά προβλήματα όπως τα έλκη κερατοειδούς, ο τραυματικός καταρράκτης, η αιμορραγία στο εσωτερικό του ματιού ή ακόμα και η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς που βρίσκεται στο πίσω μέρος του», λέει ο επιστημονικός διευθυντής του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου LaserVision Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Διαθλαστικής Χειρουργικής (ISRS).

Ποια παιχνίδια θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα
• Παιχνίδια που εκτοξεύουν οποιο­δήποτε αντικείμενο (π.χ. σφεντόνες, τόξα, όπλα) γιατί η ταχύτητα εκτόξευσης είναι τέτοια, ώστε μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό του ματιού, ακόμα κι αν το εκτοξευόμενο α­ντικείμενο αποτελείται από μαλακό υλικό όπως το αφρολέξ.
• Εκτοξευτήρες μπαλονιών με νερό και νεροπίστολα.
• Κάθε είδους παιχνίδια με αιχμηρά εξαρτήματα και άκαμπτες άκρες (π.χ. παιδικά καλάμια ψαρέματος, μαγικά ραβδιά, ξίφη, σπάθες, ξιφολόγχες κ.λπ.).
• Τα παιχνίδια με αεροζόλ (τα χημικά τους μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό των ματιών, χημική επιπεφυκίτιδα ή ακόμα και αμυχή του κερατοειδούς αν ο ψεκασμός γίνει από κοντινή απόσταση).
• Τα λέιζερ πόιντερς και οι φακοί με λαμπτήρες LED. Πολλά παιδιά παίζουν αναβοσβήνοντας φακούς και μετατρέποντας τα λέιζερ πόιντερς των γονιών τους στα «φωτόσπαθα» του Star Wars.

Φωτό: argonafplia.gr


Σχολιάστε εδώ