60 διανοούμενοι ζητούν την αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ

60 διανοούμενοι ζητούν την αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ

Επείγουσα έκκληση προς τον προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο του Καντέρ­μπουρι απευθύνουν με επιστολή τους 60 διεθνώς γνωστοί διανοούμενοι από 15 χώρες και του ζητούν να παρέμβει στη βασίλισσα Ελισάβετ για την άμεση αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ. Ο τελευταίος κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Belmarsh με σοβαρά προβλήματα υγείας και κινδυνεύει η ζωή του.

Την επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων ο αμερικανός διανοούμενος και συγγραφέας Νόαμ Τσόμσκι, ο σκηνο­θέτης Όλιβερ Στόουν, ο αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρώην ηγετικό στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας Φράνσις Μπόιλ, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Πολ Κρεγκ Ρό­μπερτς. Από την Ελλάδα την επιστολή υπογρά­φουν ο Μανώλης Γλέζος, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Δημή­τρης Κωνσταντακόπουλος.

Οι υπογράφοντες τονίζουν ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ κρατείται στις φυλακές κατά «τρόπο άδικο και βάναυσο» και υπογραμμίζουν ότι δεν κατηγορείται για κανένα αδίκημα σε Βρετανία και Σουηδία. Επισημαίνουν ακόμη πως οι μόνες κα­τηγορίες έχουν να κάνουν με τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι καθαρά πολιτικές και απο­βλέπουν στο να τιμωρηθεί για τη δημοσίευση ακρι­βών πληροφοριών που του δόθηκαν από πληροφορημένες πηγές.

Τέλος, χαρακτηρίζουν τη φυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ ως «στίγμα» για το δικαστικό σύστημα του βρετανικού έθνους.

Φωτό: cnbc.com


Σχολιάστε εδώ