Προσφυγικό: Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για τη φύλαξη του Έβρου

Προσφυγικό: Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για τη φύλαξη του Έβρου

Κατά τη διήμερη περιοδεία του στην περιοχή, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, εξέτασε τα έργα, τις κοινές δράσεις Στρατού Ξηράς και Ελληνικής Αστυνομίας και τις ενέργειες των Αρχών.

Στον Έβρο βρέθηκε για δύο ημέρες ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Κατά την περιοδεία του στην περιοχή, ο υφυπουργός και Εθνικός Συντονιστής για το μεταναστευτικό εξέτασε τα έργα, τις κοινές δράσεις του Στρατού Ξηράς με την Ελληνική Αστυνομία και τις ενέργειες των Αρχών.

Στόχος οι μικρότερες ροές

Το σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο αποσκοπεί σε λιγότερες προσφυγικές ροές από τον Έβρο, φαίνεται να περιλαμβάνει συρματοπλέγματα και κοινές περιπολίες στρατού και αστυνομίας.

Το Σάββατο, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, προανήγγειλε άλλωστε τα μέτρα αύξησης φύλαξης των συνόρων στον Έβρο.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, «θα τοποθετηθούν συρματοπλέγματα, θα αυξηθούν οι περιπολίες, οι θερμικές κάμερες αλλά και τα πτητικά μέσα που επιτηρούν την περιοχή».

Το σχέδιο που έχει καταστρωθεί και επιμελείται ή επιβλέπει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Εθνικός Συντονιστής για τον έλεγχο των συνόρων και το μεταναστευτικό-προσφυγικό Αλκιβιάδης Στεφανής, ξεκίνησε ήδη να εφαρμόζεται εδώ και λίγες ημέρες.

Η παρουσία του το βράδυ της Παρασκευής ως τις πρωινές ώρες του Σαββάτου σε όλο το μήκος της συνοριογραμμής με τους Τούρκους στον ποταμό Έβρο, μόνο τυχαία δεν ήταν, όπως μεταδίδει και το evros-news.

Ο κ. Στεφανής έκανε επιθεώρηση στα συγκεκριμένα έργα, ξεκινώντας από τον βόρειο Έβρο και φτάνοντας ως το Δέλτα του ποταμού Έβρου, συνοδευόμενος από τους διοικητές των δύο μεραρχιών, τον υποστράτηγο Άγγελο Ιλαρίδη της 16ης Μεραρχίας και τον υποστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη της 12ης Μεραρχίας, μαζί με τον διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, αλλά και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς που επίσης βρέθηκε στην περιοχή μια ημέρα νωρίτερα, είχαν συνεργασία και με τους αστυνομικούς διευθυντές του Έβρου, αφού πλέον υπάρχει κοινή δράση στρατού – αστυνομίας, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Παρόμοια δράση και σε Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη

Παράλληλα, όπως ο ίδιος τόνισε στις δηλώσεις του λίγο πριν «πετάξει» από την Αλεξανδρούπολη για την Αθήνα, ετοιμάζεται παρόμοια δράση και μεθόδευση και στην θαλάσσια περιοχή Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, αφού έχει παρατηρηθεί και εκεί αύξηση ροών.

Κι αυτό γιατί όσοι φτάνουν από την Τουρκία μέσω θάλασσας, έχουν το πλεονέκτημα πως δεν εγκλωβίζονται όπως συμβαίνει με όσους επιλέγουν τα νησιά του Αιγαίου, αλλά μπορούν στη συνέχεια να μεταβούν στο εσωτερικό της χώρας.

Ο κ. Στεφανής επισκέφθηκε το νεοσυσταθέν Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου – Επιτήρησης Συνόρων (ΕΚΕΕΣ), στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, όπου ενημερώθηκε για τη λειτουργία του και τις δυνατότητες επιτήρησης.

Τέλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) του Έβρου, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με τη Διοικήτρια.

Πηγή: tovima.gr


Σχολιάστε εδώ