ΥΠΕΞ: Το “μνημόνιο” που υπέγραψε ο Ερντογάν δεν έχει καμία αξία» – Στον ΟΗΕ το έστειλε η Άγκυρα

ΥΠΕΞ: Το “μνημόνιο” που υπέγραψε ο Ερντογάν δεν έχει καμία αξία» – Στον ΟΗΕ το έστειλε η Άγκυρα

Το «μνημόνιο» που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τονίζει σε σημερινή του ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών, ενώ με νόημα σημειώνει ότι αξία θα είχε να σταματήσει η Τουρκία επιτέλους τις προκλητικές ενέργειες.

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ ήρθε μετά το μπαράζ εξελίξεων και τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης, το οποίο επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιο και δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εστάλη στον ΟΗΕ και κάλεσε την Τουρκία «να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής».

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το “μνημόνιο” που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία», επισημαίνει χαρακτηριστικά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής».

Μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του, AKP, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την προειδοποίηση ότι η Αγκυρα «θα χρησιμοποιήσει έως το τέλος τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

«Έχει υπογραφεί ένα κείμενο συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης και η βουλή μας πέρασε τη συμφωνία ενάντια στις προσπάθειες για περιορισμό των θαλάσσιων ορίων δικαιοδοσίας μας. Εγώ το υπέγραψα και έτσι τώρα έχει σταλεί στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος,


Σχολιάστε εδώ