Ο Ερντογάν ανένδοτος οδηγεί σε Ελληνοτουρκική κρίση – Ίσες αποστάσεις από το ΝΑΤΟ

Ο Ερντογάν ανένδοτος οδηγεί σε Ελληνοτουρκική κρίση – Ίσες αποστάσεις από το ΝΑΤΟ

Σχολιάζοντας τις κινήσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που κάλεσε για εξηγήσεις τον Τούρκο πρέσβη, αλλά και απείλησε με απέλαση τον πρέσβη της Λιβύης είπε: «Ο πρέσβης της Λιβύης θα μπορούσε να αποχωρήσει από την Αθήνα πριν τον απελάσουν».

Ανένδοτος ο Ταγίπ Ερντογάν ως προς την απόφαση με Λιβύη τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας σε κρίση. Όπως ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν, η εν λόγω συμφωνία υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ, επικεφαλή της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.


 «Η Τουρκία δεν θα συζητήσει γύρω από ένα τραπέζι, με άλλες χώρες, για τα κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε ο Ερντογάν.


Ο τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα πει στον Έλληνα πρωθυπουργό, πως «η Αθήνα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει και η Άγκυρα θα κάνει τα δικά της», σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για το τι θα επιδιώξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συναντησή τους, καθώς ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως θα θέσει «στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες» κάνοντας μια συζήτηση «με ανοιχτά χαρτιά».

Το ΝΑΤΟ σφυρίζει αδιάφορα…

Και όλα αυτά την ώρα που το ΝΑΤΟ παραμένει ουδέτερος παρατηρητής της κατάστασης όπως ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, στέλνοντας ουσιαστικά το μήνυμα πως Αθήνα και η Άγκυρα θα πρέπει να λύσουν μόνες τις διαφορές τους.

«Και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δυο αξιόλογοι σύμμαχοι και οι δυο συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια», είπε. «Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες και χαιρετίζω ότι υπάρχουν διμερείς επαφές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις διαφορές, το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων», τόνισε.

Στ. Πέτσας: Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορο

«Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας», είπε ο κ. Πέτσας υπενθυμίζοντας δηλώσεις του πρωθυπουργού και πρόσθεσε:

Επιμένοντας στην προκλητική ρητορική ο κ. Ερντογάν ξεκαθάρισε πως η συμφωνία με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες «ισχύει» και δεν πρόκειται να αλλάξει.

 

 


Σχολιάστε εδώ