Η Ελλάδα απειλείται, θα αναβαθμίσω F-16 και Ε.Δ. ακόμη κι αν με καλέσουν σε εξεταστική, είπε ο Υ.ΕΘ.Α.

Η Ελλάδα απειλείται, θα αναβαθμίσω F-16 και Ε.Δ. ακόμη κι αν με καλέσουν σε εξεταστική, είπε ο Υ.ΕΘ.Α.

Δραματικούς τόνους χρησιμοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί του σχετικού νομοσχεδίου.  Ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν κατηγορηματικός:


«Θα προτιμούσα να χάσω τον ύπνο μου μπροστά στο ενδεχόμενο να με καλέσουν στο μέλλον να πάω σε μια εξεταστική παρά να χάσω τον ύπνο μου επειδή δεν έκανα τίποτα για να αναβαθμίσω τα αεροπλάνα F-16 με δρaματικά καλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες, με ότι συνεπάγεται για την επαύξηση της ετοιμότητας σε αυτό τον καιρό και τις υπαρκτές απειλές που συμφωνούμε ότι περικυκλώνουν την Ελλάδα»


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Hellas Journal, στη συνέχεια συμπλήρωσε μεταξύ άλλων: Τώρα πρέπει να αναβαθμιστούν οι ένοπλες δυνάμεις τώρα είναι η ώρα, όχι αύριο, τώρα. Ασφαλώς θα χρειαστούν και σχεδιάζονται κι άλλες παρεμβάσεις… υποβρύχια να τα εξοπλίσουμε με τορπίλες νέου τύπου και συντήρηση μέσης ζωής Φρεγατών ΜΕΚΟ, ο στόλος χρειάζεται αναβάθμιση και δεδομένων των συνθηκών. Αναφερόμενος στο Πολεμικό Ναυτικό είπε ότι «ο πολλαπλασιαστής ισχύος να ισχύσει το μέγα της θαλάσσης κράτος είναι το πολεμικό μας ναυτικό».

Να θυμίσουμε πως την Τετάρτη 4/12/2019, κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο “Ρυθμίσεις θεμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας”. Αφορά, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση των F-16,την «εν συνεχεία υποστήριξη» (Follow-On Support/FOS) των Mirage-2000, τα Ελληνικά Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά σε σχέση με το πρόγραμμα των υποβρυχίων Type-214AIP, αλλά και θέματα που αφορούν τους ΕΜΘ, καθώς και με μετατάξεις και ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ).

Το νομοσχέδιο, στον τομέα της αεροπορικής άμυνας και ετοιμότητας προβλέπει επαύξηση της επιχειρησιακής απόδοσης και δυναμικής των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, μέσω της αποδοχής της πρότασης του κατασκευαστή των αεροσκαφών Lockheed Martin για την υλοποίηση απαραίτητων προγραμμάτων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης. Τα προγράμματα αυτά είναι συνολικής αξίας διακοσίων εβδομήντα εννέα εκατομμυρίων επτακοσίων δέκα χιλιάδων δολαρίων ΗΠΑ (279.710.000 USD) επ’ ωφελεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Για την υποστήριξη και την διατήρηση υψηλής διαθεσιμότητας και αποδοτικότητας του οπλικού συστήματος των αεροσκαφών τύπου Mirage 2000-5 σε βάθος επταετίας, προβλέπεται η έγκριση τριών σχεδίων συμφωνιών FOS με τις τρεις κατασκευάστριες εταιρείες. Η συμφωνία με τις κατασκευάστριες εταιρίες για τα Mirage 2000 είναι ύψους 260.050.000 ευρώ.

Πηγή: hellasjournal.com


Σχολιάστε εδώ