ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Συγγραφέας
Stephen King
Μετάφραση
Έφη Τσιρώνη


Ίσως το τρομακτικότερο μέχρι στιγμής βιβλίο του Stephen King
O μετρ του τρόμου επιστρέφει στα κλασικά του θέματα, υφαίνοντάς τα
στην Αμερική της περιόδου της κρίσης.

Αργά τη νύχτα, σ’ ένα ήσυχο προάστιο της Μινεάπολης, άγνωστοι εισβάλλουν στο σπίτι της οικογένειας Έλις και, αφού δολοφονούν αθόρυβα τους γονείς τού δωδεκάχρονου Λουκ, τον απάγουν και τον επιβιβάζουν σ’ ένα μαύρο SUV. Ο Λουκ ξυπνάει στο Ινστιτούτο, σ’ ένα δωμάτιο ίδιο με το δικό του, αλλά χωρίς παράθυρα. Έξω από τη δική του πόρτα υπάρχουν άλλες πόρτες, πίσω από τις οποίες κρατούνται άλλα παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες, όπως η τηλεπάθεια και η τηλεκίνηση. Έχουν έρθει κι αυτά εδώ με παρόμοιο τρόπο. Είναι η Καλίσα, ο Νικ, ο Τζορτζ, η Άιρις και ο δεκάχρονος Έιβερι Ντίξον.

Σ’ αυτό το σκληρό ίδρυμα, η διευθύντρια, η κυρία Σίγκσμπι, και το προσωπικό της είναι είναι απόλυτα αφοσιωμένοι στον σκοπό τους: να αποσπάσουν από τα παιδιά τη δύναμη στην οποία οφείλουν τα υπερφυσικά τους χαρίσματα. Δεν υπάρχουν ηθικοί ενδοιασμοί. Αν συνεργάζεσαι, κερδίζεις μάρκες για τους αυτόματους πωλητές σνακ και αναψυκτικών. Αν όχι, η τιμωρία είναι σκληρή. Ένα ένα, τα παιδιά εξαφανίζονται και ο Λουκ ψάχνει απεγνωσμένα να ξεφύγει. Όμως κανείς έως τώρα δεν έχει δραπετεύσει από το Ινστιτούτο…

Ανείπωτα τρομακτικό, όσο και η Πύρινη οργή, αλλά με τη δύναμη της παιδικής ματιάς του Αυτό, το Ινστιτούτο είναι μια τραγική και συγκλονιστική ιστορία όπου το καλό αντιμάχεται το κακό σ’ έναν κόσμο όπου οι καλοί δεν νικούν πάντα.

Απόσπασμα βιβλίου

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο για Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά, περίπου 800.000 παιδιά δηλώνονται ως αγνοούμενα στις ΗΠΑ ανά έτος. Τα περισσότερα τα βρίσκουν. Χιλιάδες παραμένουν εξαφανισμένα. 

Ο ΝΥΧΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

1

Αν και είχε περάσει μισή ώρα αφότου η πτήση των αερογραμμών Delta του Τιμ Τζέιμισον ήταν προγραμματισμένο να αφήσει την Τάμπα για τα απαστράπτοντα φώτα και τα πανύψηλα κτίρια της Νέας Υόρκης, το αεροσκάφος παρέμενε ακόμα στην πύλη. Όταν ένας υπάλληλος της Delta μαζί με μια ξανθιά, με το σήμα της ασφάλειας αεροδρομίου κρεμασμένο στον λαιμό της, μπήκαν στην καμπίνα, δυσοίωνα μουρμουρητά δυσαρέσκειας ακούστηκαν από τους συνωστισμένους επιβάτες της οικονομικής θέσης.
«Την προσοχή σας, παρακαλώ!» φώναξε ο άνθρωπος της Delta.
«Πόση καθυστέρηση θα έχουμε;» ρώτησε κάποιος. «Και μη μας χρυσώσεις το χάπι.»
«Η καθυστέρηση θα είναι μικρή, και ο κυβερνήτης θέλει να σας διαβεβαιώσει ότι η πτήση σας θα φτάσει πάνω κάτω στην ώρα της. Ωστόσο έχουμε έναν ομοσπονδιακό αξιωματούχο που πρέπει να επιβιβαστεί, γι’ αυτό και θα πρέπει κάποιος από εσάς να του δώσει τη θέση του.»
Ένα ομαδικό βογκητό αναδύθηκε από τα καθίσματα, και ο Τιμ είδε αρκετούς συνεπιβάτες του να ετοιμάζουν τα κινητά τους για την περίπτωση φασαρίας. Φασαρίες είχαν σημειωθεί και στο παρελθόν σε τέτοιες περιστάσεις.
«Οι αερογραμμές Delta προθυμοποιούνται να προσφέρουν ένα δωρεάν εισιτήριο για τη Νέα Υόρκη με την αμέσως επόμενη πτήση, η οποία αναχωρεί αύριο το πρωί στις 6:45 π.μ.»
Κι άλλο βογκητό.
«Πυροβολήστε με!» είπε κάποιος.
Ο υπάλληλος συνέχισε απτόητος. «Ο εθελοντής θα έχει μια δωρεάν διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο, συν τετρακόσια δολάρια. Η προσφορά είναι καλή, φίλοι μου. Ποιος τη θέλει;»
Κανένας δεν προσφέρθηκε. Η ξανθιά της ασφάλειας δεν είπε τίποτα, απλώς επιθεώρησε την ασφυκτικά γεμάτη καμπίνα της οικονομικής θέσης με μάτια που τα έβλεπαν όλα αλλά παρ’ όλα αυτά έμοιαζαν άψυχα.
«Οχτακόσια», είπε ο τύπος της Delta. «Συν η διανυκτέρευση, συν το δωρεάν εισιτήριο.»
«Σαν παρουσιαστής τηλεπαιχνιδιού κάνει ο τύπος», μούγκρισε ένας άντρας στη θέση μπροστά από εκείνη του Τιμ.
Ούτε αυτή τη φορά υπήρξαν προσφορές.
«Χίλια τετρακόσια;»
Και πάλι κανένας. Ο Τιμ το βρήκε ενδιαφέρον, αλλά όχι εντελώς απροσδόκητο. Κι ο λόγος δεν ήταν απλώς ότι για να προλάβεις μια πτήση που είχε ώρα αναχώρησης τις 6:45 το πρωί έπρεπε να ξυπνήσεις πιο πριν κι από τον ίδιο τον Θεό. Οι περισσότεροι από τους συνεπιβάτες του στην οικονομική θέση ήταν οικογένειες που επέστρεφαν στη βάση τους έπειτα από περιήγηση στις διάφορες τουριστικές ατραξιόν της Φλόριντα, ζευγάρια που μοστράριζαν καμένες από τον ήλιο επιδερμίδες, και μπρατσωμένοι, κοκκινοπρόσωποι τύποι με ζοχαδιασμένο ύφος, που κατά πάσα πιθανότητα πήγαιναν στο Μεγάλο Μήλο για δουλειές πολύ πιο προσοδοφόρες από τα χίλια τετρακόσια δολάρια της προσφοράς.
Κάποιος από το τέρμα της καμπίνας φώναξε: «Βάλε ένα Mustang κάμπριο κι ένα ταξίδι για δύο στην Αρούμπα, και πάρε τις θέσεις και των δυο μας!»
Η πρόταση προκάλεσε γέλιο. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχε ακουστεί ιδιαίτερα φιλική.
Ο υπάλληλος πύλης κοίταξε την ξανθιά με το σήμα, αν όμως ήλπιζε σε βοήθεια, οι ελπίδες του διαψεύστηκαν. Η γυναίκα απλώς συνέχισε την επιθεώρησή της, εντελώς ακίνητη, με μόνη εξαίρεση τους βολβούς των διερευνητικών ματιών της.
Ο υπάλληλος αναστέναξε. «Χίλια εξακόσια», είπε…

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ 


Είπαν για το βιβλίο

«Κλασικός Κινγκ με επιπλέον δόσεις έντασης και οργής. Πίσω από την ιλιγγιώδη πλοκή και τη γνωστή ορμητική πρόζα του κρύβεται η βασική κινητήρια δύναμη του βιβλίου – ένας προβληματισμός που δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο επίκαιρος: η απάνθρωπη μεταχείριση των παιδιών… Για άλλη μία φορά, πίσω από την κουρτίνα της φαντασίας του Κινγκ μάς κρυφοκοιτάζει ο πραγματικός κόσμος… Ένα πρώτης τάξης έργο που έχει κάτι σημαντικό να πει.»
-The Washington Post-

«Ανατριχιαστικό, συγκινητικό και τρομακτικά αληθοφανές… Η ανέμελη περιγραφή του αγνώστου ως επικείμενης απειλής αποτελεί το εμβληματικό χαρακτηριστικό της γραφής του Κινγκ.»
-The Boston Globe-

«Απ’ όλες τις κοσμικές απειλές που έχουν αντιμετωπίσει κατά καιρούς οι ήρωες του Κινγκ, αυτή η αργή ολίσθηση στη σκληρότητα και την απανθρωπιά ίσως είναι η πιο τρομακτική, επειδή είναι η πιο αληθινή.»
-The New York Times Book Review-


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Στίβεν Κινγκ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς παγκοσμίως.
Έχει γράψει πάνω από 50 μυθιστορήματα, 200 διηγήματα και δοκίμια, με πωλήσεις άνω των 350.000.000 αντιτύπων. Στα έργα του, πολλά από τα οποία έγιναν ταινίες ή σειρές, συγκαταλέγονται τα Σάλεμς Λοτ, Το Αυτό, Το Κοράκι, Η Λάμψη, Το Πράσινο Μίλι, Μίζερι, Καρδιές στην Ατλαντίδα, Outsider (Ο Ξένος), Εξύψωση.
Έχει τιμηθεί με πολλά σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία.
Ο Κινγκ ζει στο Μπάνγκορ του Μέιν με τη σύζυγό του, τη μυθιστοριογράφο Τάμπιθα Κινγκ.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Κατηγορία: Παγκόσμια λογοτεχνία, Θρίλερ
ISBN : 978-960-645-009-9


Σχολιάστε εδώ