COP 25: Η απερήμωση της Ισπανίας (video)

COP 25: Η απερήμωση της Ισπανίας (video)

H νοτιοανατολική Ισπανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης στην καταπολέμηση της απερήμωσης. Oι ζώνες που βρίσκονται στο φάσμα της ξηρασίας έχουν αυξηθεί κατά 30.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα τα τελευταία 50 χρόνια.

Μέχρι τα τέλη του αιώνα, το 70% της ισπανικής επικράτειας θα μοιάζει κάπως έτσι ενώ το 20% θα είναι έρημος. Σε μια από τις πιο ξηρές και άνυδρες περιοχές της Ευρώπης, η Ισπανία κατασκευάζει ένα τοίχος. Αυτή τη φορά, ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Ο Ντιετμάρ Ροθ της Alvelal Development Association λέει: «Αυτό είναι ένα από τα hot spot της κλιματικής αλλαγής. Εάν δεν κάνουμε τίποτ η περιοχή θα μετατραπεί σε έρημο και μάλιστα πολύ σύντομα. Έχουμε φθάσει σε ένα κρίσιμο σημείο».

50.000 δέντρα φυτεύτηκαν από τη σύμπραξη ιδιωτικής και δημόσιας πρωτοβουλίας. Στόχος είναι να σταματήσει η διάβρωση και η καταστροφή της εύφορης γης.

«Είναι σαν ένας δοκιμαστικός σωλήνας. Ποιος είναι ο στόχος μας; Με το ένα χέρι, δημιουργούμε ένα μικροκλίμα και από την άλλη πλευρά, μαζεύουμε νερό εκμεταλλευόμενοι τους πόρους».

Το πράσινο είναι καθοριστικό για τη συγκράτηση του νερού και τη διήθηση του στο έδαφος, σε μια περιοχή όπου οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες μόλις 200 χιλιοστόμετρα ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι – αγρότες, κτηνοτρόφοι και επιχειρηματίες – έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να αποκαταστήσουν το έδαφος.

Στο αγρόκτημα του, ο Ραφαέλ Ορντίνας επιτρέπει στα ζιζάνια να αναπτύσσονται κάτω από τις αμυγδαλιές του, που θα χρησιμεύσουν ως βοσκοτόπια για τα πρόβατα, που με τη σειρά τους θα κάνουν εύφορες τις εκτάσεις του.

Μειώνοντας το όργωμα στο ελάχιστο, το έδαφος διατηρεί την υγρασία και τον οργανικό του πλούτο.

Ο Ραφαέλ Ορντίνας είναι αγρότης: Αυτό που επιτυγχάνουν οι πρακτικές που εφαρμόζουμε είναι η καλύτερη διατήρηση του εδάφους. Διατηρείται καλύτερα η υγρασία που προκαλεί η βροχή. Αυτό συμβαδίζει με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της απερήμωσης.

Ο Ραφαέλ και οι συνεργάτες του ελπίζουν να αποδείξουν ότι αυτού του τύπου η γεωργία είναι κερδοφόρα. Ελπίζει να πείσει και τους άλλους αγρότες να εγκαταλείψουν τις πρακτικές του παρελθόντος. Η κλιματική αλλαγή μας χτυπά την πόρτα. Και τίποτα δεν θα ευδοκιμήσει στην άμμο της ερήμου.

Πηγή: Euronews


Σχολιάστε εδώ