Με την αναθεώρηση του Συντάγματος υποβαθμίστηκε ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας

Με την αναθεώρηση του Συντάγματος υποβαθμίστηκε ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας

-Εκλέγεται και με 100 ψήφους!

Νέο τοπίο, σε πολιτικό –αλλά όχι μόνο– επίπεδο, διαμορφώνεται μετά τις αλλαγές στο Σύνταγμα που ψήφισε η Βουλή, στη μεγάλη πλειονότητά τους με ευρεία πλειοψηφία κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κορυφαίες η αποσύνδεση της εκλογής του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας από τη θητεία της κυβέρνησης, το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους, ο περιορισμός της ασυλίας υπουργών και βουλευτών. Πιο συγκεκριμένα:

– Με βάση το άρθρο 32 παρ. 2 αποσυνδέεται η ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Προβλέπεται ότι στο εξής θα διεξάγονται πέντε ψηφοφορίες, όπου στις δύο πρώτες ο Πρόεδρος θα εκλέγεται με 200 ψήφους, στην τρίτη με 180, στην τέταρτη με 151 και στην πέμπτη με σχετική πλειοψηφία, χωρίς να διαλύεται η Βουλή. Η πρόταση της κυβέρνησης συγκέντρωσε τις ψήφους 158 βουλευτών, ενώ 138 ψήφισαν κατά. Η αντίστοιχη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είχε 212 ψήφους κατά και 83 υπέρ.

– Με βάση το άρθρο 54 παρ. 4 κατοχυρώνεται και συνταγματικά η δυνατότητα των αποδήμων Ελλήνων να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους, με αυτοπρόσωπη ωστόσο παρουσία στα εκλογικά τμήματα. Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούν πραγματικό δεσμό με τη χώρα. Η διάταξη εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία 212 βουλευτών, 82 τάχθηκαν κατά και ένα ήταν λευκό.

– Με βάση το άρθρο 62, η βουλευτική ασυλία περιορίζεται μόνον στα αδικήματα που διαπράττουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εντός κι εκτός Βουλής. Ψήφισαν υπέρ 179 βουλευτές, 117 κατά και ένα ήταν λευκό.

– Με το άρθρο 86 παρ. 2 καταργείται η σύντομη αποσβεστική προθεσμία (παραγραφή) για τα αδικήματα των υπουργών που υπήρχε μέχρι σήμερα και πλέον ισχύει ό,τι και για τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας.

– Με το άρθρο 73 δίνεται η δυνατότητα λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει την υπογραφή τουλάχιστον 500.000 πολιτών. Θα κατατίθενται έως δύο προτάσεις νόμου ανά κοινοβουλευτική περίοδο και αυτές δεν πρέπει να αφορούν δημοσιονομικά και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Υπέρ ψήφισαν 254 βουλευτές, κατά 32 και 11 λευκά.

– Με το άρθρο 68 παρ. 2 καθιερώνεται συνταγματικά το δικαίωμα της μειοψηφίας στη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει την υπογραφή δέκα βουλευτών και θα υπερψηφιστεί από το 120, το λιγότερο, βουλευτές. Οι προτάσεις για Εξεταστική δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις δύο για κάθε κοινοβουλευτική περίοδο. Υπέρ της διάταξης ψήφισαν 189 βουλευτές, 94 κατά και 14 λευκά.

– Με βάση το άρθρο 101, τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών θα εκλέγονται πλέον από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, αντί για τα 4/5 που ίσχυε μέχρι πρότινος. Υπέρ της διάταξης τάχθηκαν 189 βουλευτές, 93 κατά, ενώ 15 ήταν λευκά.

– Με βάση το άρθρο 96 παρ. 5, τα στρατιωτικά δικαστήρια εξομοιώνονται με τα τακτικά δικαστήρια.


Σχολιάστε εδώ