Ύποπτες επιδιώξεις για τα αναδρομικά

Ύποπτες επιδιώξεις για τα αναδρομικά

Ψάχνουν πώς θα μπλοκάρουν την καταβολή τους

Ως ύποπτη κρίνουν πολλοί νομομαθείς την κίνηση της διοίκησης του ΕΦΚΑ, πιθανώς έπειτα και από παρότρυνση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, να ζητήσει τη διεξαγωγή πιλοτικής δίκης, ώστε να κριθεί οριστικά το ζήτημα της χορήγησης ή μη των αναδρομικών για τους συ­νταξιούχους.

Συγκεκριμένα, στις 15 Νοεμβρίου 2019 ο ΕΦΚΑ, επικαλούμενος και το σκεπτικό της πρόσφατης αποφάσεως 1891/2019 του ΣτΕ, ζήτησε από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, επειδή εκκρεμούν μόνο για το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών περί τις 6.000 αγωγές συνταξιούχων, κυρίως ομαδικές, να διεξαχθεί μία πρότυπη δίκη στην Ολομέλεια του ΣτΕ και πάντα σύμφωνα με όσα ορίζονται από τον ν. 3900/2010.

Η πρότυπη αυτή δίκη, που θα αποτελέσει και μπούσουλα για το σύνολο των αγωγών που έχουν κατατεθεί σε βάρος του φορέα, αφορά 46 ενάγοντες, οι οποίοι ζητούν την επιστροφή των περικοπών που έχουν υποστεί στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους και την επαναφορά των καταργημένων δώρων και του επιδόματος αδείας, που είχαν επιβληθεί με τους μνημονιακούς νόμους 4051 και 4093 του 2012, που κρίθηκαν αντισυνταγματικοί με τις αποφάσεις 2287 και 2288 της Ολομέλειας του ΣτΕ το 2015.

Να επισημάνουμε εδώ ότι οι αποφάσεις αυτές προέκυψαν επίσης έπειτα από δύο πρότυπες δίκες, οι οποίες είχαν ζητηθεί το 2014 και πάλι επί υπουργίας Γιάννη Βρούτση. Οπότε, μερίδα έγκριτων νομικών θεωρεί ότι το ζήτημα της επιστροφής των περικοπών που είχαν κριθεί ως αντισυνταγματικές έχει επιλυθεί ήδη με τις τότε αποφάσεις του ΣτΕ και άρα το να επανερχόμαστε με τη διεξαγωγή νέας πιλοτικής δίκης μάλλον θεωρείται ύποπτο, υπό τον φόβο τυχόν πολιτικών παρεμβάσεων, ώστε να μην καταβληθεί το υψηλό τίμημα των αναδρομικών από την παρούσα κυβέρνηση.

Αντιθέτως, μία άλλη μερίδα επίσης έγκριτων νομικών θεωρεί ότι με την τελευταία απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (1891/2019) μπαίνει ξανά επί τάπητος το ζήτημα της επιστροφής ή όχι των αναδρομικών, καθώς στην απόφαση αυτή ορίζεται ως σημείο αναφοράς επανυπολογισμού των συντάξεων η 31η Δεκεμβρίου 2014, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς δείχνει, κατά την άποψή τους, ότι από πλευράς ανωτάτου δικαστηρίου υπάρχει αποδοχή των μνημονιακών περικοπών και των «τσεκουρεμένων» συντάξεων.

Γι’ αυτό και υποστηρίζουν ότι εφόσον τίθεται ζήτημα αναδρομικών, αυτό μπορεί να προκύψει μόνο από την 4η Οκτωβρίου 2019 και μετά, αλλά όχι για την προγενέστερη περίοδο. Επί όλων αυτών των αντικρουόμενων νομικών απόψεων «πάτησε» και ο ΕΦΚΑ, ο οποίος, μη έχοντας να χάσει και τίποτα, αλλά αντιθέτως να κερδίσει από την αποσυμφόρηση των υπηρεσιών του, προέβη στο συγκεκριμένο αίτημα για τη διεξαγωγή της πιλοτικής αυτής δίκης, κάτι που έγινε αποδεκτό από την αρμόδια τριμελή Επιτροπή του άρθρου 1 του ν. 3900/2010, την οποία αποτελούσαν η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος κ. Αθανάσιος Ράντος και η επίσης αντιπρόεδρος κ. Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, η οποία τυγχάνει και πρόεδρος του καθ’ ύλην αρμοδίου Α’ Τμήματος του ΣτΕ.

Ως εκ τούτου, η δίκη αναμένεται να οριστεί για το προσεχές χρονικό διάστημα.


Σχολιάστε εδώ