ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑ – ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ 2020

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑ – ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ 2020

Κοινή Συνέντευξη Τύπου για το Eπετειακό ‘Eτος ΣΑΛΑΜΙΝΑ-ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ 2020 παραχώρησαν η Πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη και ο Υπουργός Εσωτερικών κύριος Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Στην ομιλία της η κυρία Βαρδινογιάννη παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις που σχεδιάζει να υλοποιήσει το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» οι οποίες όπως τόνισε θα «χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά με πόρους του Ιδρύματος και θα υλοποιηθούν με ευθύνη και επιμέλεια του Ιδρύματος».  Οι στοχευμένες δράσεις του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» αφορούν τον χώρο της παιδείας, του πολιτισμού, των επιστημών τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, αλλά και σε συνεργασία με την ελληνική ομογένεια. Επιπλέον, η κυρία Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε ότι σκοπεύει μέσω του Ιδρύματός της να προχωρήσει στη δημιουργία ανθρωπιστικών έργων υποδομής στη Σαλαμίνα που θα βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων του νησιού.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ελένη Αρβελέρ

Παράλληλα,  η κυρία Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε τα ονόματα των προσωπικοτήτων που απαρτίζουν την Τιμητική Κοσμητεία. Κορυφαίες προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανάμεσά τους κορυφαίοι καθηγητές πανεπιστημίου, σημαντικοί εκπρόσωποι του πολιτισμού, των τεχνών των γραμμάτων και των επιστημών.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Από την πλευρά της η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη παρουσίασε τους τρεις πυλώνες δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού για τον εορτασμό της επετείου και συγκεκριμένα: 1) δράσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σε συνεργασία με τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων, 2) πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια όλου του επετειακού έτους και 3) έργα υποδομής στη Σπάρτη, τη Σαλαμίνα και τις Θερμοπύλες.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Τάκης Θεοδωρικάκος, Λίνα Μενδώνη

Ο Υπουργός Εσωτερικών κύριος Παναγιώτης Θεοδωρικάκος τόνισε ότι οι εκδηλώσεις για την Επέτειο των 2.500 χρόνων από την Μάχη των Θερμοπυλών και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας «διεξάγονται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και έχουν την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη» και πως είναι σημαντικό μέσα από αυτή την επέτειο η χώρα μας να εκπέμψει ισχυρά μηνύματα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Σχετικά με τις δράσεις του Υπουργείου Εσωτερικών ο κύριος Θεοδωρικάκος εξήγησε πως έχει συγκροτηθεί μια ομάδα διαχείρισης έργου με τους αρμόδιους Δημάρχους και Περιφερειάρχες και πως μέσα στον Ιανουάριο θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κύριος  Αντώνης Σρόιτερ.


Ομιλία Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, Προέδρου Τιμητικής Κοσμητείας

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη κατά τη διάρκεια της ομιλίας της

Προσφωνήσεις

Με ιδιαίτερη τιμή σας καλωσορίζω στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου και σας ευχαριστώ θερμά που βρίσκεστε κοντά μας.

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες –Σαλαμίνα 2020» η συνάντησή μας αυτή έχει στόχο να παρουσιάσει το πλαίσιο του εορτασμού των 2.500 χρόνων από τις δύο επικές μάχες, τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, που έθεσαν τα θεμέλια του Δυτικού Πολιτισμού.

Οι εκδηλώσεις του Επετειακού Έτους έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου ο οποίος με συγκινητικό τρόπο έχει σταθεί στο πλευρό μας και μας ενθαρρύνει σε κάθε μας βήμα. Τον ευχαριστώ θερμά!

Ευχαριστώ πολύ τον Πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη που μου εμπιστεύτηκε τη θέση της Προέδρου της Τιμητικής Κοσμητείας. Η χρονιά που έρχεται έχει για τη δράση μου πολλές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ωστόσο,  αποδέχθηκα τη τιμητική αυτή θέση, με αίσθημα ευθύνης, αναγνωρίζοντας τη σημασία της Επετείου, τόσο για την χώρα μας όσο και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Την αποδέχτηκα γιατί η Σαλαμίνα είναι μια περιοχή με την οποία συνδέομαι με τις πιο όμορφες αναμνήσεις από τα μαθητικά μου χρόνια και με δραστηριότητες από το 2011 με το Διεθνές Ίδρυμα «Σαλαμίς» και τους Τοπικούς φορείς, έχοντας ως κοινό μας όραμα τη διεθνοποίηση της Επετείου και την απόδοση τιμής στη μνήμη όλων των πεσόντων ανεξαρτήτως χώρας και έθνους. Θα κάνω ό,τι μπορώ να βοηθήσω την χώρα μας να τιμήσει την Επέτειο με ταπεινότητα και σεβασμό, όπως προστάζει μια τέτοια σημαντική στιγμή.

Είναι τιμή μου να είμαι μέρος μιας επιτροπής από προσωπικότητες διεθνούς κύρους που πραγματικά τιμούν την χώρα μας με τη συμμετοχή τους και από διαπρεπείς Έλληνες επιστήμονες, καθηγητές, καλλιτέχνες και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αγωνίζονται για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Η Τιμητική Κοσμητεία  συστάθηκε ύστερα από προτάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Ιδρύματός μας.
Το  Ίδρυμά μας ανέλαβε πρωτοβουλίες σε τέσσερα πεδία δράσεων το εκπαιδευτικό, το επιστημονικό, το ανθρωπιστικό και το πολιτιστικό. Ο εορτασμός της Επετείου θέλουμε να μιλήσει στη σημερινή εποχή με όρους σύγχρονους, με πνεύμα ανοιχτό και με σεβασμό στις πανάρχαιες αξίες που χωρίς διακοπή αποτελούν για τους Έλληνες μέρος της ταυτότητάς μας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμά μας, διοργανώνει τρεις  σημαντικές επιστημονικές εκδηλώσεις:

Την Επιστημονική Ημερίδα με θέμα  «Θερμοπύλες και Σαλαμίνα: Αποτιμώντας τη σημασία τους σήμερα», την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» με την παρουσία του Εξοχοτάτου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Έξι σπουδαίοι καθηγητές θα δώσουν τη δική τους ερμηνεία στις δύο μάχες.

Ο Roderick Beaton, Ομότιμος Καθηγητής στην  Έδρα Κοραή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Φιλολογίας, στο King’s College London, θα μιλήσει με θέμα «Οι Περσικοί πόλεμοι, η εφεύρεση της Ευρώπης και η αρχή της Ιστορίας».

Ο Paul Cartledge, Καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Cambridge θα μιλήσει με θέμα «Η εξοχότερη στιγμή της Ελλάδας? Οι δημοκρατικές επιπτώσεις της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας».

Ο Αθανάσιος Πλατιάς, Καθηγητής Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, θα μιλήσει με θέμα «Η υψηλή στρατηγική του Θεμιστοκλή».

Ο  Γιώργος Πρεβελάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne θα μιλήσει με θέμα «Τα ξύλινα τείχη. Γεωπολιτικές προκλήσεις και ιστορικά διδάγματα».

Ο Άγγελος Χανιώτης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών, στο Institute of Advanced Study του Πανεπιστημίου Princeton θα μιλήσει με θέμα «Πες μου ποιες επετείους γιορτάζεις για να σου πω ποιος είσαι».

Και ο Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Υποθέσεων, Sciences Po, Παρίσι, Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ θα μας δώσει όλα τα συμπεράσματα.  

Δύο ημέρες μετά, στις 22 Ιανουαρίου, διοργανώνουμε εκδήλωση με θέμα « Οι Πολλοί και οι Λίγοι: Πλήθος και Αρετή» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Αίθουσα Τελετών, με την Επιμέλεια και Κεντρική Ομιλία του Κωνσταντίνου Μπουραζέλη, Ομότιμου Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη συμμετοχή αρχηγών κρατών που θα μιλήσουν για τη σημασία συνύπαρξης των λαών και της  προσφοράς χωρών μικρών αλλά με μεγάλο πολιτιστικό βάρος στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ειδικά πάνελ με αντίστοιχα θέματα θα διοργανωθούν από το Ιδρυμά μας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 6 Μαρτίου και στο Athens Democracy Forum στις 30 Σεπτεμβρίου.

Τον Νοέμβριο θα διοργανώσουμε Επιστημονική Εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής με την επιμέλεια της Πρυτάνεως Ελένης Αρβελέρ και τη συμμετοχή σπουδαίων καθηγητών όπως ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, ο Αρχαιολόγος Καθηγητής Γιάννος Λώλος, ο Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας Θάνος Βερέμης καθώς και ο Ναύαρχος Ιωάννης Παλούμπης.

Μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις θέλουμε να κάνουμε την ιστορία αυτών των μαχών και τη σημασία τους κτήμα της νέας γενιάς.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουμε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δοκιμίου για μαθητές και μαθήτριες Γ’ Γυμνασίου, Α’ και Β΄ Λυκείου, με θέμα «Ναυμαχία Σαλαμίνας- Μάχη των Θερμοπυλών, 2.500 χρόνια μετά: Πώς το αποτέλεσμα των δύο αυτών γεγονότων επηρεάζει τον σύγχρονο πολίτη και τον πολιτισμό?». Ο διαγωνισμός μας θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα διαρκέσει ως τον Μάρτιο. Στο πλευρό μας ως Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής έχουμε τον Ομότιμο Καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κύριο Γεώργιο Μπαμπινιώτη. Έπαθλα για τους 3 πρώτους νικητές θα είναι εκπαιδευτικά ταξίδια στο Μουσείο του Λούβρου στην Γαλλία,  στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο και στο Βρετανικό Μουσείο στην Αγγλία.

Διοργανώνουμε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικού με θέμα «Η Μάχη των Θερμοπυλών και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας ως θρίαμβος της θέλησης και ως ο θεμέλιος λίθος του Δυτικού πολιτισμού», σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας. Στο πλευρό μας στην Κριτική Επιτροπή έχουμε διαπρεπείς εικαστικούς και κριτικούς τέχνης: Τον Σωτήρη Σόρογκα, τον Μιχάλη Αρφαρά, την Σάννα Παπαδήμου, την Βάνα Ξένου, την Ντόρα Ρογκάν και τον Τάκη Μαυρωτά. Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα διαρκέσει ως τον Απρίλιο.

Στον διαγωνισμό θα λάβουν μέρος και μαθητές των σχολείων της Ομογένειας σε διάφορες χώρες του κόσμου και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με την βοήθεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στον Καναδά και στην Αυστραλία. Με έπαθλα ταξίδια στην Ελλάδα και στα μουσεία της για τους μικρούς μας νικητές!

 Παράλληλα διοργανώνουμε Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο σε συνεργασία με το Κολλέγιο Αθηνών για το πρώτο τρίμηνο της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς,  και δημιουργούμε το πλαίσιο για θεατρικές παραστάσεις σε σχολεία και θέατρα από μαθητές Λυκείου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Υπουργό Παιδείας κυρία Νίκη Κεραμέως που στέκεται στο πλευρό μας μαζί με το επιτελείο του Υπουργείου Παιδείας σε αυτές μας τις πρωτοβουλίες.

Επιπλέον, ετοιμάζουμε μια μεγάλη επετειακή έκδοση για την Σαλαμίνα και τις Θερμοπύλες, εκπαιδευτικά βίντεο αλλά και το βίντεο όλου του Επετειακού Έτους καθώς και αναμνηστικό μετάλλιο με την επιμέλεια του μεγάλου μας ζωγράφου Αλέκου Φασιανού.

Στο πλαίσιο των εορτασμών θα οργανωθούν επίσης εικαστικές εκθέσεις από το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος καθώς και Έκθεση αντικειμένων λαϊκής τέχνης και παράδοσης από τα Αρχεία τού Κράτους, η οποία θα λάβει χώρα στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Η κορύφωση των εκδηλώσεων έχει οριστεί για τον Ιούλιο στη Σαλαμίνα με την συμμετοχή του Πολεμικού μας Ναυτικού και την συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μια εκδήλωση που θα τιμηθεί από διεθνείς προσωπικότητες και θα περιλαμβάνει και επιστημονική ξενάγησή τους, για την οποία θα γίνει ξεχωριστή ανακοίνωση Τύπου μέσα στη χρονιά.

Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στη Σαλαμίνα του σήμερα. Οραματίζομαι οι εορτασμοί αυτοί να αφήσουν το θετικό τους αποτύπωμα πάνω της. Να βοηθήσουν τους κατοίκους στην καθημερινότητά τους όταν τα φώτα των εορτασμών σβήσουν. Θα γίνουν πολλές σημαντικές δράσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εσωτερικών για την περιοχή. Από την πλευρά μου, μέσα από το ανθρωπιστικό μου έργο, ως Πρόεδρος της ΕΛΠΙΔΑΣ και με την εμπειρία μου στον ιατρικό χώρο, θα ήθελα να προσφέρω μέσα από υποδομές που θα βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Ευχαριστώ από την καρδιά μου την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη και τον Υπουργό Εσωτερικών κύριο Παναγιώτη Θεοδωρικάκο για την εξαιρετική μας συνεργασία, τον Συντονιστή της σημερινής Συνέντευξης Τύπου κύριο Αντώνη Σρόϊτερ, όλους τους συντελεστές αυτών των έργων, τους διαπρεπείς επιστήμονες και καθηγητές, τους καλλιτέχνες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Περιφέρειες, τους φορείς που θα συμμετέχουν, όλους τους συμπολίτες μας που θα δώσουν τον παλμό στις εκδηλώσεις, όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα μοιραστούν μαζί μας το όραμά τους, όλους εσάς τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, και όλα τα μέλη της Τιμητικής Κοσμητείας.

Σας ευχαριστώ!


Παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου στη συνέντευξη για τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας

«Αξιότιμη Πρόεδρε κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη,

Κυρία Μενδώνη υπουργέ Πολιτισμού,

Ευχαριστούμε για την φιλοξενία στον εξαιρετικό αυτό χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης, διακεκριμένοι προσκεκλημένοι στη σημερινή εκδήλωση,

Κυρίες και κύριοι,

Στις ιδιαίτερες συνθήκες τις οποίες διανύει η πατρίδα μας αυτήν την περίοδο, έχει σημασία να υπογραμμίσει κανείς, ότι οι εκδηλώσεις για τα 2.500 χρόνια από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας, διεξάγονται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και έχουν την θερμή, ενεργό και πλήρη υποστήριξη του Πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η επέτειος των 2.500 χρόνων εκπέμπει αναμφίβολα ισχυρά μηνύματα που οφείλουμε να αναδείξουμε και να προβάλουμε με ένταση τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Προς την Διεθνή κοινότητα στις μέρες μας θα είναι σπουδαίο, να έρθει στην επιφάνεια ότι η Ελλάδα με τις νικηφόρες μάχες της απέναντι στους Πέρσες, έθεσε τις βάσεις του ελεύθερου δυτικού πολιτισμού και υπεράσπισε τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της φιλικής επικοινωνίας των λαών.

Και προς τον ειρηνικό λαό και ιδιαίτερα προς τους νέους ανθρώπους της πατρίδας μας είτε αυτοί βρίσκονται εδώ στο εσωτερικό της χώρας, είτε αποτελούν την γενιά brain drain, τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που έχουν φύγει από την πατρίδα στα χρόνια της κρίσης, θα είναι σπουδαίο να αναδειχθούν οι αξίες της ενότητας των Ελλήνων, του πατριωτισμού και ιδίως η διαχρονική αξία της αυτοθυσίας για την πατρίδα και την ελευθερία.

Και πιστεύω ότι αυτές οι εκδηλώσεις θα είναι μία συνεχόμενη γέφυρα στην πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, στην κατ’ ουσίαν ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, να διευκολύνει τους Έλληνες του Εξωτερικού να ψηφίζουν από την χώρα στην οποία βρίσκονται και ιδίως να διευκολύνει όσους είναι κάτω των τριάντα ετών, κατ’ ουσίαν να ψηφίζουν στη χώρα στην οποία βρίσκονται χωρίς ουσιαστικές προϋποθέσεις.

Και την δεύτερη και σημαντική έννοια που ανέδειξε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας: την κυριαρχία της στρατηγικής σκέψης, της δομημένης στρατηγικής σκέψης, ως προϋπόθεση για κάθε επιτυχία, για κάθε νίκη σε  οποιαδήποτε αναμέτρηση.

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί, είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουν πολλή μεγάλη επιτυχία διότι επικεφαλής αυτής της προσπάθειας είναι η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία είναι ένας άνθρωπος που έχει αυθεντικό ενδιαφέρον για την υπόθεση αυτού του εορτασμού. Ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε  με πάρα πολλούς τρόπους εμπράκτως πολλά χρόνια τώρα και αντικατοπτρίζει τη δική της πατριωτική ματιά στα δρώμενα της Ελλάδας αλλά και τη δική της διεθνή παρεμβατικότητα.

Αλλά το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα και το κριτήριο της επιτυχίας αυτών των εκδηλώσεων θα είναι εάν πετύχουμε να απασχολήσει αυτό το γεγονός τις διεθνείς ελίτ, πολιτικές και στρατιωτικές, και αν καταφέρουμε να γίνει αντικείμενο εθνικής αυτοσυνειδησίας και εθνικού αναστοχασμού από εκατομμύρια Έλληνες και κυρίως από τα νέα παιδιά.

Γι’ αυτό το λόγο πιστεύω ότι αυτές οι εκδηλώσεις πρέπει να έχουν αυτόν τον συνδυαστικό στόχο. Και το κριτήριο της επιτυχίας μας δεν είναι άλλο από αυτά τα συγκεκριμένα δύο επίπεδα.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει δημιουργήσει μία ομάδα διαχείρισης έργου, με τη συμμετοχή των περιφερειαρχών και των δημάρχων, οι οποίοι συμμετέχουν και στην τιμητική κοσμητεία και αναφέρθηκαν νωρίτερα. Είναι τα πρόσωπα που αποτελούν την καρδιά αυτής της υπόθεσης και πιστεύω ότι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει δεκάδες ιδέες, οι οποίες αξιολογούνται από το υπουργείο Εσωτερικών, και θα ανακοινωθούν ολοκληρωμένα στα τέλη Ιανουαρίου.

Ταυτοχρόνως το υπουργείο Εσωτερικών σκοπεύει να στηρίξει όλες τις δράσεις που προαναφέρθηκαν. Αυτή θα είναι η βασική μας αποστολή. Να συμβάλλουμε με τη δημιουργία νέων υποδομών, να συμβάλλουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη των συγκεκριμένων περιοχών, στην προοπτική τους. Προοπτική που υποχρεωτικά θα πρέπει να είναι συνδυασμένη με το ισχυρό, ιστορικό απόθεμα που εκπροσωπούν τόσο σπουδαία γεγονότα στην ελληνική ιστορία.

Και επειδή τα λόγια πρέπει να επαληθεύονται από τις πράξεις, για σήμερα μπορώ να ανακοινώσω ότι στον ιστορικό δήμο της Σαλαμίνας λύνουμε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο ένα τεράστιο πρόβλημα που τον βασάνιζε για πολλά χρόνια. Απαλλάσσουμε τον Δήμο Σαλαμίνας -κατόπιν σχετικών συζητήσεων που υπήρξαν σήμερα το πρωί με τον δήμαρχο της Σαλαμίνας και εκπροσώπους της ΕΥΔΑΠ, και με την κάλυψη του υπουργείου Εσωτερικών -από ένα χρέος 2,4 εκατ. ευρώ. Και έτσι ο Δήμος Σαλαμίνας τίθεται εκτός κάθε είδους μνημονιακής επιτήρησης και είναι ελεύθερος και ισχυρός να μπορέσει να κάνει τους δικούς του προγραμματισμούς, τα δικά του έργα και να υποδεχθεί σπουδαίες πράξεις και αποφάσεις αλληλεγγύης, όπως αυτή  που εξέφρασε νωρίτερα η κυρία Βαρδινογιάννη, με την ίδρυση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου κέντρου υγείας. Στην πραγματικότητα αντιλαμβάνομαι ότι θα είναι κάτι σαν ένα νοσοκομείο για την περιοχή, ώστε να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές που δυστυχώς έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στη Σαλαμίνα.

Παρόμοιος θα είναι ο προγραμματισμός μας και για τους υπόλοιπους δήμους.

Σκοπεύουμε να συνδράμουμε αποφασιστικά τους δήμους και τις Περιφέρειες που σχετίζονται με αυτή την μεγάλη ελληνική ιστορία, ώστε να αφήσουμε μία παρακαταθήκη.

Γιατί τα 2.500 χρόνια, ως επέτειος, θα τελειώσουν, αλλά η Ελλάδα μας πρέπει να πορευτεί χιλιάδες χρόνια μετά. Σας ευχαριστώ πολύ».


Σχολιάστε εδώ