Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης παρουσιάζει το 2020 NEW YEAR’S CONCERT!

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης παρουσιάζει το 2020 NEW YEAR’S CONCERT!

The 2020 New Year’s Concert
The Vienna Philharmonic and Andris Nelsons


Υπάρχουν πολύ λίγες συναυλίες στον κόσμο που περιμένει το κοινό με τόσο ενθουσιασμό,  όσο αυτή, την ετήσια Πρωτοχρονιάτικη συναυλία στην Βιέννη. Υπό την διεύθυνση του Andris Nelsons, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης υποδέχεται το νέο έτος με μία συναυλία στο μοναδικό Golden Hall του Vienna Musikverein. Το κονσέρτο αναπαράγεται τηλεοπτικά σε πάνω από 90 χώρες στον κόσμο, φτάνοντας έτσι σε πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η φετινή συναυλία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά υπό την διεύθυνση του Λετονού μαέστρου Andris Nelsons, ο οποίος δούλεψε για πρώτη φορά με την Φιλαρμονική τον Οκτώβριο του 2010 και από τότε έχει γίνει συχνός καλεσμένος, όχι μόνο στα κονσέρτα στο Vienna Musikverein και στο Salzburg Festival αλλά και σε περιοδείες της Ορχήστρας στην Ασία, στην Αμερική και στην Ευρώπη. Μέχρι στιγμής έχει εμφανιστεί πάνω από 60 φορές με την Φιλαρμονική της Βιέννης.

Στο 2020 NewYear’s Concert ο Andris Nelsons θα διευθύνει αρκετά έργα που δεν έχουν  ακουστεί ξανά από την Φιλαρμονική της Βιέννης τις περασμένες χρονιές. Με αφορμή την 250η επέτειο από την γέννηση του Ludwig van Beethoven, η συναυλία του 2020 θα σημάνει την πρώτη φορά που παρουσιάζεται δουλειά του συνθέτη, σε Πρωτοχρονιάτικο κονσέρτο. Το 7ο από τα Contredanses του είναι κατά πολύ, ένα από τα πιο διάσημα του sets καθώς το κεντρικό μοτίβο του είναι ένα θέμα που ο συνθέτης χρησιμοποίησε όχι μόνο στην μουσική για το μπαλέτο “Τα πλάσματα του Προμηθέα” αλλά και για το “Piano Variations op. 35” όπως επίσης και στο τελευταίο movement της “Eroica Symphony”, το έργο που έκανε αυτό το θέμα παγκοσμίως γνωστό. Επίσης το waltz “Seidumschlungen Millionen” που θα παρουσιαστεί είναι ωδή στο μεγάλο συνθέτη, που αποφάσισε σε νεαρή ηλικία να εγκατασταθεί στην Βιέννη. Άλλες δουλειές που θα ακουστούν για πρώτη φορά είναι το “Overture” του Carl Michael Ziehrer’s Die Landstreicher  και 3 έργα από τον Josef Strauß. Για πρώτη φορά στο 2020 New Year’s Concert θα συμπεριληφθεί το “Postillon-Galop” από τον Δανό συνθέτη Hans Christian Lumbye, ο οποιός ήρθε σε επαφή με την μουσική από την οικογένεια του Strauß στην Κοπεγχάγη. Επιπλέον εκτός από δουλειές του Josef Hellmesberger the Younger και του Eduard Strauß, ο Andris Nelsons θα διευθύνει και δουλειές του Johann Strauß the Younger.

Ο Andris Nelsons γεννήθηκε στην Ρίγα. Αρχικά δούλευε ως χαρισματικός τρομπετίστας στην ορχήστρα της όπερας της πόλης του ενώ ταυτόχρονα εκπαιδευόταν για να γίνει μαέστρος. Έγινε ο βασικός διευθυντής ορχήστρας στην Latvian National Opera το 2003, αποκτώντας τον ίδιο ρόλο και στην City of Birmingham Symphony Orchestra 5 χρόνια μετά. Από το 2014 είναι διευθυντής μουσικής στην Boston Symphony Orchestra και πιο πρόσφατα ονομάστηκε Kapellmeister στην Leipzig Gewand haus Orchestra.

Η ιστορία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης ξεκινάει το 1842, όταν ο Otto Nicolai διεύθυνε ένα “grand concert” με όλα τα μέλη της ορχήστρας του Imperial και  Royal Court OperaTheatre. Αυτό το γεγονός θεωρήθηκε πως έφερε την γέννηση της Ορχήστρας. Από τότε που ιδρύθηκε λειτουργεί από μία επιτροπή που προκύπτει με δημοκρατικές εκλογές και είναι καλλιτεχνικά, οργανωτικά και οικονομικά ανεξάρτητη. Τον 20ο αιώνα το καλλιτεχνικό προφίλ της έχει σχηματιστεί από σημαντικούς μουσικούς όπως ο Richard Strays, o Arturo Toscanibi και ο Wilhem Furtwangler και μετά το 1945 από τους μαέστρους Karl BohmHerbert von Karajan και Leonard Bernstein. Από την δημιουργία της, η ορχήστρα έχει δώσει 9,000 συναυλίες παγκοσμίως. Από το 1989 παρουσιάζει ετησίως την Εβδομάδα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης στην Νέα Υόρκη. Μία παρόμοια εβδομάδα διοργανώνεται και στο Τόκυο από το 1993.

Η παράδοση του “New Year’s Concert” ξεκίνησε το 1941. Ο πρώτος μαέστρος ήταν ο Clemens Krauss. Έπειτα ανέλαβε ο Will Boskovsky to 1955 και διεύθυνε 25 New Year’s Concerts. To event μεταδόθηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση το 1959. Πλέον, η Φιλαρμονική της Βιέννης θεωρεί αυτή την συναυλία ως ένα τρόπο να ευχηθούν στον κόσμο “Καλή Χρονιά” μέσω της μουσικής. Οι ηχογραφήσεις των “New Year’s Concerts” θεωρούνται από τις πιο σημαντικές στην αγορά της κλασικής μουσικής. Η live ηχογράφηση του φετινού κονσέρτου θα είναι διαθέσιμη σε CD και σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα από τις 10 Ιανουαρίου, σε DVD και Blu-ray στις 31 Ιανουαρίου και σε βινύλιο στις 7 Φεβρουαρίου.

Το πρόγραμμα του 2020 New Year’s Concert

Carl Michael Ziehrer: Die Landstreicher: Ouvertüre*

Josef Strauß:
Liebesgrüße op. 56
Liechtenstein-Marsch op. 36

Johann Strauß (Sohn):
Blumenfest-Polka op. 111
Wo die Zitronen blüh’n op. 364

Eduard Strauß: Knall und Fall op. 132

Franz von Suppé:Leichte Kavallerie: Ouvertüre

Josef Strauß: Cupido op. 81

Johann Strauß (Sohn): Seid umschlungen, Millionen! op. 443

Eduard Strauß: Eisblume op. 55

Josef Hellmesberger d. J.: Gavotte

Hans Christian Lumbye:Postillon Galop op. 16/2

Ludwig van Beethoven:12 Contretänze (Auswahl) WoO 14

Johann Strauß (Sohn):
Freuet euch des Lebens op. 340
Tritsch-Tratsch Polka op. 214

Josef Strauß:Dynamiden op. 173

Κυκλοφορεί απο την Panik Records και την Sony Music.


Σχολιάστε εδώ