Η Ελλάδα μένει πίσω στην πορεία της εξάλειψης της ηπατίτιδας C

Η Ελλάδα μένει πίσω στην πορεία της εξάλειψης της ηπατίτιδας C

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» εκφράζει την έντονη ανησυχία του αναφορικά με την κωλυσιεργία – αδιαφορία που έχει υποδείξει μέχρι στιγμής η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφορικά με την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την εκρίζωση της ηπατίτιδας C. Σε ανακοίνωσή του τονίζει τα εξής:

Ο «Προμηθέας» έχοντας αποτελέσει έναν βασικούς εταίρους της προσπάθειας εξάλειψης της νόσου, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ενημέρωσης της πολιτική ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, απέστειλε ήδη 4 επιστολές προς τον υπουργό Υγείας, κ. Β. Κικίλια αλλά και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Π. Πρεζεράκο θέτοντας υπόψη τους τα βασικά προβλήματα. Δυστυχώς όμως μέχρι και σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Συγκεκριμένα θέσαμε υπόψη τους:

• Η υποδιάγνωση παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα (80%), μέχρι το 2021 πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες, ώστε ποσοστό των επίσημα διαγνωσμένων ασθενών να έχει διπλασιαστεί στο 40%.

• Ενώ η επιστήμη έχει δώσει απάντηση στην ηπατίτιδα C, καθώς πλέον τα διαθέσιμα φάρμακα θεραπεύουν σε ποσοστό 98% τους ασθενείς που ζουν με τον ιό, στην Ελλάδα ελάχιστοι είναι αυτοί που μέχρι στιγμής έχουν ευεργετηθεί. Στην χώρα μας δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε τον ετήσιο στόχο της θεραπευτικής κάλυψης (σημειωτέον πως ετησίως θεραπεύονται 2.500 ασθενείς αντί για 4.800/έτος που ήταν ο στόχος για το 2017-2019).

• Τα προβλήματα στην πρόσβαση όπως η έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης (ΑΜΚΑ) σε μεγάλο ποσοστό κρατούμενων, αλλά και το γεγονός οι ευάλωτοι πληθυσμοί καλούνται να πληρώσουν εξετάσεις, όπως ο γονότυπος και η ελαστογραφία ήπατος, που ήδη έχουν κοστολογηθεί από το ΚΕΣΥ, αλλά αναμένουν εδώ και 4 μήνες την υπογραφή του Υπουργού Υγείας, ώστε να αποζημιωθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οποιαδήποτε περαιτέρω κωλυσιεργία θα αποφέρει σοβαρότατες επιπτώσεις στην εξάπλωση και επιδείνωση της νόσου, πρωτίστως ανάμεσα στους προαναφερθέντες πληθυσμούς, σημαντικά οικονομικά ελλείματα στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία θα κληθούν να θεραπεύσουν περισσότερα άτομα με σοβαρότερες επιπλοκές, αλλά και εν γένει ζημία στο σύνολο της δημόσιας υγείας».


Σχολιάστε εδώ