Οσφυαλγία: Ποια η σχέση της με τον πονοκέφαλο;

Οσφυαλγία: Ποια η σχέση της με τον πονοκέφαλο;

Οι χρόνιες κεφαλαλγίες και ο επίμονος πόνος στη μέση είναι δύο εξουθενωτικές καταστάσεις και κύριες αιτίες ανικανότητας πα­γκοσμίως, αφού κατατάσσονται στις πέντε πρώτες αιτίες που οι άνθρωποι βιώνουν δυσκολία εκτέλεσης των καθημερινών δραστηριοτήτων τους.

«Η οσφυαλγία έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς πάνω από το 90% των ενηλίκων εμφανίζουν πόνο στη μέση τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής τους και περίπου το 20% αυτών προχωρά στην ανάπτυξη χρόνιας οσφυαλγίας. Ο πόνος μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας πάθησης της σπονδυλικής στήλης ή τραυματισμού της. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας για διαφορετικούς λόγους. Ωστόσο, με την πάροδο της ηλικίας οι πιθανότητες εμφάνισης οσφυαλγίας αυξάνονται, εξαιτίας της καταπόνησης και της εκφύλισης των σπονδυλικών δίσκων. Η κατάσταση προκαλεί απώλεια χιλιάδων εργατοωρών κάθε χρόνο, γίνεται αιτία εκατοντάδων επισκέψεων σε γιατρούς και ενίοτε απώλειας εισοδήματος», σημειώνει ο ορθοπαιδικός χειρουργός δρ Νικόλαος Γρανίτσας.

Όσον αφορά τους πονοκεφάλους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέχρι και το 4% των ατόμων του ενήλικου πληθυσμού υποφέρει από αυτούς για 15 ή περισσότερες ημέρες κάθε μήνα.

Στο παρελθόν πραγματοποιήθηκαν μελέτες που έδειξαν ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ οσφυαλγίας και χρόνιας ημικρανίας και κεφαλαλγίας. Συγκεκριμένα διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που βιώνουν τον έναν πόνο έχουν διπλάσιες πιθανότητες να βιώνουν και τον άλλο, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έχουν ούτε πονοκεφάλους ούτε πόνο στη μέση.

Μέχρι σήμερα οι δύο παθήσεις αντιμετωπίζονται ξεχωριστά, από γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων. Για τους ασθενείς με επίμονους πονοκεφάλους και με ημικρανία υπάρχουν ειδικές φαρμακευτικές θεραπείες.

Ο συσχετισμός των δύο παθήσεων ενδεχομένως να εξηγείται με τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιδρούν στον πόνο, αφού μερικοί είναι πιο ευαίσθητοι στις φυσικές αιτίες πρόκλησης του πονοκέφαλου και της οσφυαλγίας, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μπορεί επίσης να υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι που ο εγκέφαλος ερμηνεύει τα σήματα του πόνου, έτσι ώστε ο πόνος ίδιας έντασης να γίνει αισθητός διαφορετικά από διαφορετικούς ανθρώπους.

«Η εύρεση της σχέσης αποτελεί το πρώτο βήμα. Η μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να εξηγήσει τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από αυτή. Ίσως μια συνδυασμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση και των δύο συνδρόμων χρόνιου πόνου θα μπορούσε να απαλλάξει από την υπερβολική χρήση φαρμάκων και να δώσει μια ολιστική θεραπευτική προσέγγιση», καταλήγει ο δρ Νικόλαος Γρανίτσας.

Φωτό: fmvoice.gr


Σχολιάστε εδώ