Αντιπερισπασμός στους «53» οι «694» του Τσίπρα

Αντιπερισπασμός στους «53» οι «694» του Τσίπρα

Άφησαν το ΠΑΣΟΚ και… πήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ

-Χάλασαν τον… θρίαμβο της Φώφης στο Συνέδριο
-Τα κρυφά σχέδια του Παπανδρέου

Δυστυχώς, αντί να πηγαίνουμε μπροστά, πάμε πίσω ολοταχώς. Και μάλιστα ακολουθώντας τις ίδιες συνταγές με το ’65, όταν η χώρα πλήρωσε πολύ ακριβά εκείνη την ανωμαλία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Σήμερα η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Δεν έχει καν ένα ιδεολογικό αποτύπωμα, που να δίνει κάποιο πρόσχημα για τη φυγή στελεχών από τον χώρο στον οποίο ανδρώθηκαν πολιτικά και την είσοδο στον ΣΥΡΙΖΑ, που κάθε άλλο παρά μπορεί να υπερηφανευτεί για το αμόλυντο της παράταξης, όταν συνεργάσθηκε με την Ακροδεξιά του Καμμένου, όχι για να σώσει τη χώρα αλλά για να σχηματίσει την αναγκαία πλειοψηφία των 151 και να περάσει στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα η εξουσία.

Το γεγονός και μόνο ότι αρκετοί από τους 694 που μετέχουν στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπου κάποτε θήτευσαν και έγιναν βουλευτές, υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, ευρωβουλευτές, πρόεδροι Δημοσίων Οργανισμών, δήμαρχοι κ.λπ., προδίδει ότι δεν ξύπνησαν ένα πρωί και είπαν: «Αφήνω το καπέλο μου και πάω στον Τσίπρα να φορέσω το δικό του καπέλο».

Προφανώς θα είχαν προηγηθεί συναντήσεις και παζάρια για τη θέση που θα καταλάβουν αν κάποια στιγμή πάρουν την κυβέρνηση. Και αφού τα βρήκαν, έριξαν το… βαρελότο… Όμως δεν τάραξε τα νερά, όπως θα περίμεναν και οι δύο πλευρές. Ο σχολιασμός επικεντρώθηκε κυρίως στα ονόματα, στις θέσεις που είχαν όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση και στο έργο που έκαναν στον νομό τους όσοι ήταν βουλευτές.
Τα σχόλια κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά ήταν για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κόσμος του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ δεν βγήκε στους δρόμους να πανηγυρίσει. Ούτε σημαιοστολίστηκαν τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και τα τοπικά σε όλη την Ελλάδα.

Ίσως γιατί όσοι… εισπήδησαν στην Κουμουνδούρου δεν ήταν ονόματα πρώτης γραμμής – εκτός από λίγους, όπως η Ρεγγίνα Βάρτζελη, διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου, η οποία θήτευσε και γραμματέας της κυβέρνησης, οι πρώην βουλευτές Στέφανος Τζουμάκας, Μαρία Θεοχάρη, Θάνος Γικόνογλου, Δημήτρης Πιπεργιάς και Χρύσα Μανωλιά, κάποιοι συνδικαλιστές, καθώς και ο γιατρός του Ανδρέα, Θύμιος Λιβάνης, συν τον καθηγητή Νίκο Μουζέλη και τον ιστορικό Αντώνη Λιάκο, ορισμένες θέσεις του οποίου είχαν προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι οι… εισχωρήσαντες θα μετάσχουν στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Στα 694 στελέχη της περιλαμβάνονται 150 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι οι νυν και οι πρώην βουλευτές, περίπου 175 στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας και όλοι οι γραμματείς Νομαρχιακών.

Παιχνίδια του Τσίπρα!
Γιατί ανακοινώθηκε τώρα η… εισβολή των ΠΑΣΟΚογενών, οι οποίοι σήμερα δεν είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ και στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν έχουν καμία ενεργή συμμετοχή ή δράση στη Χαριλάου Τρικούπη;

Η απάντηση είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε από το μανίκι του αυτό τον… άσο για να καπελώσει τις γκρίνιες εναντίον του από τη γνωστή ομάδα των «53», στην οποία μετέχουν οι περισσότεροι πρωτοκλασάτοι, όπως οι Βούτσης, Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Δρίτσας και Φίλης, που βάζουν θέμα αλλαγής του τρόπου λειτουργίας του κόμματος και διαφωνούν με τα ανοίγματα σε άλλους χώρους, όπως και με την εισπήδηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ. «Η ένταξή τους θα αλλοιώσει τους συσχετισμούς και θα έχει το πάνω χέρι ο Τσίπρας», λένε.

Νομιμοποιούν την Αποστασία…
Αυτή η μαζική αποχώρηση στελεχών τού άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ, από το οποίο πάρα πολλοί ανταμείφθηκαν με… καρέκλες (Βουλή, Ευρωβουλή, υπουργεία, Γενικές Γραμματείες, ΔΕΚΟ, δήμοι, περιφέρειες κ.λπ.), επαναφέρει στην επικαιρότητα την «Αποστασία», ο σπόρος της οποίας φυτεύτηκε το 1965 (Μητσοτάκης και ΣΙΑ) και οδήγησε σε μεγάλες περιπέτειες τη χώρα μας. Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να είναι… ψωμοτύρι η… μεταγραφή με αντάλλαγμα κυβερνητική θέση.

Το ζήσαμε με την κυβέρνηση Τσίπρα, στην οποία μετείχε ο Καμμένος και βουλευτές των ΑΝΕΛ και του ΠΑΣΟΚ (Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης, Κουντουρά, Θεοχαρόπουλος κ.ά.), ενώ την ίδια γραμμή ακολούθησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κατάρρευση των… συνόρων είναι γκρέμισμα των ιδεολογικών διαφορών, με κριτήριο την… καρέκλα.

Τι σημαίνει το «Κίνημα των «694» για τη Φώφη

Άλλον έναν πονοκέφαλο ήρθαν να προσθέσουν στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, η οποία πήρε την Κυριακή από το έκτακτο Συνέδριο… παράταση μέχρι το 2021, οι πρώην σύ­ντροφοι που προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ – προσχώρηση την οποία η «Αυγή» είχε πρωτοσέλιδο με τίτλο «Αφετηρία για τη νέα εποχή».

Οι «694» ανέτρεψαν τους πανηγυρισμούς της Φώφης για τον… θρίαμβό της στο Συνέδριο, που έδινε προς τα έξω την εικόνα ότι πλέον είναι πανίσχυρη και οι αντίπαλοί της –Γερουλάνος, Ανδρουλάκης και… λοιποί– υπέστησαν δεινή ήττα.

Την ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ των πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ η Φ. Γεννηματά τη χαρακτήρισε «περσινά ξινά σταφύλια» (ότι έχουν… ξινίσει;). Και πρόσθεσε: «Ήταν γνωστό εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι αυτοί οι άνθρωποι στήριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον στήριξαν και στις πρόσφατες εκλογές. Για να μιλήσω με ποδοσφαιρικούς όρους, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μεταγραφές αμφιβόλου ποιότητας και έχει έναν προπονητή που αρχίζει και χάνει».

Επισήμανε ακόμη: «Η δήθεν Αριστερά συγκυβέρνησε με την Ακροδεξιά. Αυτό τη στιγμάτισε και, δυστυχώς, συνεχίζουν με αυτήν τη συντηρητική λογική. Με Πολακισμό, με παραδικαστικά κυκλώματα που αξιοποίησαν όσο ήταν κυβέρνηση. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την Κεντροαριστερά.

Δύσκολο να μην ξεφουσκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ μακριά από μηχανισμούς της εξουσίας». Σχετικά με εκείνους που ισχυρίζονται ότι το ΚΙΝΑΛ δεν πρέπει να προχωρήσει με αυτόνομη πορεία, αλλά πρέπει, π.χ., να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι όποιος το πιστεύει αυτό πρέπει «να έχει τα κότσια να το πει. Αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει ακουστεί». Και τόνισε με έμφαση: «Θα υπάρξει και 12ο Συνέδριο γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν κλείνει. Είναι ζωντανό και, όπως είπα πριν, είναι πρωταγωνιστής μέσα στο Κίνημα Αλλαγής».

Πολιτικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τις διαβεβαιώσεις αυτές, τονίζουν ότι στο χέρι της είναι να αποδειχθεί αυτό στην πράξη. Και αναγκαία προϋπόθεση είναι η ενότητα όλης της παράταξης, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς «στους δικούς μου και στους άλλους».

Πού το πάει ο Γιώργος…
Από την άλλη πλευρά, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για τη δική του επόμενη μέρα. Απέφυγε να εμπλακεί στη σύγκληση του έκτακτου Συνεδρίου, παίρνοντας θέση για το αν συγκλήθηκε σωστά, αν έπρεπε να παραταθεί η θητεία της Γεννηματά, τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα και κυρίως ποιος είναι ο ρόλος του, αν συμπορεύεται με το ΚΙΝΑΛ ή λειτουργεί ανεξάρτητα, χαράζοντας τη δική του πορεία με τις βλέψεις που έχει για το αύριο. Και αυτήν τη ρότα θέλησε να επιβεβαιώσει με την απουσία του από τις εργασίες του έκτακτου Συνεδρίου, που έλυσε μόνο το προσωπικό πρόβλημα της Φώφης Γεννηματά, την παράταση της θητείας της. Να σημειώσουμε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν απών και από τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ παραβρέθηκε μόνο ο Κώστας Σημίτης.

Φωτό: myvolos.net


Σχολιάστε εδώ