«Στα μαχαίρια» Μαξίμου – Κικίλιας

«Στα μαχαίρια» Μαξίμου – Κικίλιας

Για τους διοικητές των νοσοκομείων

-Ποια αξιοκρατία, τα δικά τους παιδιά έβαλαν

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει στο παρασκήνιο μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Υγείας για τη στελέχωση των διοικήσεων των δημόσιων νοσοκομείων. Υπόθεση που έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία όχι μόνον της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού. Παράγοντες του υπουργείου Υγείας τονίζουν ότι η επεξεργασία των ονομάτων και η τελική επιλογή των νέων διοικητών έγινε από το πρωθυπουργικό γραφείο. Και ότι ο υπουργός Β. Κικίλιας απλά έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα ονόματα.

Στην αντίπερα όχθη, από το επιτελείο του πρωθυπουργού αποποιούνται κάθε ευθύνη και δείχνουν ως βασικό υπεύθυνο τον υπουργό Υγείας. Η αλήθεια βρίσκεται ενδεχομένως κάπου ενδιάμεσα. Η ένταση που επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών θα έχει πιθανότατα αντίκτυπο στον ανασχηματισμό, όποτε αυτός και αν γίνει, με ορισμένους –ακόμη κι εντός κυβέρνησης– να στοιχηματίζουν για την αντικατάσταση του κ. Κικίλια.

Υπουργοί και βουλευτές την ίδια στιγμή εμφανίζονται θορυβημένοι για τις διαστάσεις που έχει προσλάβει η υπόθεση με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, ενώ οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται στην πτέρυγα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκτείνονται και στα στενά όρια της Νέας Δημοκρατίας. Μηδενός εξαιρουμένου, τα γαλάζια στελέχη εκτιμούν ότι το θέμα, έτσι όπως εξελίχθηκε, θα κοστίσει πολιτικά στην κυβέρνηση, κάτι που ενδεχομένως θα αποτυπωθεί στις επόμενες δημοσκοπήσεις.

Είναι γεγονός ότι ορισμένες επιλογές προσώπων ήταν ιδιαιτέρως κραυγαλέες, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, το κυριότερο όμως διότι ακυρώνουν στην πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη περί αξιοκρατίας. Αποτυχόντες βουλευτές, πολιτευτές, απόστρατοι, πρόεδροι ΝΟΔΕ, συγγενείς και κουμπάροι βουλευτών, συνεργάτες πρώην υπουργών, κ.ά., συνθέτουν τον κατάλογο των νέων διοικητών. Ελάχιστοι τεχνοκράτες, μάνατζερ, οικονομολόγοι, γιατροί.

Υπό το βάρος των αντιδράσεων, η κυβέρνηση ώθησε σε παραίτηση τον υπερήλικα που είχε επιλεγεί ως διοικητής του Νοσοκομείου Καρδίτσας, ο οποίος στη συνέχεια υποστήριξε ότι ήταν «ρουσφέτι» του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Και παράλληλα, διά του υπουργού Υγείας, έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι οι νέοι διοικητές θα αξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα (τρίμηνα) και αν αποτύχουν θα απολύονται και μάλιστα χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης. Αν και νωπές ακόμη οι μνήμες από την κυβερνητική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του κόμματος άσκησαν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τις επιλογές των προσώπων και έκαναν λόγο για έλλειψη αξιοκρατίας και κομματικούς διορισμούς.

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της θύμισε στην Κουμουνδούρου ότι είχε διορίσει διοικητή σε νοσοκομείο πρώην… ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ και άλλο πρόσωπο με τέσσερα πλαστά πτυχία! Εκτός από την αντιπολίτευση η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και τα φίλια πυρά από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Οι αντιδράσεις προέρχονται από βουλευτές, επειδή δεν αξιοποιήθηκαν πρόσωπα που είχαν προτείνει, αλλά και από τις τοπικές κομματικές οργανώσεις, διότι δεν… ερωτήθηκαν σχετικά!


Σχολιάστε εδώ