Λουκέτο στα νησιά λόγω Προσφυγικού

Λουκέτο στα νησιά λόγω Προσφυγικού

Κλειστά την Τετάρτη Περιφέρεια, Δήμοι και καταστήματα

Λουκέτο την προσεχή Τετάρτη στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου λόγω Προσφυγικού. Περιφέρεια, δήμοι και καταστήματα κλείνουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης όσον αφορά την παράλληλη λειτουργία κλειστών κέντρων και κέντρων υποδοχής για τους πρόσφυγες, καθώς και για την αδράνεια του επίσημου κράτους στην επίλυση των ασφυκτικών προβλημάτων που α­ντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική της κυβέρνησης κινείται στη λογική τού μπρος – πίσω. Λάδι στη φωτιά της οργής που επικρατεί στα νησιά έριξε η ευθεία παραδοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει σε κάθε νησί να κατασκευάσει κλειστό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων / μεταναστών που θα λειτουργεί παράλληλα με τα υπάρχοντα κέντρα υποδοχής. Κάτι που, αντί να αποσυμφορήσει, θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά. Ενώ οι ροές από την Τουρκία συνεχίζονται, η Αστυνομία είναι απούσα ή αδυνατεί να προστατεύσει τους πολίτες, με συνέπεια οι κλοπές, οι διαρρήξεις και οι λεηλασίες να είναι στην ημερήσια διάταξη.

Την περασμένη Τετάρτη και με αφορμή τις ανακοινώσεις του Μ. Χρυσοχοΐδη, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γ. Στάντζος προσέφυγε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών του νησιού και ζήτησε την άμεση παρέμβασή του ούτως ώστε Αστυνομία, Λιμενικό, Δασική Υπηρεσία και όλοι οι κρατικοί φορείς να ασκήσουν αποτελεσματικά τις αρμοδιότητές τους προκειμένου να προστατέψουν τους κατοίκους, τα δικαιώματα των οποίων παραβιάζονται συστηματικά και κατάφωρα.

Ανάλογη είναι η οργή των δημοτικών αρχόντων αλλά και των κατοίκων και στα άλλα τέσσερα νησιά (Λέρος, Λήμνος, Χίος, Κως) όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει κλειστά κέντρα για τους πρόσφυγες.
Σιωπή από Μαξίμου

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις και τη λαϊκή αγανάκτηση, ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε ότι τα υφιστάμενα κέντρα υποδοχής θα κλείσουν όταν θα ολοκληρωθούν τα νέα κλειστά κέντρα. Χωρίς ωστόσο να καταφέρει να καθησυχάσει τις ανησυχίες φορέων και κατοίκων. Στο μεταξύ, χωρίς απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έμεινε το τελεσίγραφο των δημάρχων των πέντε νησιών, οι οποίοι διεμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν κλειστά κέντρα. Από την κυβέρνηση δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν, έτσι για τους τύπους.

Το Μεταναστευτικό προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα.

Μιλώντας ο τελευταίος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε «βέρτιγκο» και έκανε λόγο για ασυνεννοησία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών. «Πέντε μήνες αλαλούμ και παλινδρομήσεις, πέντε μήνες χωρίς σχεδιασμό», τόνισε.

Στην κυβέρνηση συνεχίζουν να ελπίζουν σε μια πιο ενεργή ανάμειξη και στήριξη από τις Βρυξέλλες, έχει δε καταθέσει στην Κομισιόν πακέτο προτάσεων για σταθερό μηχανισμό επιστροφών μεταναστών καθώς και για επιμερισμό των βαρών στα κράτη-μέλη.

Στη συνάντηση που είχε ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μ. Σχοινά και την Επίτροπο Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον τόνισε ότι το Προσφυγικό δεν είναι ελληνοτουρκικό πρόβλημα, επηρεάζει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και ως εκ τούτου η Ελλάδα περιμένει τη στήριξή της. Μιλώντας στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Σχοινάς είχε μεταξύ άλλων τονίσει ότι «η Ευρώπη ή θα είναι αλληλέγγυα ή δεν θα είναι Ευρώπη», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Κομισιόν θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Ελλάδας όσον αφορά το Προσφυγικό.

Φωτό: nooz.gr


Σχολιάστε εδώ